BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFed gelecek yıl faizi düşürecek mi?----

Fed gelecek yıl faizi düşürecek mi?

Fed gelecek yıl faizi düşürecek mi?
04 Ağustos 2022 - 08:25 www.finansgundem.com

ABD ekonomisinin teknik resesyona girmesi, Fed'in faiz artırımlarını yavaşlatacağı ve gelecek yıl ise düşürmeye başlayacağı iddialarını gündeme getirmişti.

ABD'de rekor seviyelere çıkan enflasyonla mücadele için Fed, para politikasında sıkılaştırmaya başlamış ve en son 75 baz puan faiz artırımı ile faizi yüzde 2,5 seviyesine çıkarmıştı.

Son açıklanan büyüme verileri ise ABD ekonomisinin teknik resesyona girdiğini söylüyor. Piyasalarda Fed'in faiz artırımlarını yavaşlatacağı ve gelecek yıl ise düşürmeye başlayacağı iddiaları gündemdeki yerini koruyor.

Piyasaların aksine Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed'in gelecek yıl Faiz oranlarını düşürme olasılığının son derece düşük olduğunu söyledi.

Kashkari New York'ta düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada, "Bazı ekonomistler, gelecek yıl faiz oranlarını düşürmemizi beklediklerini belirtiyorlar. İmkansız olduğunu söylemek istemiyorum, ancak enflasyon dinamikleri hakkında bildiklerime bakıldığında, şu anda bu çok olası bir senaryo gibi görünmüyor." dedi.

Minneapolis Fed Başkanı, daha olası senaryonun faiz artırmaya devam edilmesi ve sonrasında enflasyonun yüzde 2'ye geri dönme yolunda olduğuna dair çok fazla güvenimiz olana kadar orada durmamız" şeklinde konuştu.

"Gelecek ay 50 baz puanlık faiz artışı makul"

Bu arada Fed'in gelecek ay ne kadar bir faiz artırımı yapacağı merakla bekleniyor. 

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly'e göre, ekonominin beklendiği gibi iyileşmesi durumunda Fed'in faizleri 50 baz puan artırması makul olacak. Daly yaptığı açıklamada yeniden politika yapıcıların yüksek enflasyonu düşürmekte kararlı olduğuna dikkat çekti.

ABD'de istihdam piyasasına değinen Daly, eğer enflasyonun gelecekte kükrediği ve istihdam piyasasında yavaşlama işareti görülmememesi durumunda 75 baz puan artışının uygun olabileceğine işaret etti.

"Enflasyon kontrol altına alınırken durgunluk yaşanabilir"

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonu kontrol altına almanın bir yolu olduğunu, ancak bu süreçte ABD ekonomisinde bir durgunluk yaşanabileceğini açıkladı.

Bloomberght.com'un haberine göre, Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin Virginia'daki Shenandoah Valley Partnership'e yaptığı konuşmada, yüksek enflasyon ve resesyon beklentileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Barkin yaptığı konuşmada, "Enflasyonu kontrol altına almanın bir yolu var, ancak bu süreçte bir durgunluk yaşanabilir.” dedi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonu kontrol altına alma taahhüdünde bulunduğunu söyleyen Barkin, bankanın enflasyon oranını yüzde 2 hedefine geri döndürmeye kararlı olduğunu ancak enflasyonun hızlı bir şekilde düşmesinin olası olmadığını belirtti.

Resesyon FED’in suçu olacak

 

ABD'de hizmet sektörü endeksi 3 ayın zirvesinde

 

İngiltere’de tarihi faiz artırımı beklentisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)