BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFed üyelerinden kritik enflasyon ve faiz açıklaması----

Fed üyelerinden kritik enflasyon ve faiz açıklaması

Fed üyelerinden kritik enflasyon ve faiz açıklaması
07 Ekim 2022 - 08:20 www.finansgundem.com

ABD'de yüksek enflasyon karşısında Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına devam etmesi beklenirken, Fed üyeleri önemli açıklamalarda bulundu.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans Fed'in politika faiz oranının aşırı yüksek enflasyonun aşağı getirilmesi için borçlanma maliyetlerinin artırılması amacıyla 2023 baharına kadar yüzde 4,50-4,75 seviyesine getirileceğini söyledi.

"Faiz artırımlarında daha gidecek yerimiz var" diye konuşan Evans, "Enflasyon şu anda yüksek ve bizim para politikasını daha sınırlayıcı bir seviyeye getirmeye ihtiyacımız var" dedi.

Enflasyonun ne kadar ısrarcı ve genele yaygın olduğunun bilincine varılmasında geç kaldıklarını ve bu nedenle faiz oranlarını 7 ayda sıfırdan yüzde 3-3,25 seviyesine getirdiklerini belirten Evans, "Güçlü iş gücü piyasasını yavaşlatmaya ve şu anda yüzde 3,7 olan işsizliği yükseltmeye başlayacağız" diye konuştu.

Evans, 1-2 Kasım toplantısında 75 baz puanlık bir Faiz artırımı daha olup olmayacağı sorusuna, "Bu hakkında bir tartışma olacak" yanıtını verirken, gelecek 2 FOMC toplantısında 125 baz puan artırılmasını beklediğini ifade etti.

"Agresif faiz artırımlarının devam etmesine ihtiyaç var"

Fed Yönetim Kurulu üyesi Chistopher Waller, yüksek enflasyonu aşağı getirmek için faiz oranlarını gelecek yılın ilk çeyreğine kadar artırmaya devam etmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

"Enflasyon FOMC'nin belirlediği yüzde 2 hedefinden çok uzakta ve çabuk bir şekilde düşmesi muhtemel değil" diye konuşan Waller, bu kadar yüksek enflasyon karşısında Fed üyelerinin geçtiğimiz ay yapılan toplantıda ortaya koydukları tahminlerden daha yavaş bir faiz artırımına destek vermeyeceğini vurguladı.

Fed'in agresif faiz artırımları sonrasında artan piyasa oynaklığının sonucunda gelişebilecek finansal istikrar endişeleri nedeniyle faiz artırımlarına yavaşlatabileceği veya ara verebileceği spekülasyonlarını reddeden Waller, "Net bir şekilde söylemeliyim kifaiz artırımlarının yavaşlatılması veya durdurulması çok olası bir gelişme olduğunu düşündüğüm veya inandığım bir şey değil. Enflasyonun yavaşlamaya başladığına dair işaret görene kadar faiz artırımlarına ara vermeyeceğiz" dedi.

Waller ayrıca, ekonomide bir yumuşak inişin başarılması olasılığı bulunduğunu düşündüğünü de söyledi.

"Tek odak noktamız enflasyonu düşürmek olmalı"

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed'in tek odak noktasının enflasyonu düşürmek olması gerektiğini söyledi.

Fed'in faiz artırımlarının etkisiyle ABD'de işsizlik oranının bir miktar yükselmesinin muhtemel olduğunu ifade eden Mester, "Ancak bu Fed'in birinci görevi olan enflasyon ile mücadelesini durdurmayacak" dedi.

"Sadece enflasyona odaklanmalıyız" diye konuşan Mester, "Eğer sağlıklı şartlara yeniden sahip olmak istiyorsak, bu yapmamız gereken şey. Fed, enflasyon hedefine ulaşmak için elindeki araçları kullanacak. Hedefe ulaşmak için mali politikanın sıkılaşması gerekmiyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında enflasyonu aşağı getirmenin biraz zaman alacağını da belirten Mester, Fed'in gelecek yıl faizleri indirme noktasında olmayacağını da savundu.

"Enflasyonist psikolojiyi engellemek için agresif faiz artırımı gerekliydi"

Fed Yönetim Kurulu üyesi Lisa Cook, Fed'in bu yıl yaptığı agresif faiz artırımlarının enflasyonist psikolojinin daha derinlere kök salmasını engellemek için atılması gerektirdiğini söyledi.

Cook, "Geçtiğimiz 3 toplantıda da önden yüklemeli politikayı destekledim. Yüksek enflasyon bu önden yüklemeli faiz artırımlarını gerektirdi ve enflasyonu yüksek tutabilecek potansiyel psikolojinin yerleşmesini engelledi" dedi.

Fiyat istikrarını yeniden tesis etmek için faiz artırımlarına devam edilmesine ihtiyaç olduğunu belirten Cook, sınırlayıcı bir politika faizine ulaşıldığında bir süre o seviyelerde kalınacağını da vurguladı.

Cook, "Benim odak noktam enflasyonu yüzde 2'ye geri getirmek. Sınırlayıcı politikayı enflasyonun yüzde 2 patikasında olduğuna güvenene kadar devam ettirmek gerekli. Enflasyon çok yüksek ve işimiz bitene kadar faizleri yüksek tutacağız" dedi.

Fed bilançosundaki küçülmenin "doğru yolda" olduğunu da belirten Cook, bunun Fed'in faiz politikasını tamamladığını savundu.

Daron Acemoğlu'ndan enflasyon yorumu

 

Yatırımcılardan Fed'e uyarı: Ekonomi çökebilir!

 

Goldman: ABD ekonomisi büyüyecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)