BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFed tutanakları: Faiz artışı konusunda fikir ayrılığı var----

Fed tutanakları: Faiz artışı konusunda fikir ayrılığı var

Fed tutanakları: Faiz artışı konusunda fikir ayrılığı var
24 Mayıs 2023 - 22:35 www.finansgundem.com

Fed'in son toplantısına ait tutanaklar, bazı Fed yetkililerinin daha fazla faiz artışının gerekli olabileceğini, bazılarının ise bunun gerekli olmayabileceğini düşündüğünü ortaya koydu.

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 2-3 Mayıs'ta düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı.

Politika faizinin 25 baz puan artışla 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltildiği son toplantının tutanakları, Fed yetkililerinin daha fazla faiz artışının gerekli olup olmadığı konusunda ikiye bölündüğünü gösterdi.

Tutanaklarda, yetkililerin daha fazla politika sıkılaşmasının ne kadar uygun olabileceği konusunda genel olarak belirsizliğe işaret ettiği aktarıldı.

Fed tutanaklarında, "Bazı yetkililer, enflasyonun yüzde 2'ye düşürülmesindeki ilerlemenin kabul edilemez derecede yavaş seyretmeye devam edebileceği beklentilerine dayanarak gelecek toplantılarda ek politika sıkılaşmasının muhtemelen gerekli olacağı yorumunu yaptı." ifadesi yer aldı.

Tutanaklarda, birkaç yetkilinin ise ekonominin mevcut görünümleri doğrultusunda ilerlemesi halinde mayıs toplantısından sonra daha fazla politika sıkılaşmasının gerekli olmayabileceğini belirttiği kaydedildi.

Faiz artışının ne ölçüde uygun olabileceği "daha az kesin"

Fed tutanaklarında, yetkililerin, para politikasındaki kümülatif sıkılaşmanın gecikmeli etkileri ve kredi koşullarındaki sıkılaşmanın ekonomi üzerindeki olası etkileri ışığında, söz konusu toplantıdan sonra daha fazla faiz artışının ne ölçüde uygun olabileceğinin "daha az kesin" hale geldiği konusunda genel olarak hemfikir olduğu belirtildi.

Yetkililerin enflasyonun kabul edilemez derecede yüksek olduğu konusunda hemfikir olduğu aktarılan tutanaklarda, mart ayına kadar olan verilerin enflasyondaki düşüşlerin, özellikle çekirdek enflasyon ölçütlerinde, beklenenden daha yavaş olduğunu gösterdiği ifade edildi.

Tutanaklarda, Fed çalışanlarının, finansal koşulların halihazırda sıkı olduğu bir dönemde, banka kredi koşullarındaki beklenenden fazla sıkılaşmanın etkilerinin bu yılın sonunda "ılımlı bir resesyona" yol açacağını tahmin etmeye devam ettiği aktarıldı.

Maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine yönelik belirgin riskler ışığında yetkililerin genel olarak gelen bilgileri ve bunların ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini yakından izlemenin önemini vurguladığı belirtilen tutanaklarda, ekonomik görünüme yönelik risklerin ağırlıklı olarak aşağı yönlü olduğu kaydedildi.

Borç limitine dair endişelere işaret edildi

Tutanaklarda, ayrıca bazı yetkililerin, borç limitinin zamanın yükseltilemeyeceğine, bunun da finansal sistemde önemli aksamalar ve ekonomiyi zayıflatan daha sıkı finansal koşullar açısından tehdit oluşturabileceğine dair endişelere dikkati çektiği aktarıldı.

Fed tutanaklarında, birçok yetkilinin finansal sistemde ve genel olarak ekonomide ciddi bozulma riskinden kaçınmak için borç limitinin zamanında artırılmasının öneminden bahsettiği ifade edildi.

Bankacılık sektörü stresinin ekonomik faaliyet üzerinde daha fazla baskı oluşturacağı konusunda da hemfikir olunduğu dile getirilen tutanaklarda, ancak bunun ne ölçüde olacağının belirsizliğini koruduğu kaydedildi.

Fed piyasayı Twitter'dan takip edecek

 

Fed başkanları Faiz konusunda temkinli

 

Ekonomistler, Fed'den faiz indirimi beklentilerini ötelediler

 

Fed Başkanı Powell'dan faiz artışı açıklaması

 

Fed yetkilisi: Bankalar daha agresif şekilde denetlenecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)