BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed, ABD ekonomisini uzun sürecek daha destekleyecek----

Fed, ABD ekonomisini uzun sürecek daha destekleyecek

Fed, ABD ekonomisini uzun sürecek daha destekleyecek
11 Haziran 2020 - 11:23 www.finansgundem.com

ABD Merkez Bankası (Fed) korona virüs salgınından tahrip olan ABD ekonomisinin ayağa kalkması için verdiği olağanüstü desteği en az birkaç yıl sürdüreceğinin sinyalini verdi.

Fed'in para kurulundaki politika yapıcılar, bu yıl ABD ekonomisinin %6.5 daralacağını ve işsizlik oranının yıl sonunda %9.3 olacağı tahmininde bulundular. Salgının başlangıcından bu yana ilk defa ekonomiye yönelik tahminlerini açıklayan Fed, sağlık kriziyle baş etmek için alınan önlemlerin ardından ekonominin gelmiş olduğu durumu rakamlara döktü.

Fed'in tahminleri, ekonominin salgının yarattığı tahribattan toparlanmasının iş yerleri tekrar faaliyete geçtikten sonra gerçekleşmeyeceğini, toparlanmanın yıllar süreceğini gösteriyor. Fed Başkanı Jerome Powell işsiz kalan 20 milyondan fazla ABD'linin tekrar iş bulmasının da yıllar sürebileceğini ifade etti.

İki gün süren para politikası toplantısının ardından dün akşam konuşan Powell, "Bu 24 milyon insanı bir şekilde işe geri almamız gerekiyor. Bu insanlar hiçbir şeyi yanlış yapmadılar. Bu bir doğal afetti. Uzun bir yoldayız ve bu biraz zaman alacak" dedi.

Powell Fed'in ekonomiye desteğinin süreceğini belirterek, "İş piyasasını ve ekonomiyi desteklemek için elimizdeki tüm araçları devreye sokup, bunları tamamen toparlanana kadar kullanacağız" dedi.

Fed faiz oranını sabit tuttu

FED'İN TAHMİNLERİ

Fed'in projeksiyonlarına göre işsizlik oranı 2021 sonunda %6.5'e ve 2022 sonunda ise %5.5'e düşecek. Bu gerilemeye rağmen işsizlik 2022 sonunda korona virüs salgını öncesindeki %3.5 seviyesinin iki puan üzerinde olacak.

Para kurulundaki 17 politika yapıcının tamamı yakından izlenen gecelik faiz oranının 2021 sonuna kadar sıfıra yakın kalacağını öngörürlerken, kuruldaki 15 politika yapıcı ise 2022 yılı sonuna kadar faizlerde değişiklik olmayacağı tahmininde bulundular.

Fed enflasyonun bu yıl %0.8'e gerileyeceği tahmininde bulunurken, 2022 yılı sonunda ise bu oran %1.7 olarak belirlendi. Dünkü toplantıda Faiz oranının sabit kalmasına oy birliği ile karar verildi.
Fed ekonomiye uzun vadede destek vereceği programları da şekillendirmeye başladı. Fed aylık Hazine tahvil alımlarının en az şu anki seviyesi olan 80 milyar dolar olarak devam edeceğini, ipoteğe dayalı menkul kıymet alımlarının ise artırılması ihtimali olsa da ayda 40 milyar dolar olarak devam edeceğini açıkladı.

Fed ekonominin bu yıl tekrar büyüme kaydedeceğini belirtse de tahminler büyümenin 2021'de ivme kazanacağına işaret ediyor. 2021 yılı büyüme tahmini %5 düzeyinde.

NYSE, Fed kararı sonrası karışık seyirle kapandı

UZUN VADELİ TAHMİNLER

Fed'in üç yıllık tahminlerine ek olarak yayımladığı uzun vadeli istihdam, büyüme trendi ve faiz tahminleri ise ekonominin 112,000 kişiyi öldüren salgından kalıcı bir hasar almayacağı beklentisine işaret etti.

Boston merkezli Northeast Investors Trust yönetim kurulu başkanı Bruce Monrad, "Mesajları şu, faizleri düşük olacak, işe yarayacak, istediğimiz yere ulaşacağız" dedi.

Para politikasının ABD ekonomisi tekrar büyüme patikasına girene kadar gevşek tutulacağı taahhütünü Fed korona virüse karşı aldığı ilk önlemlerle beraber açıklanmıştı.

Fed salgın ile birlikte Mart ayında faizleri neredeyse sıfıra indirmiş, bankalara, finans şirketlerine ve irili ufaklı pek çok şirkete trilyonlarca dolar kredi vermişti.

Powell basın toplantısında salgın hastalığın seyrine ilişkin pek çok belirsizlik olduğunu ancak merkez bankası ve hükümetin aldığı önlemlerin işe yaradığını söyledi.

Ancak Powell yeni önlemlerin de alınması gerekebileceğini belirterek, "Şahit olduğumuz en büyük ekonomik şokun içindeyiz. (Verdiğimiz karşılık) çok güçlü ve çok hızlıydı. Emsalsiz bir karşılıktı."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)