BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFED ip üzerinde yürürken----

FED ip üzerinde yürürken

FED ip üzerinde yürürken
10 Aralık 2015 - 17:47 www.finansgundem.com

Uluslararası Piyasaların usta ismi Şant Manukyan, kritik soruları masaya yatırdı, yorumladı, yanıtladı.

Kritik toplantının tarihi 16 Aralık 2015. FED o zirvede faiz artırma kararı alacak mı, almayacak mı? Her ne kadar, “Piyasalar zaten FED’i fiyatladı” dense de piyasaların gözü yine Yellen’de. Uluslararası Piyasaların usta ismi Şant Manukyan da Fortune Dergisi’nde bu konuyu kaleme aldı. İşte “FED ip üzerinde yürürken” başlıklı o yazı…
 
FED İP ÜZERİNDE YÜRÜRKEN
 
 Bu yazıyı kaleme aldığım sırada piyasanın temel varsayımı olan, ABD Merkez Bankası'nın (FED) aralık ayında faizi artıracağı varsayımını baz aldım; ki benim de görüşüm o yönde. Büyük bir terör saldırısı veya imalat sanayiinde ani bir düşüş görülmediği takdirde faiz arta-caktır. Ancak bu büyük ölçüde fiyatlara yansımış olan bir görüş ve artık piyasa üzerinde bir etkisi söz konusu değil. O halde bundan sonra FED üzerinden neyi fiyatlıyor olacağız? Elbette faizlerin artış hızı ve sayısını.
 
Wall Street'in sevdiğim deyişlerinden bir tanesi, "Hiçbir büyüme kendi başına ölmez. Ya FED suikast düzenler veya dışsal bir şok gelir" der. Yani FED faizlerin denge seviyesini iyi hesaplayamaz veya daha üzerinde/altında kalacak bir oranı piyasaya dikte eder. Bu da duruma göre ekonomiyi doğrudan resesyona sokabileceği gibi varlık balonları veya hızlanan enflasyon üzerinden de vurabilir. O halde FED açısından cevaplanması gereken soru "reel faizlerde denge" oranının hangi seviyede olduğudur. Zira bu sorunun cevabı faizlerin nereye kadar artacağının da ipucunu verecektir. Denge seviyeyi "arz/talepte herhangi bir şok etki olmadığı durumda reel GSYİH'nin potansiyel GSYİH'ye eşit olduğu seviye" olarak tanımlayabiliriz. Yani bu seviyede ekonomi teorik potansiyeline uygun bir büyüme içindedir ve fazladan enflasyon veya işsizlik yaratmaz. Ancak yukarıda bahsettiğim gibi seviyede bir hata bu durumu bozabilir.
 
İstatistiklere baktığımızda son 40 yılın ortalaması, bu seviyenin yüzde üç civarında olduğunu gösteriyor. Ancak özellikle son 10 yılın normal bir dönem olmadığını göz önüne alırsak bu ortalamayı baz almak doğru olmayacaktır. 1960'larda yüzde beş olan denge oran 1990'ların başında yüzde bire gerilemişti. Yani tüm ortalamalar gibi bu konuda da ortalamaya bakmak gerçekleri yansıtmıyor olabilir. Nitekim son FED tutanaklarının can alıcı kısmı Federal Open Market Committee (FOMC) üyelerinin faizleri artırmayı tartışması değil reel faizlerin seviyesi üzerine görüşlerini paylaştıkları bölümdü.
 
Bu konuda piyasanın faydalandığı, Laubach-Williams tarafından teorik olarak hesaplanan orandır. Grafikte gördüğünüz üzere seviye krizden sonra eksiye düşmüş ve fakat şu anda sıfır civarında. Altını çizmek gerekiyor ki bu bir modelin türettiği teorik bir seviye. Peki, ama bu ne demek? Şayet reel denge faizi sıfır ise FED'in hedeflerini yakalayacağı Faiz oranı sadece yüzde bir olacaktır. Yani dört faiz artışından sonra FED duracaktır. Eğer denge iki seviyesinde sağlanıyorsa FED'in faizleri yüzde üçe kadar artırması gerekebilir. Yani birbirinden çok farklı iki senaryodan bahsediyoruz.
 
Şu anda piyasa 2016'da FED faizlerinin yüzde 0,82 olmasını fiyatlıyor. Bunun çok üzerinde veya altında bir oran çok farklı varlık fiyatları demek. 20l6'nm geride bıraktığımız yıllara oranla daha heyecanlı olacağı gerçeğinin altında da işte bu belirsizlik var. Bu konuda yazımı da geleneksel "yıllık kehanetler" sayısına yani ocak ayına saklıyorum.
(ŞANT MANUKYAN/FORTUNE)
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)