BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFED doların değerini baltalıyor----

FED doların değerini baltalıyor

FED doların değerini baltalıyor
14 Temmuz 2020 - 13:56 www.finansgundem.com

ABD Merkez Bankası’nın dolara yönelik politikalarına olan eleştiriler güçlendi. Ekonomistler doların değerinin daha da fazla düşebileceği konusunda uyarıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Analistlere göre, ABD'de artan siyasi riskler ve korona virüs vakalarıyla birlikte küresel ekonomik toparlanma konusundaki artan iyimserlik doların önümüzdeki birkaç ay içinde değer kaymasını yaşamasına neden olabilir.

Salgının ekonomik etkilerini hafifletmek amacıyla faiz oranlarındaki ciddi kesintiler uygulayan ve piyasalara büyük miktarda likidite salan ABD Merkez Bankası’nın bu politikaları büyük bankaların mayıs ayı sonundan itibaren dolara ayı piyasası çerçevesinde bakmasına neden oldu.

Financial Times’ın haberine göre stratejistler, o zamandan bu yana doların görünümünün daha da kötüleştiğini söylüyorlar. Kovid-19 vakalarındaki istikrarlı artış karşısında dünyanın en büyük ekonomisinin yeniden açılmasıyla ilgili artan endişelerin yanı sıra artan siyasi tehditler ve yatırımcıların dolar karşısında güvenli liman aramalarının da dolara darbe vurduğuna işaret ediyorlar.

Diğer para birimleri sepeti karşısında, ABD doları Temmuz ayı başından bu yana yüzde 0,7 değer kaybetti ve Haziran ayındaki yüzde 0,4'lük düşüş sonrasında hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki emsallerine karşı küçüldü.

Düşüş devam edecek

Credit Suisse'in Küresel Döviz Stratejisi Başkanı Shahab Jalinoos, "Yıldızlar doların daha fazla zayıflaması için hizalandı" ifadelerini kullanarak "ABD bu süreçte diğer büyük ekonomilerden daha fazla riskle karşı karşıya" sözlerine yer verdi.

Avrupa ekonomileri ihtiyatlı bir şekilde yeniden açılırken, dev bir Avrupa kurtarma fonu inşa edilmesi yolunda kaydedilen ilerleme euronun umutlarını artırdı. Çin borsaları da geçtiğimiz hafta yuan ile birlikte ralli yaptı.

ABD’de bazı hareket kısıtlamalarının geri alınmasıyla birlikte ülke ekonomisi bir miktar toparlandı. Ancak korona virüs vaka sayılarında artış birçok eyalette devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD salgında bir günde görülen en yüksek artış kaydedildi.

Deutsche Bank'ın Küresel Para Birimi Araştırma Başkanı George Saravelos, bunun daha fazla kısıtlamaya ve daha zayıf ekonomik rakamlara yol açmasının mümkün olduğunu söyledi. Saravelos, “Önümüzdeki aylarda zayıf doların harekete geçiren en önemli etmenin ABD’deki negatif makro veri sürprizleri olacağını savunuyoruz” dedi.

Siyasi riskler büyüyor

Dolar için siyasi riskler de arttı. ABD Kongresi’nin acil işsizlik ödeneği programının uzatılmasını onaylamak için ay sonuna kadar süresi bulunuyor. Jalinoos, kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde bunun uzatılamamasının ABD ekonomisine "büyük bir darbe" yaşatabileceğini söyledi.

Yatırımcılar şimdiden Donald Trump'ın tek dönemlik başkanlığına Demokrat aday Joe Biden'ın son verebileceği olasılığına göre pozisyon almaya başladılar. Anketler, Trump’ın salgını sürecindeki yönetiminden duyulan memnuniyetsizlik nedeniyle Biden'ın yaklaşık 20 puan önde olduğunu gösteriyor.

Demokratlar’ın güçlü görünümünün muhtemelen dolar için de olumsuz yaratacağını söyleyen Saravelos, ABD para biriminin genel görünümler belirsizken güçlenme ve küresel büyümenin daha güçlü olduğu zaman zayıflama eğiliminde olduğunu kaydetti.

Saravelos Biden’ın kazanacağı zaferin ABD’nin tarife politikası ve diplomasisinin rastgele Twitter mesajlarından uzaklaşacağını da sözlerine ekledi.

FED doları çökertiyor

FED’in uygulamaları ardından bir güvenli liman varlığı olarak dolar için talebin de azaldığına dair işaretler de artıyor. Mart ayında küresel talepteki artış nedeniyle ciddi bir dolar sıkıntısı yaşayan gelişmekte olan piyasalara ABD Merkez Bankası bir düzineden fazla swap hattı açması dolara yönelik güvenli liman talebinin azalmasına yol açtı.

Şimdi, FED’in hazine getirilerini sınırlamasını ve bunları limitlerin altında tutmak için piyasaya müdahale etmesini içeren verim eğrisi kontrolüyle ilgili tartışmalar, yatırımcılara faiz oranlarının yakın zamanda yükselme olasılığının düşük olduğunun sinyalini verdi.

Société Générale Forex Stratejisi Başkanı Kit Juckes, "FED para birimini baltalamak için yapabileceğiniz her şeyi yaptı" diyerek "Bunu yaparak, dünyaya tartışmasız bir iyilik yaptı" ifadelerinde bulunuyor.

Dolar 6.86 lira seviyesinde

 

Fed bilançosunda küçülme bu hafta da devam etti

 

ABD'de salgın döneminde 5,4 milyon kişi sağlık sigortasını kaybetti

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)