BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFed üyelerinden faiz mesajı----

Fed üyelerinden faiz mesajı

Fed üyelerinden faiz mesajı
02 Aralık 2022 - 08:15 www.finansgundem.com

Fed'in aralık ayı toplantısı için sayılı günler kaldı. Beklenti faizin daha düşük bir hızda artırılması yönündeyken, Fed üyeleri de konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunmaya devam ediyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) enflasyonla mücadele için politika faizini yüzde 4 seviyesine kadar yükseltti. Son toplantılarda 75 baz puanlık artırımlar öne çıkarken, aralık ayında beklenti bunun 50 baz puan olması yönünde.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz artırımında yavaşlamanın aralık ayında başlayabileceği mesajıyla piyasalarda da hareketlilik hızlanmıştı.

"Yeterince sınırlayıcı faiz oranına daha yavaş bir hızla ulaşabiliriz"

Fed'in 13-14 Aralık'ta gerçekleşecek FOMC toplantısında faiz artırım hızını yavaşlatması taraftarı üyeler arasında yer alan Fed Başkan Yardımcısı Michael Barr, "Şu anda yeterince sınırlayıcı bir Faiz oranına daha yavaş bir hızlı ulaşabilecek bir noktadayız. Bunu değerlendireceğimizi düşünüyorum. Faiz artırım hızını yavaşlatmanın akıllıca olduğunu düşünüyorum. Bu bize politikayı değiştirmeye başlamak için biraz alan verecek ve faiz oranının ne olması gerektiğini, ne kadar yukarıya gidilmesi ve faizi ne kadar süre o seviyede tutmamız gerektiği konusunda yeniden düşünme imkanı verecek" dedi.

Faiz artırım hızında bir değişikliğin Fed'in enflasyonu aşağı getirme projesinde ciddiyetinde bir değişikliği yansıttığını düşünmenin yanlış olduğunu da vurgulayan Barr, "Faiz oranının uzun bir süre yüksek kalması gerekecek, çünkü enflasyonu yüazsde 2 seviyesine geri getirnmek gerçekten uzun bir süreyi alacak" diye konuştu.

"Aşırı yüksek enflasyon Fed'in faiz oranlarını daha da artırmasını gerektiriyor"

New York Fed Başkanı John Williams ise, enflasyonun ABD ekonomisinin içine gömülmüş olmadığını, ancak aşırı yüksek olan enflasyonun Fed'in faiz oranlarını artırmaya devam ettirmesini gerektirdiğini söyledi.

Williams, tüketici fiyatlarında artışın yüzde 2 civarına dönmesinin 2 yıl alabileceğini de vurguladı.

Fox Business Network'e konuşan Williams, "Fiyat baskılarını azaltmak için para politikasında ulaşmamız gereken yeterince sınırlayıcı duruşu elde edebilmek için faiz oranlarında hala almamız gereken yol olduğunu düşünüyorum" dedi.

Enflasyonun düşmeye başladığına ilişkin pozitif işaretler görmekte olduğunu ifade eden Williams, ancak enflasyonun tepe yapıp yapmadığı konusunda endişeleri olduğunu da vurguladı. Williams, "Ekonomik dengenin yeniden sağlanması için sıkı para politikasına ihtiyaç olmaya devam ediyor" dedi.

Musk'tan Fed'e faiz çağrısı

 

Piyasalarda Fed hareketliliği

 

Powell, faiz artırımında yavaşlama için aralık ayını işaret etti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)