BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFED savaş ekonomisine silahsız giriyor----

FED savaş ekonomisine silahsız giriyor

FED savaş ekonomisine silahsız giriyor
24 Şubat 2022 - 16:09 www.finansgundem.com

Pandemi sürecinde benzeri görülmemiş piyasa destekleri uygulayan FED henüz tam anlamıyla sıkı para politikasına geçemeden yeni bir krizle karşı karşıya kaldı. Rusya Ukrayna’yı işgal ederken FED’in cephanesi ise tükenmiş olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) pandemi sonrasında parasal sıkılaşma konusunda geç davranması Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte tekrar gündeme geldi. Cambridge Üniversitesi Finans Profesörü ve Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Mohamed El-Erian, Bloomberg International’daki yazısında FED’in yanlış kararları nedeniyle ABD’nin para politikası alanında elinin zayıfladığı konusunda uyardı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yaklaşan kriz hakkında FED’in elindeki araçların yeterli olamayabileceğine dikkat çekti. İşte El-Erian’ın o yazısı:

“ ‘Henüz güneş varken çatıyı tamir edin.’ Rusya-Ukrayna gerilimindeki mevcut yükselişten önceki yıllarda o zamanki Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde tarafından sık sık tekrarlanan bu tavsiye, politika yapıcıları tarafından yeterince dikkate alınmadı. Şimdiyse, küresel ekonomi olası bir stagflasyon şokuyla başa çıkmak için daha az politika esnekliğine sahip. Merkez bankaları ise ekonomik zorlukları büyütecek olası finansal piyasa sorunlarına karşı koymak için çok az iyi seçeneğe sahip.

Dünyanın en güçlü merkez bankası olan ABD Merkez Bankası, sınırlı politika esnekliği sendromunun önde gelen örneklerinden biridir. Düzenli normalleşme için birden fazla fırsat pencesini kaçıran banka, zaten çok düşük faiz oranları ve şişirilmiş bilanço ile yükselen jeopolitik gerginliklerin ortasında kendini buluyor. FED enflasyon kredibilitesinin aşınması işleri daha da zorlaştırdı ve FED para politikası anlatısının kontrolünü kaybetti.

Bu, Rusya ve Ukrayna arasında daha önemli bir silahlı çatışma patlak verirse küresel büyümeyi zayıflatacak ve enflasyona başka bir ivme kazandıracak olası bir stagflasyon şoku karşısında en talihsiz durum olacaktır. (El-Erian’ın bu yazısı Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden daha önce 22 Şubat tarihinde kaleme alındı.) Söz konusu şok muhtemelen enerji ve diğer bazı emtia fiyatlarında bir artışa, ekonomik ve finansal yaptırımların çoğalmasına yol açacak, hane halkı ve iş dünyasının güvenini sarsacak türdendir. Finansal piyasaların işleyişi stres altına girerse daha da kötü sonuçlar oluşabilir. Ne yazık ki, tüm bunlar en az üç önemli sebepten dolayı oldukça önemli bir risk:

İlk olarak, büyük ve öngörülebilir likidite enjeksiyonları ile şartlandırılmış olan yatırımcılar için risk almak önemli hale gelmiştir. Oldukça yüksek sayıda yatırımcı uzak ve geniş bir alanda yüksek getiri amacıyla riske giriyor.

İkincisi, son on yılda, varlık sahiplerinin artan çeşitliliği ve büyüklüğü ile piyasalardaki ani değişimlere uyum sağlama kabiliyeti azalan geleneksel alışmış bilgeliği arasında büyüyen bir dengesizliğe tanık olundu.

Üçüncüsü parasal genişleme kaynaklı ‘güvenli varlıkların’ piyasalardan merkez bankaları bilançolarına kayması yatırımcıların zamanın tabiriyle ‘kendilerini güvenceye alma’ kabiliyetini sınırlamıştır.

Finansal piyasaların sorunsuz işleyişinde aksama riskine FED'in politikalarındaki hareket kabiliyeti esnekliği eşlik etmiyor. Oranlar hala sıfırda ve sürekli büyüyen bilanço şimdiden 9 trilyon dolara yaklaştı. Tüm bunlar TÜFE için %7,5 veya ÜFE için %9,7 olan endişe verici enflasyon rakamlarıyla çakıştıkça FED’in enflasyonla mücadele konusundaki zarar gören güvenilirliği için de endişelenilmesi gerekiyor.

FED’in rehberliğinden yoksun olan Wall Street, bu yıl artan sayıda faiz artışı için çağrıda bulunmaya ve fiyat vermeye telaşına kapıldı. Bazı isimler ön müdahale yapılacağı yönünde çağrıda bulundu. Bunların birkaçı acil toplantı ile Faiz artışı yapılacağını savunacak kadar ileri gitti.

Ne yazık ki, bu talihsiz politika bağlamı FED'in hem kısa hem de uzun vadeli olarak kendi ürünüdür. Örneğin, son 12 ay içinde, merkez bankası enflasyonun ciddiyetini ve kalıcılığını hatalı bir şekilde küçümsedi. Merkez bankası sonunda 'geçici' enflasyon çağrısından vazgeçmenin gereğini kabul ettiğinde enflasyon beklentilerinin hedeflenen düzeyden ayrılması riskine karşı politik duruşunu zar zor düzeltebildi.

Bu, FED’in politik itibarını zayıflattı ve dayanıklılığını yeniden inşa etmek konusunda birbiri ardına kaçan bir fırsatlardan en yenisi olarak eklendi. Bu nedenle, merkez bankasının piyasa krizlerine karşı sınırlı sayıda aracının kalması da artan bir ikincil hasar riski ve istenmeyen koşullar içermektedir. Hükümetin aldığı tedbirlere güvenmek gibi bir alternatif ise politika kutuplaşmasının boyutu göz önüne alındığında güven verici olmaktan çok uzaktır.”

Rusya'nın saldırısı sonrası Avrupa'da gaz fiyatları yükseldi

 

Savaştan son dakika haberler... Rus askerleri Kiev'e girdi mi?

 

Rusya'dan ilk açıklama: Ukrayna'yı Nazilerden arındıracağız!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)