BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFED’den faiz oranlarıyla ilgili önemli açıklama!----

FED’den faiz oranlarıyla ilgili önemli açıklama!

FED’den faiz oranlarıyla ilgili önemli açıklama!
10 Mart 2019 - 11:55 www.finansgundem.com

Amerika Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, iyi giden ekonomi ve düşük enflasyonun, merkez bankasına faiz oranları konusuda “bekle ve gör” yaklaşımında bulunma imkanı sunduğunu söyledi.

Stanford Üniversitesi'nde bir konuşma yapan FED Başkanı Jerome Powell, Amerika Merkez Bankası FED'in, yaşanan büyük durgunluktan çıkılması için sarf ettiği çabaların ardından yeniden operasyonlarında normalleşme noktasında olduğuna dikkat çekti.

FED, elindeki yüklü miktardaki hazine bonosu ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerde düzenlemelere gidiyor. Powell, yetkililerin merkez bankasının bilançosunu düşürmeye yönelik bir plan üzerinde çalıştıklarını, bu plana ait detayların da yakın zamanda duyurulacağını söyledi.

FED, 4.5 trilyon dolara ulaşan bilançosunu küçültmeye yönelik hareketlerde bulunuyor ve bu da yatırımcılar tarafından dikkatle takip ediliyor.

BİLANÇO KÜÇÜLTME

Amerika Merkez Bankası FED, 2017 yılının Ekim ayında bilançosunu küçültmeye yönelik hareketlere başlamıştı. FED'in şu anki bilançosu, 4 trilyon dolar civarında ve bazı yatırımcılar, FED'in uzun vadeli faiz oranlarını daha da yükseltebileceği ve ekonomiye zarar verebileceği endişesini taşıyorlar.

Bazı uzmanlar, FED'in bilançosunun 3.5 trilyon dolar civarında kapanacağını bunun da 2008'deki finansal kriz öncesine göre, 1 trilyon dolarlık daha az bir rakam anlamına geleceği tahminini yapıyorlar.

Powell eldeki varlıkların FED'in rezervlerini ve bankacılık sistemini desteklemeye yetecek oranda olduğunu belirtti ve “Bu orana bu yılın sonlarına yaklaşabiliriz” dedi.

Powell, “Bu hedefe dikkatli şekilde ilerlerken, piyasalardaki bozulmayı minimize edebilmek adına son derece şeffaf ve öngörülebilir adımlar atacağız” diye konuştu.

FED'in üzerinde durduğu konulardan biri de enflasyon artışı. Bu konuda FED, enflasyon hedefini değiştirip değiştirmeyeceğini değerlendirecek. Şu anda enflasyon hedefi yüzde 2 olarak görülüyor.

Bu noktada faiz artışlarına ilişkin olarak Powell, net olarak bir bilgi vermekten kaçındı ancak Ocak ayından yana FED, bu yıla ilişkin olarak 2018'deki gibi dört Faiz artışının olacağına ilişkin sinyal vermiyor.

Bazı uzmanlar FED'in faiz politikasını yıl sonuna kadar değiştirmeyeceğini düşünüyorlar. Trump'ın vergi indirimleri ve devlet bütçesi harcamalarının etkisiyle faiz oranlarında indirimlerin 2020 yılından itibaren başlayabileceği belirtiliyor.

FED'in geçen yıl yaptığı faiz arttırımları Başkan Trump'ın sert eleştirilerine neden olmuştu. Trump faiz artışlarının piyasalarda düşüşe neden olduğunu söylüyor.

Powell, “Tüm dünyada kamu kurumlarına yönelik yoğun bir baskı ve güvenin azaldığı bir dönem yaşıyoruz. Biz Amerika Merkez Bankası'nda kamuoyunun sürdürülebilir güvenini kazanmak üzere yoğun biçimde çalışıyoruz” dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)