BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed her zamanki gibi çok yavaş davranıyor----

Fed her zamanki gibi çok yavaş davranıyor

Fed her zamanki gibi çok yavaş davranıyor
20 Eylül 2022 - 10:46 www.finansgundem.com

ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, Fed’in enflasyon konusunda çok yavaş davrandığını ve ödenen büyük maliyetin sorumlusu olduğunu söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed, rekor faiz artırımlarıyla enflasyon alevini söndürmeye çalışsa da bunda pek başarılı olduğu söylenemez. Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından karamsarlığın hakim olduğu piyasalar, yeni rekor faiz artırımlarının devam edeceğini düşünüyor. Enflasyon belasının hala sürüyor olması aynı zamanda eleştirileri de beraberinde getiriyor.

ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers da eleştiri oklarını Fed’e yöneltenlerden biri. Summers, Fed'in enflasyon konusunda çok yavaş hareket ettiğini ve bunun tıpkı diğer zamanlarda olduğu gibi maliyetinin çok büyük olduğunu söylüyor.

Geç kalmış olmanın bedelini ödüyoruz

Fortune’dan Colin Lodewick’in haberine göre, Fed, bu yıl enflasyonu dizginlemek için yeterli çabayı göstermemekle yoğun bir şekilde eleştirildi. Geçen hafta, Çalışma İstatistikleri Bürosu, fiyatların Temmuz ayındaki kısa duraklamanın ardından Ağustos ayında tekrar yükseldiğini açıkladı. Rekor Faiz artırımlarına giden Fed, geç kalmış olmanın bedelini ödüyor olabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD eski Hazine Bakanı ve Harvard Üniversitesi ekonomisti Larry Summers, Fed'in bundan sonra ne yapması gerektiğini açıkladı. Summers, ilk olarak Fed’i enflasyon konusunda çok yavaş hareket ettiği için azarladı ve agresif duruşunun nispeten yeni olduğunu belirtti. Fed’in şu anda yüzde 2,5 olan faiz oranı hakkında da konuşan Summers, “Fed'in faiz oranının 2023 yılı ortalarında sıfır olacağını söylemesinin üzerinden sadece 15 ay geçti” dedi.

Summers, enflasyon eğrisinin düşürülmesinin daha da fazla parasal sıkılaştırma gerektireceğini belirtiyor. Summers, “Gerekeni yapmak kolay olmayacak. Tarih, enflasyona yönelik politika ayarlamalarının aşırı derecede ertelendiği ve çok önemli maliyetlerin olduğu pek çok örnek yaşadı. Bu da onlardan biri olacağa benziyor” şeklinde konuşuyor. Summers, bu büyük maliyetlerin en önemli örneğinin 1970'li yıllarda uzun süren yüksek enflasyon dönemi olduğunu belirtiyor.

Resesyon, uzun vadeli enflasyondan daha iyi bir seçenek

Enflasyonla mücadele etmek için harekete geçen Fed, Mart ayında 25 baz puanlık ilk faiz artırımını, ardından Mayıs ayında 50 baz puanlık ikinci faiz artırımını gerçekleştirdi. Ardından, Haziran ayında, 1994'ten bu yana en büyük artış olan 75 baz puanlık bir faiz artırımı daha yaptı ve bunu Temmuz ayındaki 75 baz puanlık artış izledi. Bankanın politika belirleme koalisyonu Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi, Ağustos ayında toplanmadı ancak bir sonraki para politikası hamlesine bu hafta karar verecek.

Summers'a göre, enflasyona karşı agresif davranmak, ekonomik acının topluma yayılmasını önlemenin en iyi yolu olarak öne çıkıyor. Summers, “Fed’in enflasyona aşırı hızlı tepki verdiği ve büyük bir bedel ödendiği önemli bir örnek bilmiyorum” diyor. Summers, daha önce sıkı bir ekonomi politikası yoluyla bir resesyonu tetiklemenin uzun vadeli enflasyondan daha iyi olacağını savunmuştu. Summers, “Stagflasyonist bir felaket riskini en aza indirmek açısından Fed, aynı rotada kalmaya hazır olmalı” diye ekliyor.

Enflasyon sorunu hafife alındı

Tüm işaretler, gerçekten de Fed'i gösteriyor. Geçen ay Fed Başkanı Jerome Powell, bankanın faiz oranlarını tekrar düşürmeye başlamadan önce enflasyonun kontrol altında olduğuna dair önemli kanıtlar görmeleri gerektiğini söyledi. Ancak Ağustos ayında, Tüketici Fiyat Endeksi Temmuz ayına göre yüzde 0,1 oranında arttı ve enflasyon yıllık bazda yüzde 8,3 olarak gerçekleşti.

Summers, son aylık rakamlarla ilgili olarak “Ben de diğer herkes gibi rakamları hoş karşılamadım ama benim için bu tamamen beklenmedik değildi” diyor. Summers, “Bence baştan beri verilerin doğru okunması gerekiyordu. Bunların başında da manşet enflasyonun önemli ölçüde dalgalandığı ancak altta önemli bir enflasyon sorunumuz olduğu geliyordu” diyerek Fed’in şu ana kadarki politikasını sert sözlerle eleştirdi.

Temel enflasyon sorununun kontrol edilmesinin zor olacağını söyleyen Summers, “Bu, çok ciddi boyutta bir para politikası ayarlaması olmadan ortaya çıkmaz ve piyasa bu gerçeğe uyanıyor” şeklinde konuştu.

Piyasalar FED desteğini unutmalı

 

Fed faizi yüzde 5'e çekebilir

 

FED 100 baz puan derse borsalara ne olacak?

 

Gözler Fed'e çevrildi: Beklenti 75 baz puan

 

Mobius: FED faizleri yüzde 9’a çıkarmalı

 

Gundlach, Fed'i faiz artırımlarını yavaşlatması yönünde uyardı

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)