BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFED toplantısında ekonomistlerin takip edeceği 5 detay----

FED toplantısında ekonomistlerin takip edeceği 5 detay

FED toplantısında ekonomistlerin takip edeceği 5 detay
29 Temmuz 2019 - 12:04 www.finansgundem.com

Ekonomistler, Fed'in bu hafta 10 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirmesini bekliyorlar. Beklenen faiz indiriminin çeyrek puan olacağı düşünülüyor.

FINANSGUNDEM.COM

Yatırmcılar haziran ayındaki toplantıdan beri faiz indirimi konusunda oldukça eminler. Peki Fed Başkanı Jerome Powell ve meslektaşları planlarını nasıl iletecek? Faiz indirimi tek seferlik mi olacak? Kapıyı sonbaharda başka bir indirim için açık bırakacaklar mı?

Merkez bankasının faiz kurumu olan Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi salı ve çarşamba günü toplanıp saat 2'de bir karar açıklayacaklar. İki gün süren görüşmelerin sonunda Powell saat 2:30'da bir basın toplantısı düzenleyecek.

Geçen ay boyunca, 10 yıllık hazine bonosunda pek bir hareketlilik gerçekleşmedi. Cuma günü %2 civarında işlem görüyordu. İşte ekonomistlerin merkez bankası kararını açıkladığında takip edeceği beş detay...

1. Faiz indiriminin büyüklüğü

 Ekonomistlerin çoğu, çeyrek puanlık bir indirim bekliyorlar. UBS baş ekonomisti Seth Carpenter, daha büyük bir indirimin ve daha hızlı bir stratejinin yararlı olacağını düşünüyor.                   

2. Ekonomik görünüme ilişkin görüşleri ne kadar güvenilir?

 Fed’in politika açıklamasının ilk paragrafı ekonominin geçtiğimiz altı hafta boyunca nasıl bir performans sergilediğini anlamamız için piyasaya dikkat çekiyor. Ancak bu toplantıda, ekonomistler Fed'in en son ekonomik verilerinin ne kadar olumlu veya olumsuz olduğunu inceleyecekler. Carpenter “Olumsuz bir yorum yapılırsa, bu daha fazla Faiz indirimi yapmaya meyilli olduklarını gösterir” dedi.

3. Fed, gelecekteki hamleler bağlamında açıklamayı nasıl tasarlıyor?

 Pek çok ekonomist, Fed'in Eylül ayında gerçekleştirebileceği olası bir faiz indirimini önceden taahhüt edeceğini düşünmüyor. Yatırım bankası Jefferies’in para piyasası ekonomisti Tom Simons, daha sonraları gerçekleşebilecek bir faiz indirimi açıklamasının yapılmamasının daha iyi olacağını belirtti. Ayrıca Deutsche Bank Research’ün baş ekonomisti Matthew Luzzetti, Powell’ın faiz indirimini daha belirgin bir gerileme potansiyeli karşısında “güvence” olarak değerlendireceğini söyledi.

4.  Bilançoda herhangi bir değişiklik var mı?

 Ekonomistlerin, merkez bankasının kriz sonrası son derece aşırı gevşek para politikasını sıkılaştırmanın bir yolu olan bilançosunu küçültme planındaki herhangi bir değişiklik konusunda bölünmüş bir durumda olduğu gözüküyor. Bu planın zaten eylül ayında bitmesi düşünülüyor ancak bazı ekonomistler Fed'in politikayı tutarlı tutmak için erken bitireceğini savunuyor. Diğer ekonomistler ise, Fed'in bilançoyu arka planda tutmak istediğini belirtiyor.

5. Görüş ayrılığı

Fed gözlemcileri komitenin faiz indirmesi durumunda Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren arasında fikir ayrılığı beklemekte. Barclay’s ekonomi müdürü Michael Gapen, “Her ikisi de görünüm üzerindeki risklerin değerlendirilmesinde bekle ve gör tutumunu destekliyor gibi görünüyor. Bu nadir rastlanan fikir ayrılığı, yakın zamanda Aralık 2017 ve Kasım 2016'da gerçekleşmişti ”dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)