BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFED’den kurumlar için sıkıntı endeksi----

FED’den kurumlar için sıkıntı endeksi

FED’den kurumlar için sıkıntı endeksi
30 Haziran 2022 - 14:41 www.finansgundem.com

New York Merkez Bankası, piyasalar ve genel ekonomiyi daha iyi resmedebilmek için kurumsal tahvil piyasaları sıkıntı endeksi yayınlama kararı aldı.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

New York Merkez Bankası (The Federal Reserve of New York), küresel ekonomik kriz dönemlerini ve piyasalarda 2020 yılının başlarında görülene benzer olumsuz sinyalleri belirlemeye yardımcı olmak adına ABD kurumsal tahvil piyasası hakkında aylık güncellemeler yayınlama kararı aldı.

Reuters’tan Davide Barbuscia’nın haberine göre, ABD Kurumsal Tahvil piyasasının performansını ölçmeye yarayan ve aylık olarak yayınlanacak olan Kurumsal Tahvil Piyasası Sıkıntı Endeksinin (CMDI - Corporate Bond Market Distress Index) lansmanı, ABD kredi piyasası yatırımcılarının ağır kayıplar yaşamasının ve artan faiz oranları ve genel ekonomiye dair endişeler nedeniyle şirketlerin alacaklarının değer kaybetmesinin tam ardından gelmiş oldu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, New York FED Makrofinans Araştırmaları Başkanı Nina Boyarchenko, şirket tahvilleri piyasalarında neler olduğunu anlamanın gelecekteki ekonomik görünümün daha eksiksiz bir resmini elde etmek için oldukça önemli olduğunu söyledi.

Piyasanın işleyişini ölçecek

Endeks, yatırımcılara satılan yeni tahvillerin fiyatları ve mevcut borçlanma senetlerinin alınıp satıldığı ikincil piyasaların likidite koşulları dahil olmak üzere tüm bilgileri bir araya getirerek kurumsal tahvil piyasasının işleyişini ölçecek. New York FED’den yapılan açıklamada, endeksin 2008 ve 2009 yıllarında zirve yapan küresel ekonomik kriz ve 2020 yılında pandemi nedeniyle piyasalarda oluşan sıkıntılar gibi geçmiş dönemlerin verilerine uygulanmasıyla, sıkıntılı dönemleri tanımlamaya yardımcı olacağı belirtiliyor.

Endeks, tarihsel ortalamasının altında

Piyasa koşulları ve genel ekonomik görünümün fazlasıyla olumlu olması nedeniyle bu yılın başında oldukça düşük seyreden endeks, tarihin en düşük seviyelerindeydi. Ancak o zamandan beri piyasanın yatırım yapılabilirlik segmentinin normalin üzerinde sinyaller üretmesiyle birlikte keskin bir şekilde yükseldi. Bununla birlikte endeks, tarihsel ortalamasının altında seyretmeyi sürdürüyor.

Endeks, yatırımcılara satılan yeni tahvillerin fiyatları ve mevcut borçlanma senetlerinin alınıp satıldığı ikincil piyasaların likidite koşulları dahil olmak üzere tüm bilgileri bir araya getirerek kurumsal tahvil piyasasının işleyişini ölçecek.

FED’in enflasyonla mücadele etmek amacıyla bu yıl uyguladığı inatçı ve sert faiz artırımı politikası ABD kredi piyasalarını sert şekilde etkiledi. Bu durum aynı zamanda keskin bir resesyon yaşanması olasılığını da artırdı ve yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşmasına neden oldu.

Önemli bir fon kaynağı ve yatırım güvencesi

Genellikle kredi notu oldukça düşük ve risk seviyesi çok yüksek yatırım araçları olan junk bond piyasalarını ölçmek için kullanılan bir gösterge olan ICE BofA ABD Yüksek Getiri Endeksi’ndeki kar oranı da, 2022 yılı başından bu yana 200 baz puandan fazla tırmandı ve bu ay 2020 yılı Eylül ayından bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 538 baz puanlık zirve noktasına ulaştı.

New York FED, kurumsal tahvillerin ABD’de bulunan finansal olmayan şirketler için önemli bir fon kaynağı olduğunu ve sigorta şirketleri, emeklilik fonları ve yatırım fonları için de önemli bir yatırım güvencesi olduğunun altını çiziyor. New York FED’den yapılan açıklamada, kurumsal tahvil piyasasındaki sıkıntının hem kurumsal borçlanma altına giren şirketlerin krediye erişimini sekteye uğratabileceği hem de kilit noktada bulunan finansal alt sektörlerin yatırım fırsatlarını azaltabileceği belirtiliyor.

New York Fed imalat endeksi beklentileri karşılayamadı

 

Küresel piyasalar enflasyon ve resesyon ikileminde yön arıyor

 

San Francisco Fed Başkanı ekonomide daralma beklemiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)