BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFed ekonomik teşvikte neden ısrarcı?----

Fed ekonomik teşvikte neden ısrarcı?

Fed ekonomik teşvikte neden ısrarcı?
15 Eylül 2020 - 14:39 www.finansgundem.com

Yeni bir araştırma, korona virüs pandemisinden kaynaklanan yaraların daha da derinleşmesini önlemek için düşük faiz oranlarının değil, harcamaların daha etkili olduğunu ortaya koydu

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası yetkilileri siyasi tartışmalara katılmayı tercih etmez. Bu yüzden siyasi tartışmalara dahil olmaları bir sıkıntının sinyallerini veriyor.

Normal zamanlarda merkez bankacıları genelde gündemdeki harcama, vergi ve diğer politikalar konularında belirli öneriler yapmaktan kaçınırlar. Bu konuları seçilmiş yetkililere bırakırlar çünkü parasal politikaları minimum müdahaleyle idare edebilmek için bağımsızlıklarını korumak isterler.

Bunlar sıradan zamanlar değil. Fed Başkanı Jerome Powell, nazikçe ancak kesin bir dille, geçtiğimiz aylarda meclisin istihdam kayıplarından kaynaklanan gelir kaybını ve pandemiden zarar gören şirketlerin gelirlerinde oluşacak açıkları telafi etmek için daha fazlasını yapması gerektiğini dile getirdi.

Bazıları bu konuda daha yüksek sesle konuştu. Fed’in Chicago Şubesi Başkanı Charles Evans, ağustos ayının ilk günlerinde yaptığı açıklamada “ekonomik teşvik paketlerinin süresinin dolmasıyla felaket yaklaşıyor” dedi.

Bundan bir ay sonra, yeni ekonomik teşvik paketine yönelik bir miktar ilerleme sağlandığında, Evans partili siyasetin ekonomiye bir tehdit olduğunu söyledi. “Eyleme geçmekte başarısız olmak ya da yerinde olmayan bir hamle yapmak, bugün ekonomi için önemli bir aşağı yönlü risk oluşturuyor” dedi.

Ekonomi bu yaz canlandı ancak bazı kolay kazançlar bekleniyordu. Geçici olarak işlerine son verilen çalışanların sayısı üçte iki oranında düştü ya da 12 milyon seviyesine geriledi. Yetkililer bu durumdan rahatsız zira iki milyondan fazla Amerikalı kalıcı olarak işlerini kaybetti ve bu rakamlar darbe alan şirketler kapandıkça daha da artacak.

Powell bu ay yaptığı bir açıklamada “Bundan sonrasının daha zorlaşacağını düşünüyoruz” dedi.

Fed yetkilileri iki sebepten parasal bir teşvik paketi konusunda istekli. Birincisi, pandemi kaynaklı düşüşten önce açıkça ortaya çıkan araçlarının limitlerini yansıtıyor. İkincisiyse, mevcut şokun benzersiz doğasından kaynaklanıyor.

Yetkililer çarşamba günü neticelenecek iki günlük toplantıda, yeni ortalama enflasyon kararlarını nasıl yürürlüğe sokacakları konusunda yoğun tartışmalar gerçekleştirecekler. Bu değişiklikler Fed’in eski çerçevesindeki bir eksikliğe yanıt olarak ortaya kondu.

Eğer ABD Merkez Bankası %2’lik bir enflasyonu hedeflerse ve faiz oranları bu kadar düşükken sürekli olarak bu seviyenin altında kalırsa, gelecekteki enflasyon beklentisi değişkenlik gösterebilir ve bunun sonucunda enflasyon ve faiz oranları düşük kalabilir. Fed’in yeni politikası bu kısır döngüyü kırma amacı taşıyor ve hedefin altında kalan bir enflasyon döneminden sonra, daha yüksek enflasyon dönemleri hedefliyor.

Faiz oranlarını sıfırın altına indirmek istemeyen Fed yetkilileri, “sözle yönlendirme” yöntemini kullanarak nasıl daha fazla ekonomik teşvik sağlanmasına yardımcı olabilecekleri düşüncesine odaklanıyor. Böylelikle, Faiz oranlarını ne kadar uzun süre düşük tutacaklarını belirtiyor ve hazine fonları satın almaya devam ediyor.

Bu ay Wall Street Journal tarafından yapılan anket çalışmasına katılan ekonomistlerin yarısı Fed’in 2024 yılına kadar faiz oranlarını yükseltmeyeceği yönünde tahminde bulundu.

Piyasaların gözü Fed'den gelecek metin ve açıklamada

 

Fed’in artan yeni direktifleri

 

Brainard: Fed'in yeni para politikası önemli bir çığır açtı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)