BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed ekonomiyi daha sert vurabilir----

Fed ekonomiyi daha sert vurabilir

Fed ekonomiyi daha sert vurabilir
16 Eylül 2015 - 22:13 www.finansgundem.com

Fed'in teşviklerden çıkış stratejisi önceki sıkılaştırmalara göre ekonomiyi daha sert etkileyebilir

Fed, politika yapıcılar faiz artırımına gittiğinde, yoğun bilanço genişlemesinin maliyetleri ile başa çıkmak zorunda kalacak.

ABD merkez bankasının daha önce görülmemiş büyüklükteki teşviklerden çıkış stratejisi, başlaması ile birliktei finans sistemi yoluyla büyük dalgalanmalar yaratacak gibi görünüyor. Bu dalgalar ekonomiyi, faiz artışlarının yeni regülasyonlarla çerçevesi daraltılan ve Fed'in tahvil alımları ile nakite boğduğu bankacılık sistemi yoluyla yayılacağından, geçmişteki sıkılaştırma çevrimlerinde olduğundan daha hızlı vurabilir.

Soru, bunun ekonomi için ne anlama geldiği ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın sıkılaştırmanın hızı konusundaki hesaplamasını nasıl değiştireceği şeklinde. Yeni finansal yapının kurulumunun anlaşılması, ekonomide ince ayar yapmaya çalışan politika yapıcıları ve sarsıntılı seyreden piyasalarda dolaşan yatırımcılar için çok önemli olacak.

Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) 2005-2009 döneminde merkez bankacılığı ve para ve döviz operasyonları bölümlerini yöneten Peter Stella, "Finansa sisteminin nasıl işlediği ile ilgili insanların anlamadığı ve 2008'den önce gerçekten de anlama ihtiyacı duymadıklar üç ya da dört nokta var," dedi ve "Hala bunları anlamıyorlar. Bu nedenle sanırım sıkılaştırma başladığında çok fazla volatilite riski var" şeklinde görüş bildirdi. 

Yeni Araçlar
Yellen ve Federal Açık Piyasa Komitesi'ndeki çalışma arkadaşları, 2008'in sonlarından bu yana sıfır seviyesi yakınında tuttukları faizi arıtırıp artırmamayı görüştükler iki gün srecek toplantıyı Perşembe günü sonlandıracaklar. Eğer harekete geçerlerse ya da geçtikleri zaman, bu öncekiler gibi olmayacak ve faizleri yükseltmek için yeni araçlar kullanacaklar. 

Geçmişte merkez bankası fed fonları faizini (gösterge faiz), politika yapıcılarıın New York Fed'in işlem sırası yoluyla piyasaya banka rezervleri enjekte ederek ya da çekerek, seçtikleri bir hedef seviyede ya da onun yakınında tutarlardı. B işlemlerde kullanılan para miktarı küçüktü ve Fed istemem oranı tutturmakta oldukça iyiydi. Artık değil.

Parasal genişleme (QE) olarak adlandırılan ve 2008-2014 arasında Fed'in ekonomiyi desteklemek için tahvil alımı yaparak üç turda gerçekleştirdiği program ile birlikte, bankalar, Fed'e tahvil satan yatırımcıların yatırdıkları para ile adeta nakite boğuldu. Bu durum, bankaların Fed'de tuttukları zorunlu karşılıkların 2.6 trilyon dolar artmasına neden oldu. Bu ayrıca Fed'in bilançosunun 4.5 triilyon dolra genişlemesine de neden oldu. Bu kriz öncesi seviyelerin beş katıydı. 

İşlem masasından sorumlu New York Fed yetkilisi Simon Potter, Nisan ayındaki konuşmasının ardından sorulara verdiği yanıtta, "Faiz artırımı başladığında ne olacağını bilmiyoruz," dedi ve "İlk noktada faizi artırma kabiliyetine sahip olduğumuzdan oldukça eminiz1 şeklinde konuştu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)