BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFed’den düşük enflasyona karşı yeni yöntem----

Fed’den düşük enflasyona karşı yeni yöntem

Fed’den düşük enflasyona karşı yeni yöntem
27 Ağustos 2020 - 10:41 www.finansgundem.com

Fed’in pandemi döneminde, düşük enflasyonla uzun süreli mücadelesinde yeni bir yönteme geçmesi bekleniyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün ekonomiyi çöküşe uğratmasından önce bile, Fed düşük enflasyon konusunda endişeliydi ve uzun vadeli durgun büyümenin ve zayıf fiyatlandırma gücünün önüne geçebilmek için geçici olarak yükseltmeye çalışıyordu.

Başkan Jerome Powell’ın, Perşembe günü gerçekleştirilecek toplantıda, Fed’in politika çerçevesini ve özellikle bunun enflasyon üzerinde nasıl bir tutum izleyeceğini tartışması bekleniyor. Fed’in %2’lik bir enflasyon hedefi vardı ancak ekonomik krizden bu yana geçen 10 yılda, enflasyon verilerinin sıklıkla hedefin altında kaldığı görüldü.

Fed’in enflasyon hedefine ulaşmak için kullanacağı yöntemin, “ortalama enflasyon” hedefi belirlemek olacağı söyleniyor. Fed’i izleyen uzmanlar, görevlilerin mevcut %2’lik hedefin üzerinde ve altında, tolere edilebilir seviyeler vereceğini tahmin ediyor. Fed’in bu açıklamayı Eylül ayında gerçekleşecek olan toplantısında yapması bekleniyor ve Powell’ın Perşembe günü yapılacak yıllık Jackson Hole sempozyumundaki konuşmasının bu açıklamanın bir ön izlemesi olabileceği tartışılıyor.

Hazine getirileri, Fed’in bu yıl internet üzerinden yapılacak olan sempozyumu öncesi artış gösterdi. Yakından takip edilen etkinlik zaman zaman politika hamlelerini öngörmesiyle biliniyor. Fed’i yakından izleyen uzmanlar Powell’ın politikada önemli değişikliklere işaret etmesini bekliyor.

BlackRock’un küresel baş yatırımcısı Rick Rieder, “piyasaların Fed’in açıklamasını izlerken verdiği tepkiler sakin olacak ve daha uzun süreli bir yüksek enflasyona katlanabileceklerini gösterecek” dedi. Fed enflasyonda ani bir yükselişi hedeflemiyor ancak ekonomide bir miktar enflasyon fiyatlandırma gücünü destekliyor ve kar ile maaşlarda artış sağlıyor. Son dönemde, Powell korona virüsün, yüksek işsizlik oranları ve diğer ekonomik bozulmalarla birlikte büyük dezenflasyon tehlikeleri getirdiğini söyledi.

Fed, bu zamana kadar korona virüsün etkileriyle savaşmak için oldukça sıradışı önlemler aldı. Faiz oranlarını uzun süre sıfır seviyesinde tutma sözü verdi. Aynı zamanda daha fazla likidite sağladı, hisse stın aldı ve piyasaların sorunsuzca işleyebilmesi için farklı pazarlara girdi.

Fed halihazırda politika çerçevesini gözden geçiriyordu ve enflasyon da bu sürecin bir kısmını oluşturuyordu. Virüsten önce bile, Fed görevlileri, enflasyonun %2’lik hedeflerinin üzerine çıkmasına izin verebileceklerini söylemişlerdi ancak bununla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

BMO stratejisti Jon Hill Cnbc’ye yaptığı açıklamada, “bu durum korona virüsten daha ilerisine işaret ediyor. Eğer bunu geçtiğimiz yıl gerçekleştirselerdi, Powell’ın faiz oranlarını yükseltmesi gerekecekti” dedi. “Şimdi faiz oranlarının sıfır seviyesinde olması, bunun bir süre daha böyle devam edeceğini ve merkez bankasının enflasyon talimatları konusunda daha agresif olacağını gösteriyor. Geçmişte erken davranarak enflasyon baskılarının önüne geçtiler. Şimdiki politika, uzun süreli bir enflasyon seviyesine ulaşana kadar beklemek

Hill, piyasaların daha yüksek enflasyonu fiyatladığını ve, 5 yıllık beklentilerinin, enflasyonun önümüzdeki beş yılda her yıl %1,6 oranında artış göstererek ilerlemesi olduğunu söyledi.

