BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFed Kongre’de yaylım ateşi altında ----

Fed Kongre’de yaylım ateşi altında

Fed  Kongre’de yaylım ateşi altında
13 Mart 2015 - 10:08 www.finansgundem.com

Fed’in yetkileri değişiyor mu? Finansgundem.com özel raporu yayınlıyor…

Avrupa Parlamentosu ABD Kongresi Temsilciliği tarafından hazırlanan yayınlanmamış özel rapora göre Kongre Fed’in yetkilerinde değişiklik planlıyor.
 
Rapora göre Kongre’ye Fed’in yetkilerinde değişiklik öngören iki yasa tasarısı sunuldu. Cumhuriyetçilerin potansiyel Başkan Adayı Senatör Rand Paul  tarafından sunulan “Fed Denetimi” isimli ilk yasa tasarısı Fed’in parasal politika yönetiminin Hükümet Sorumluluk Ofisi (GAO) tarafından denetlenmesini öngörüyor. Bu yasa tasarısının muhalifleri, parasal politikaya politik müdahalenin başlayabileceğinden endişe ediyor. İkinci yasa tasarısı ise Fed’in para politikasını yürütürken belirli bir formüle göre hareket etmesini ve bu formül tarafından öngörülen politikalardan sapma gösterdiği takdirde acilen  GAO tarafından soruşturma ve  Kongre sorgusunun başlatılmasını öngörüyor. Ayrıca, bu kapsamda Fed’in finansal kriz sırasında likidite sağlamasına ilişkin uzun süredir elinde tuttuğu  yetkilerine yeni kısıtlamalar getirilmesi de Kongre’de tartışılan konular arasında yer alıyor.
 
Raporda Kongre’de yer alan her iki partide de Fed’e yönelik eleştirilerin yoğunlaştığına dikkat çekiliyor. Önerilen iki yasa tasarısının Fed’in yetkilerine, izlediği politikalara ve reforma ihtiyacı olup olmadığına dair Kongre’de yoğun bir tartışmayı başlattığı ifade ediliyor. Her iki partinin de farklı motivasyon ve amaçlarla tartışmalara katıldığı kaydediliyor.
 
Kongre’nin Cumhuriyetçi üyelerinin Fed’in finansal krizle savaşmak ve büyümeyi arttırmak için kullandığı geleneksel olmayan araçlara ve destekleyici para politikasına çok eleştirel yaklaştığı belirtiliyor. Cumhuriyetçi üyelerin Finansal İstikrar Gözetim Konseyi’nin (FSOC) şeffaflık eksikliğine ve Fed’in bankacılık sektörü dışındaki sistemik olarak önemli kuruluşları (sigorta kuruluşları vs.) denetimindeki kilit rolüne daha da eleştirel yaklaştıkları aktarılıyor. Aynı zamanda Kongre’deki bir çok Demokrat Parti üyesinin Fed’in denetim rolüne ve bu kapsamda özellikle Wall Street’i çok yakından denetleyen New York Fed’in  görevine çok eleştirel yaklaştığı da ifade ediliyor. New York Fed’in Wall Street’le arasındaki yakın ilişkiyi eleştirenlerin başında Senatör Elisabeth Warren ve Sherrod Brown’ın geldiği belirtiliyor.
 
 FED ÜYELERİ TASARILARA ŞİDDETLE  KARŞI ÇIKIYOR
 
 Fed üyeleri ise yasa tasarılarına karşı sert tepki gösteriyor. Fed Guvernörler Konseyi Üyesi Jerome Powell finansal krize karşı Fed’in izlediği cesur politikaları şiddetle savunan bir konuşma yaptı. Powell Kongre’ye sunulan iki yasa tasarısını “parasal politikayı politik baskı altına koymayı amaçlayan ve Fed’in gelecekteki finansal krizlere karşılık vermesini kısıtlayacak rahatsız edici öneriler” olarak tanımladı. Fed’in denetimine ilişkin yasa tasarısının ise “Kongre’yi doğrudan para politikası karar alma sürecinin içine sokarak Fed’in günlük görevlerinde politik baskıdan bağımsız olması için Kongre tarafından on yıllardır sürdürülen çabaları tersine çevireceği” uyarısında bulundu.
 
Raporda AB Kongre Temsilcisi tarafından bu konuya ilişkin olarak yapılan yorumda ise Fed’in yetkilerini kısıtlamayı amaçlayan yasa tasarılarının geçmişte olduğundan daha fazla dikkat çektiği kaydediliyor. Buna neden olarak ise Kongre’deki Demokrat Parti çoğunluğunun kaybedilmesi gösteriliyor. Bu yasa tasarılarının Kongre’den geçip geçmeyeceğinin belli olup olmadığı ve eğer geçerlerse Başkan Obama’nın bu tasarıları veto etmesinin beklendiği belirtiliyor.
 
Ayrıca, Fed’in düzenleyici ve denetleyici yetkilerinde değişiklik öngören yasa tasarısının Senato Bankacılık Komitesi’nden de geçip geçmeyeceğinin de gözleneceği aktarılıyor. Bu tasarının sunduğu değişiklik önerilerinin  her iki partiden de destek bulacağı ve özellikle regülatif  mevzuata ilişkin önerileri Senatör Brown ve Capture’ın aralarında bulunduğu bir çok Demokrat parti üyesinin destekleyeceği öngörülüyor.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bb14 Mart 2015 17:21

    ABD artık metal borsasını da Londra'dan New York a almak zorunda. ABD dünyadaki bir numara devlet olabilme durumunu devam ettirmek istiyor ise İngiltere, Almanya ve Fransa'ya pek çok yerde egale etmek zorundadır. Bu kaçınılmaz yoksa dev ekonomi pofff....

  • bb14 Mart 2015 17:18

    Artı klasik düşük faizli dönem arkasından yüksek faizli dönem ekonomi poltikaları bitirildi. Bazı akılsız FED başkanları maalesef ülkelerinin hayrına şeyler istemiyorlar. Zaten borç bataındaki ABD'yi tekrar ve yüksek faizden borçlndırmak istiyorlar. Kim kazanacak bundan? Tabi ki güçlü zenginler ama artık buna imkan yok zira kağıt para dedikleri şeyin yakında itibarı kalmamış olacak. Değerli metali olmayan resmen pişman olacak. Hem de çoookkk.