BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFed sıkılaşma sürecini 2023'te sona erdirecek----

Fed sıkılaşma sürecini 2023'te sona erdirecek

Fed sıkılaşma sürecini 2023'te sona erdirecek
10 Ağustos 2022 - 09:20 www.finansgundem.com

ABD'de bugün açıklanacak olan enflasyon verilerinin yanı sıra Fed'in atacağı adımlar merak konusu.

Mart ayında başlayan para politikasında sıkılaştırma adımları, geçtiğimiz ay da devam etmiş ve Fed 75 baz puan faiz artırımıyla faizleri yüzde 2,50 seviyesine çıkarmıştı.

Haziran itibarıyla bilançoda da daralmanın başlayacağını söyleyen Fed yaklaşık 8 trilyon dolarlık tahvil portföyünü küçültmeye en azından birkaç yıl daha devam etmeyi öngörse de bazı ekonomistler tahvil alım azaltımlarının bundan çok önce sona ereceğini tahmin ediyor.

Fed’in niceliksel sıkılaştırma (QT) olarak da bilinen bilanço küçültme süreci, eylül ayı ile birlikte hız kazanarak aylık 95 milyar dolara ya da yıllık 1,1 trilyon doların üzerine çıkacak.

Enflasyon rekor seviyelerde

Haziran ayı enflasyonunun yüzde 9,1 ile rekor seviyeye ulaşması, bugün açıklanacak olan temmuz verilerinin önemini artırmış vaziyette.

Fed'in attığı adımların enflasyon üzerinde bir geri çekilmeye neden olup olmayacağı yakından takip edilecekken, beklenti temmuz ayı enflasyonunun yüzde 8,7'ye gerileyeceği yönünde.

Tahvil azaltımlarında beklentiler

Fed’in tahminlerinin aksine tahvil azaltımlarının 2023’te bir noktada sona ereceğini düşünen iki ayrı ekonomist/stratejist grubu oluşmuş durumda. Bir grup Fed’in gelecek yıl ekonomideki yavaşlamaya karşı faiz indirmeye başlamak zorunda kalacağını ve bu nedenle yıl içinde azaltımları durduracağını savunuyor.

Bloomberght'nin haberinde, Deutsche Bank AG ABD Başekonomisti Matthew Luzzetti, “Fed politika araçlarının aynı yöne kürek salladığından emin olmak isteyecektir. Karışık sinyaller göndermek istemeyeceklerdir” diyor.

Luzetti Eylül 2023’te Fed’in hem Faiz indirmeye başlamasını hem de niceliksel sıkılaştırmayı sonlandırmasını bekliyor. İkinci bir grup ise 2019’da olduğu gibi niceliksel sıkılaştırmanın bankacılık sisteminden çok fazla likidite çekilmesine neden olacağı, bu nedenle de tahvil alım azaltımlarının sona ereceği görüşünde.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen ay yaptığı açıklamada, merkez bankası bilançosunun “yeni bir dengeye” kavuşması için 2-2,5 yıl gerekebileceğini söylemişti.

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı

 

FED'in şahin tavrı artarak sürecek

 

Fed'den 75 baz puanlık faiz artışı beklentisi artıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)