Fed’i izleyen uzmanlar Powell’ın geleneksel enflasyon uygulamalarının değiştiğini kabul edeceğini tahmin ediyor. Powell’ın konuşması Fed’in politikaları ve önümüzdeki on yıllık süreci nasıl yöneteceği hakkında olması bekleniyor.

Ters giden neydi?

Reider, “önümüzdeki on yıllık parasal politikaları yönlendirirken, bana göre en önemlisi geçtiğimiz on yılda neler olduğuna odaklanmak. Bence Powell geleneksel ölçütlerin artık çalışmadığına değinecek” dedi. “Faiz oranlarını düşürdüğünüzde enflasyon yükseliyor. Bütçe açığı büyüdüğünde, borç büyüyor ve Faiz oranları düşük kalıyor. Bu enflasyonu etkileyecek anlamına gelmiyor. Enflasyondan bahsettiğimizde, önemli olan Fed’in ne yaptığı değil, teknolojinin ne yaptığı.”

Rieder teknolojik gelişmelerin enflasyon üzerinde oldukça büyük bir etkisi olduğunu söyledi. Aynı zamanda, enflasyonun geçtiğimiz birkaç yılda negatif olduğunu belirtti. Pandeminin bazı trendleri yükselttiğini söyleyen Rieder, bunlardan bazılarının dezenflasyona yol açabileceğini öne sürdü.

Uzman yatırımcı örnek olarak, Dow Jones’a yeni katılan yazılım şirketi salesforce.com'u gösterdi. Şirket evden çalışmayı kolaylaştıran çözümler geliştiriyor ve emlak seköründeki fiyatlar da dahil olmak üzere bir çok şey üzerinde etkili olabilir. Tesla ve elektrikli araç sektörü, petrole bağımlılığı azaltacak yeni bir uzun süreli trende yön veriyor. Petrol ise fiyat enflasyonunun geleneksel bir kaynağı.

Rieder açıklamasında “bence Powell içinde bulunduğumuz dönemin farklı bir çağ olduğunu vurgulayacak. 20 yıllık veriler üzerine kurulu akademik analizler artık geçerli değil” dedi.

Ancak Fed’in politikaları ne kadar rahatlatıcı olursa, finansal koşullar da o derece kolaylaşır ve böylelikle piyasa balonu oluşturabilir. Bu da karşılaşılabilecek problemlerden bir tanesi. Yine de Rieder’a göre Fed uzun bir süre kolaylaştırıcı politikalarını sürdürecek.

Swonk, “enflasyonla ilgili çok fazla sorumuz var. Bu konuda bir zamanlar olduğumuz kadar emin değiliz” dedi.

“Bu her şeyin bir deney olduğu anlamına geliyor. Düşük enflasyonun bir zamanlar, düşük maaş artışının göstergesi olduğunu biliyorduk. Ve şimdi bu bir zamanlar düşündüklerimizden farklı” açıklamasını yaptı. “Bence bu durumun teknolojik yönlerini anlamak önem arz ediyor. Teknolojinin oynadığı rolse pandemi sürecinde hızlanıyor.”

Swonk açıklamaında, korona virüs pandemisinin, işgücünün dijitalleşmesini hızlandırdığını ve bu durumun istihdamı negatif yönde etkileyebileceğini söyledi. Açıklamasının devamında Fed’in enflasyon artışını teşvik edebildiği takdirde istihdam piyasasında daha büyük bir etki yaratabileceğini ve daha yüksek maaşlara neden olabileceğini söyledi.

FED'in planı ters tepebilir

 

FED üyeleri büyümeye odaklandı

 

Ekonomideki para bolluğunun bedeli yıkıcı enflasyon olacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)