BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed için en kritik hafta! 100 baz puan gelir mi----

Fed için en kritik hafta! 100 baz puan gelir mi

Fed için en kritik hafta! 100 baz puan gelir mi
24 Temmuz 2022 - 16:47 www.finansgundem.com

Fed'in para politikasında kıstas aldığı enflasyon verisi sonrası piyasalarda likiditenin azalacağı beklentileri piyasaları baskı altında tutuyor. Altın fiyatları faiz kararı öncesi toparlanma eğilimi gösterse de, yükselişler sınırlı kalıyor.

Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon verisi yine beklentileri aştı. ABD'de Haziran ayında tüketici fiyatları TÜFE yüzde 9,1 ile 41 yılın rekorunu tazeledi.

Fed enflasyonu baskılamak için önce varlık alımlarını sonlandırdı. Ardından 25, 50 ve 75 baz puan olmak üzere kademe kademe sertleşen 3 faiz artırımına gitti. Ancak enflasyondaki yükseliş hız kaybetmedi.

ABD enflasyon verisi öncesi Temmuz ayı faiz toplantısında 50 veya 75 baz puan Faiz artışı masada yer alıyordu. Ancak enflasyonun tahmin edilenin çok üzerinde gelmesi, Fed'in Temmuz ayı toplantısında en az 75 baz puan faiz artışı yapma olasılığını neredeyse kesinleştirdi.

100 BAZ PUAN FAİZ ARTIŞINA YEŞİL IŞIK

Sabah'tan Mete Dirice'nin haberine göre, 2022 yılının en kritik Fed toplantısı öncesi bölgesel Fed başkanlarından karışık mesajlar geliyor. Bazı Fed üyeleri 100 baz puan faiz artışı yapılmasına yeşil ışık yakarken, bazı üyeler ise bunun büyük bir fark yaratmayacağı konusunda görüş bildirdi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in faizi 100 baz puan artırması yönünde güçlü bir ihtiyaç hissetmediğini söylerken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de Fed'in faiz oranını 100 baz puan artırması gerektiği yönündeki görüşlere desteklemedi.

ABD enflasyon rakamları öncesinde açıklanan Fed tutanakları ise yüksek enflasyon sürmesi durumunda agresif adımlar atılabileceği yönünde mesajlar verdi.

RESESYON MU ENFLASYON MU?

Ekonomistler Fed'in giderek sertleşen faiz adımlarını zaten yavaşlayan ABD ekonomi için resesyon riskini artıran başlıca unsur olarak açıkladı.

Yatırım maliyetlerini artıran faiz artırımları için kısa vadede enflasyonu aşağı yönlü baskılasa da arzı düşürerek tedarik krizlerini derinleştirebileceği yorumları dikkat çekiyor.

ABD EKONOMİSİ SÜRPRİZ BİR ŞEKİLDE DARALDI

Fed kararları öncesi 2021'in son çeyreğinde yüzde 6,9'luk güçlü büyüme kaydeden ABD ekonomisi, Fed'in sıkı para politikasına geçtiği 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 1,6'lık daralma yaşadı.

Tüm sıkı para politikası adımları ve faiz artırımlarına rağmen enflasyondaki yükselişin sürmesi, bunun üzerine ekonomik daralmaların gelmesi ABD ekonomisi için resesyon riskini artırıyor.

Teknik olarak yılın ikinci çeyreğinde de ekonomik daralma görülürse, ABD ekonomisi resesyona girecek. Bu neden Fed Temmuz ayı toplantısı ve faiz kararı kritik olacak.

Altın fiyatları için değerlendirmelerde bulunan Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen şu ifadeleri kullandı:

"Altın fiyatlarında likiditenin azalacağı ve enflasyonun düşeceği beklentisi etkili oldu. Özellikle petrol fiyatlarında 100 dolar seviyelerinin altı test edilmesi, enflasyon bekleyişlerindeki endişeleri azalttı.

Altının son dönemde diğer kıymetli metallere göre güçlü görünmesinin nedeni, 'Enflasyondan korunma aracı' olmasından dolayı alıcı bulmasıydı.

Fakat bu petrol ve emtia fiyatlarındaki geri çekiliş, enflasyonun hız keseceği, düşebileceği beklentisini beraberinde getirdi. Buda altın fiyatları için son dönemdeki sert satışın yegane nedeni oldu.

Ons altın 1.680 doların üzerinde kaldığı sürece yatay seyir sürebilir. Burada 1.680-1.720-1.800 dolar bant seviyesi takip edilecektir. Altın fiyatları şuanda biraz olumsuz görüntü çiziyor.

Ben altın fiyatlarının 2022 yılında 1.680-1.768 dolar bandı arasında dalganacağını düşünüyorum."

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 26-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. 2 gün süren toplantı sonrası Fed faiz kararını 27 Temmuz Çarşamba akşamı saat 21:00'de açıklayacak.

Faiz kararı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell, 30 dakika sonra kameların karşısına geçerek gelecek dönemin para politikasına ilişkin mesajlar verecek.

Altın ve gümüş analizi

 

Bakır ve altın stagflasyon sinyali verdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)