BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFED piyasaya müdahale etti----

FED piyasaya müdahale etti

FED piyasaya müdahale etti
18 Eylül 2019 - 08:42 www.finansgundem.com

Fed kısa vadeli faizlerdeki sert yükselişi durdurmak ve piyasayı sakinleştirmek için piyasaya 75 milyar dolar enjekte etti

ABD merkez bankası Fed, politika gösterge faizini yukarı iten ve şirketler ve tüketiciler için borçlanma maliyetlerini yükseltme tehdidi taşıyan kısa vadeli faizlerdeki sert yükselişi durdurmak için milyarlarca dolar enjekte ederek para piyasalarını sakinleşirme yönünde adım attı. Fed ayrıca Çarşamba günü de diğer bir 75 milyar dolar daha harcayabileceğini belirtti.

Faizlerdeki bu yükseliş ani bir finansal krizi için bir işaret olarak algılanmadı, ancak Fed'in para politikasını uygularken kullandığı temel araçlardan biri olan kısa vadeli borç verme konusunda nasıl kontrolü kaybetmekte olduğunun altını çizdi. Bu durum ayrıca Wall Street'in ABD'nin büyümekte olan bütçe açığını fonlayabilmek için rekor miktarda Hazine tahvili satışlarını absorbe etmede güçlük çektiğini de işaret ediyor. Bunun yanında, birçok dealer, 2008 krizinden sonra uygulamaya koydukları güvenlik tedbirlerinden dolayı işlem yapmaktan kaçındı ve bu da piyasaların daha volatil hale gelmesine yol açtı.

Para piyasalarında Pazartesi ve Salı günü fonlama sıkışıklığı oldu ve bu durum, ICAP'in verilerine göre, repo işlemleri olarak bilinen Hazine tahvili destekli bir gecelik borç verme işlemlerinde faizin geçen haftanın seviyelerinin dört katına çıkararak yüzde 10 seviyesine yükselmesine yol açtı.

Daha da önemlisi, repo piyasasındaki kargaşa, efektif fed fon faizi olarak bilinen politika yapıcıları için kilit göstergenin yüzde 2.25 seviyesine sıçramasına neden oldu. Eğer bu yükseliş, kontrol altına alınmazsa, ekonominin genelinde borçlanma maliyetlerinin artmasına yol açabilir.

Ancak Fed bunun olmasını beklemedi ve 10 yıllık bir sürenin ardından para piyasasına müdahale etti. New York Fed Salı günü 53.2 milyar dolar tutarında menkul kıymet alarak piyasaya likidite sağladı. Bu müdahale faizin düşmesine neden oldu.

New York Fed Salı günü yaptığı açıklamada, Çarşamba günü 75 milyar doalra kadar diğer bir gecelik repo işlemi yapacağını duyurdu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)