BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed Başkanı Powell: ABD'de işsizlik alarm verici hızda ilerliyor----

Fed Başkanı Powell: ABD'de işsizlik alarm verici hızda ilerliyor

Fed Başkanı Powell: ABD'de işsizlik alarm verici hızda ilerliyor
09 Nisan 2020 - 17:18 www.finansgundem.com

Fed Başkanı Powell, "ABD, geçici olmasına rağmen, çok yüksek işsizliğe doğru alarm verici hızda ilerliyor" açıklamasında bulundu.

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD merkez bankası Fed'in ülkenin yıkıcı korona virüs pandemisinden toparlanmasına yardımcı olmak için tüm gücünü, yetkisinin sınırlarını zorlamakta olduğunu da işaret ederek, "etkili, önceden harekete geçerek ve agresif bir şekilde" kullanmayı taahhüt ettiğini söyledi.

Powell, TSİ 17:00'de yaptığı sanal sunumun yazılı metninde, "Kredi akışını desteklemek için uygulamaya koyduğumuz programların çoğu, sadece çok olağanüstü durumlarda kullanılabilecek acil kredi güçlerine dayanıyor" dedi.

Powell, "Sağlam bir şekilde toparlanma yolunda olduğumuza güven duyana dek, bu güçleri etkili, önceden harekete geçerek ve agresif bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz" dedi.

Powell'ın bu yorumları, Fed'in Perşembe günü bir dizi duyuruda bulunarak yeni acil borç verme programları oluşturması ve geçen haftalarda açıklanan mevcut imkanları devreye sokmasından birkaç saat sonra geldi.

Bu son paket 2.3 trilyon dolara kadar ek yardımın devreye girmesini mümkün kıldı ve bu tutar, eyaletler ve yerel yönetimlerin 500 milyar dolarlık kısa vadeli borçlanmasını ve 600 milyar dolarlık şirket borçlanmasını içeriyor.

Powell, korona virüs salgınının yayılmasını kontrol altına almak için koyulan kısıtlamalar kaldırıldığında toparlanma beklediğini söyleyerek konuşmasında iyimser bir ton kullandı.

Fed Başkanı, "Virüsün yayılması kontrol altına alındığı zaman, işletmeler tekrar açılacak ve insanlar yeniden işlerine dönecek," dedi ve "Ekonomik sıçramanın, başladığı zaman, güçlü olacağına inanmak için her sebep var" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de bir haftada 6.6 milyon işsiz kaldı

Merkez bankası borç veriyor, gücünü harcamıyor

Powell, merkez bankasının borç verdiğini, gücünü harcamadığını söyledi ve Fed'in kredilerinin teminatlı olduğunu ve geri ödenmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

Piyasa koşulllarının Fed'in adımlarının ardından genel anlamda iyileştiğine dikkat çeken Powell, doğrudan mali yardıma ihtiyaç duyacak kuruluşlar olacağını belirtti.

İşsizliğin muhtemelen geçici olarak çok yükseleceğini ifade eden Powell, Fed'in harcama gücü değil, borç verme gücü olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye dahil her üye ile yapıcı temaslarımız var

Soru-cevap kısmı

Powell, ABD ekonomisinin durumuna ilişkin sanal konuşmasının ardından soruları yanıtladı.

Fed Başkanı, ekonominin performansının virüs tarafından dikte ettirildiğini kaydetti ve ABD'de çok zayıf bir ikinci çeyrek beklediğini ifade etti.

Virüsün hızının kesilmesinin ardından oldukça hızlı bir toparlanma beklediğini kaydeden Powell, insanların çoğunun bu toparlanmayı yılın ikinci yarısında beklediğini belirtti.

Çok yüksek enflasyonun şimdi bir endişe kaynağı olmadığını söyleyen Powell, Fed'in güçlü toparlanmayı desteklemekte kilit rol oynayacağını sözlerine ekledi.

Powell, kriz sırasında maliye politikası desteğine çok büyük ihtiyaç duyulduğunu söyledi ve ilave mali desteğin muhtmelen uygun olacağını kaydederek, mali gücün Amerikalıları güçlükten korumak için orada olacağını ifade etti.

IMF: Dünya tarihinin en büyük resesyonu olacak

Temettüleri askıya almaya gerek yok

Bankaların temettülerini askıya alamlarına gerek olmadığını belirten Powell, bankaların sermayelerinin iyi olduğunu, bu nedenle  temettülerinin askıya alınmasının bu dönemde uygun olmadığını ve mortgage hizmet sağlayıcılarının durumunu dikkatle izlediklerini sözlerine ekledi.

Powell, Fed'in ekonominin ne zaman tekrar açılacağı konusunda bir yargıda bulunmadığını, herkesin bunu istediğini ancak yanlış bir başlangıçtan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Powell, yeniden açılmanın zamanlaması konusunda tıp uzmanlarına güvenilmesi gerektiğini kaydetti.

Powell ayrıca tahvil alımlarından ve kredi programlarından çekilme konusunda aceleci olmayacaklarını da belirtti.

Fed Başkanı para politikasının doğru yerde olduğunu söyledi. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)