BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFed üyelerinden kritik faiz ve enflasyon açıklaması----

Fed üyelerinden kritik faiz ve enflasyon açıklaması

Fed üyelerinden kritik faiz ve enflasyon açıklaması
19 Ağustos 2022 - 08:25 www.finansgundem.com

Fed üyeleri faiz ve enflasyona ilişkin önemli açıklamalarda bulundular.

Fed'in mart ayında başlattığı sıkılaştırmayla birlikte faizler yüzde 2,5 seviyesine kadar çıkarıldı. Enflasyonla mücadelede bir numaralı politika aracı olan faizler konusunda Fed üyeleri de önemli açıklamalarda bulundu.

St Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in Eylül ayında yapılacak FOMC toplantısında federal fon faiz oranını 75 baz puan daha artırması taraftarı olduğunu söyledi.

"Faiz artırımlarının nerede sona ereceğini bilmek için, enflasyon oranının aşağı gelmekte olduğuna tamamen ikna olmamız gerekli" diye konuşan Kansas City Fed Başkanı Esther George ise, Eylül ayında yapılacak FOMC toplantısında 75 baz puanlık bir artırıma destek verip vermeyeceği konusunda herhangi bir işaret ortaya koymadı.

Hedefe dönüş için 18 ay

Bullard, Wall Street Journal'a verdiği demeçte, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine geri dönmesinin 18 aylık bir süreç olmasını beklediğini de ifade etti.

"Henüz enflasyonun tepe yaptığını söyleyebilecek durumda değilim ve Fed'in faiz oranını yıl sonuna kadar yüzde 3,75-4,0 aralığına getirmesi önemli olmaya devam ediyor" diye konuşan Bullard, "Politika Faiz oranını enflasyon üzerinde ciddi aşağı yönlü baskı yaratacak bir seviyeye getirmeye devam etmemiz gerekli. Faiz artırımlarının neden gelecek yıla uzatılmasının istendiğini gerçekten anlamıyorum" ifadelerini de kullandı.

Yılın ikinci yarısında büyümenin, yılın ilk yarısındaki zayıflıktan çok daha güçlü olmasını beklediğini de anlatan Bullard, Temmuz ayında işsizlik oranının yüzde 3,5'e gerilediğini görmenin mümkün olduğunu da vurguladı.

Enflasyon yüzde 8,5

ABD'de haziran ayında enflasyon 41 yılın zirvesine çıkarak yüzde 9,1 seviyesine ulaşmıştı. Temmuz ayı verileri ise Fed için sevindiriciydi. Geçtiğimiz ay ABD'de enflasyon zirve seviyesinden gerileyerek yüzde 8,5 olarak gerçekleşmişti.

Enflasyonda Temmuz ayında görülen düşüşün iyi bir haber olduğunu belirten George, ancak bu düşüşün enflasyon probleminin çözüldüğü anlamına gelmediğini vurguladı. Temmuz ayında düşüşün büyük kısmının enerji maliyetleri ile ilişkili olduğuna dikkat çeken George, genel olarak mal ve hizmet fiyatlarının artmaya devam ettiğini belirtti.

"Bir resesyondan kaçınıp kaçınamayacağımızı bilmiyorum"

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed'in atılacak adımlar bir resesyonu tetiklemesi olasılığı bulunsa da çok yüksek olan enflasyonu mümkün olan en kısa zamanda aşağı getirmesi gerektiğini söyledi.

Katıldığı bir etkinlikte konuşan Kashkari, "Enflasyonu acil şekilde aşağı getirmemiz gerekli. Faiz oranlarını artırarak talebi aşağı çekmemiz gerekli" dedi.

Enflasyonu aşağı getirmek konusunda arz tarafından biraz yardım almakta olduklarını belirten Kashkari, "Fed enflasyonu nasıl kontrol altına alacağını biliyor, burada sorun bunu bir resesyona yol açmadan yapıp yapamayacağımız. Bir resesyondan kaçınıp kaçınamayacağımızı bilmiyorum" diye konuştu.

Ancak bildiği şeyin enflasyonun aşağı getirilmesi için daha çok çalışılması gerektiği olduğunu anlatan Kashkari, "Ekonominin temel göstergeleri güçlü ve bizim enflasyonu acil şekilde aşağı getirmemiz gerekli" ifadelerini kullandı.

Borsalar FED’i yanlış mı yorumladı?

 

Fed'in toplantı tutanakları yayımlandı

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 250 bin oldu

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ABDULSETTAR DEMİR14 Eylül 2022 17:27

    KVKK’nın Veri Sorumlusunun Aydıınlatma Yükümlülüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca, Gizlilik politikasında belirtilen amaçlarla sınırlı olarak, mevzuata uygun çerezler (s) kullanıyoruz.