BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFaruk Süren-Acun Ilıcalı anlaşması neden bitti?----

Faruk Süren-Acun Ilıcalı anlaşması neden bitti?

Faruk Süren-Acun Ilıcalı anlaşması neden bitti?
22 Şubat 2016 - 07:10 www.finansgundem.com

Transtürk’ün sahibi Faruk Süren,Acun Ilıcalı ile olan Transtürk anlaşmasının feshini yorumladı

Uzun zamandır gözaltı pazarında bulunan Transtürk’ün geçen kasım ayında Acun Medyaya satışının yarattığı heyecan hafta sonu gelen anlaşmanın feshi haberiyle son buldu. Transtürk’ün sahibi Faruk Süren, “İyi bir fırsattı olmadı. Ama vazgeçmedim, önümüzdeki maçlara bakacağız” dedi. 

Hürriyet'in haberine göre, TV8’in patronu Acun Ilıcalı’nın, Galatasaray Eski Başkanı Faruk Süren’in uzun zamandır gözaltı pazarında işlem gören şirketi Transtürk’ü almasıyla ilgili  anlaşmanın feshedilmesi, haftasonu olmasına rağmen kamuoyunda geniş yankı buldu.

Geçen kasım ayında Acun Ilıcalı’ya ait Acun Medya’nın, Transtürk’ün hisselerini devralmak üzere bir anlaşmaya vardığı Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) duyurulmuştu. Açıklamada şartların sağlanması halinde Acun Medya’nın birleşme yoluyla halka açılacağı belirtilmişti. Geçen cuma günü yapılan açıklamada ise, pay devri sözleşmesindeki şartların sağlanamayacağının anlaşılması üzerine karşılıklı fesh etme kararı alındığı kaydedildi. Birleşmeyi her iki taraf için de iyi bir fırsat olarak gördüğünü söyleyen Faruk Süren, “Çok iyi bir fırsattı. Olmadı, sağlık olsun. Ama vazgeçmedim, yeni fırsatları değerlendireceğim. Bundan sonrası için önümüzdeki maçlara bakacağız” dedi. 

ANLAŞMAYI BİTİREN 2 NEDEN

Anlaşmanın feshine neden olan şartları ve kasım ayından bu yana değeri 6 kata yakın artan Transtürk hisselerini alanların durumunu Faruk Süren’e sorduk. Anlaşmanın feshine 2 unsurun neden olduğunu söyleyen Süren şunları anlatttı:
“Anlaşmanın yapıldığının duyurulduğu açıklamada şartların sağlanması halinde ifadesine yer verilidi. Bununla; iki şirketin birleşmesinin Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) ve Borsa İstanbul’un kotasyon ile ilgili mevzuatında belirtilen şartların sağlanması kast ediliyor. SPK’nın birleşme mevzuatında, halka açık olmayan bir şirket, halka açık bir şirketi devraldığında, devraldığı şirketin bütün borçlarını karşılayacak kadar özkaynağa sahip olması koşulu getiriliyor. Transtürk’ün 31 Aralık 2014 itibariyle 109 milyon TL borcu var. Bu borç 2015 bilançosunu henüz açıklamadığımız için net olarak söyleyemiyorum ama geçen yıl biraz daha yükseldi. Hisse devri sürecinde yürütülen çalışmalarda Acun Medya’nın bu şartı yerine getiremeyeceği anlaşıldı.”

ANLAMI KALMADI

Anlaşmanın feshine neden olan bir diğer konunun da kotasyon mevzuatından kaynaklandığını belirten Süren şöyle devam etti: “Borsa İstanbul’un kotasyon mevzuatına göre iki şirketin birleşmesinden sonra oluşan şirketin halka açıklık oranı en az yüzde 15 olmak zorunda. Ancak şu an yüzde 80’i halka açık olan Transtürk ile Acun Medya’nın birleşmesinden sonra oluşacak şirketin halka açıklık oranı yüzde 3.5 seviyelerine iniyordu. Birleşmeden sonraki 3 yıl içinde yeni hisselerin satılamaması kuralı gereği, Acun Medya’nın bu yüzde 15 şartını yerine getirmek için sıfırdan halka arz işlemlerinin tamamını yapması gerecekti. Bu durumda da Transtürk’ün alınmasının bir anlamı kalmadı. Dolayısıyla anlaşmanın fesholması bu nedenlerle Transtürk’ten kaynaklanmadı.” 

Şapkamı alıp çıkacaktım

Elinde Transtürk hisesi olan 7500 civarında yatırımcı olduğunu belirten Faruk Süren “Transtürk’te 2002’den bu yana yaşanan sıkıntıları yavaş yavaş giderdik. Borçlarını büyük oranda temizledik. 2012’den bu yana da faaliyeti yok. Bu anlaşmayla Tarnstürk’ün  7500 yatırımcısına mahçup olmadan şirketi devredecektim. Ben de şapkamı alıp çıkacaktım. Ancak olmadı. Yeni fırsatları değerlendirmeye devam edeceğim” dedi. 

Fiyat yükseldi ama hissede derinlik yok  

Kasım ayından bu yana hisse fiyatında yaşanan artışı takip ettiğini söyleyen Faruk Süren, “Evet fiyatta bir artış yaşandı ama çok fazla derinliği olmayan bir hareketlilikti bu. Son genel kurulda da baktım yatırımcı sayısında çok fazla bir oynama yok. Bildiğim kadarıyla yatırımcı elindeki hisseyi satmak yerine birleşmenin tamamlanmasını beklemiş. Çok fazla bir işlem olmamış. Tek bir lot satış yapılsa bile fiyat en son yapılan işleme göre belirlendiği için fiyat şu anki seviyesine ulaşmış durumda” değerlendirmesini yaptı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)