BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoringde dünya ikincisiyiz----

Faktoringde dünya ikincisiyiz

Faktoringde dünya ikincisiyiz
15 Nisan 2016 - 06:09 www.finansgundem.com

Türkiye, garanti verdiği 5 milyar dolarlık işlem hacmi ile dünyada ihracat faktoringinde Çin’den sonra ikinci sıraya oturdu

Türkiye’de istihdamın yüzde 78’ini, ihracatın yüzde 60’ını, yatırımların yüzde 50’sini gerçekleştiren Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) en büyük sorunu, özkaynak yetersizliği ve finansman zorluğu. Toplam kredilerin sadece yüzde 24’üne ulaşabilen işletmeler, alternatif kaynakları kullanmak konusunda da yeterli bilgiye sahip değiller.

Bu nedenle faktoring, leasing, finansman şirketlerini çatısında birleştiren Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB), başlattığı “KOBİ’ler Sınırları Faktoring İle Aşıyor” projesi kapsamında özellikle Andolu’daki KOBİ’leri finansmana erişim konusunda bilgilendiriyor. Geçtiğimiz hafta Bursa’da reel sektör temsilcileri ile bir araya gelen faktoringciler, bir taraftan ihracattaki gelişmelere değinirken, diğer taraftan da garantili ihracatın yollarını anlattılar.

GARANTİLİ İHRACAT

Türkiye’nin, içinde bulunduğu coğrafyadaki ve gelişmiş ekonomilerdeki tüm dinamiklere rağmen 2015 yılını 143.8 milyar dolar toplam ihracat ile kapattığını belirten faktoringciler, henüz bu ihracatın 7.5 milyar dolarlık kısmına destek olabildiklerine değindiler. Bu tutarın da 5 milyar dolarlık kısmını garanti altına alabildiklerini ifade eden faktoringciler, “Bu rakamlara bakınca Türkiye, işlem hacminde Çin’den sonra dünya ikincisi. Faktoring şirketleri, müşterilerine gerçekleştirdikleri ihracat işlemlerinde alacaklarının vadesinde ödenmemesi riskine karşı, aciz, iflas ve temerrüt durumları için yüzde 100 garanti hizmeti veriyor” dedi.

EKONOMİYİ FONLUYORUZ

FKB Başkan Yardımcısı Zafer Ataman, faktoring sektörünün 2006’dan beri Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) denetiminde çalıştığını belirterek, şunları söyledi: “Sektörde 66 firma var ve 16 tanesi uluslararası işlem yapıyor. İçinde banka iştirakleri ve özel sermayeli şirketler var. Geçen yılki ciro 119 milyar lira, bunun 23 milyar lirası ihracattan. Bu bağlamda 8 milyar TL Türkiye’yi fonluyoruz. Bursa da içinde büyük ihracat müşterilerimiz olan bir il. Faktoring pazarı hızlı büyüyor. Neden fazla büyüyoruz? Bizim büyümede kullanmadığımız potansiyeller var, bunları değerlendirerek büyüyoruz. Türkiye’de kullanılan potansiyel yüzde 6, dünyada ise yüzde 10. Gidecek çok yolumuz var. Beklentimizi orta vadede, toplam 100 milyar dolarlık hacmin, 30 milyar dolarını ihracat ile yapmak istiyoruz.”

FAKTORİNGE İHTİYAÇ VAR

GARANTİ Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, ihracat faktöringi hakkında bilgi vererek, şunları söyledi: “İhracatçılarımızın açık hesap, yani mal mukabili olarak gerçekleştirdiği ihracat bedellerinin haciz, iflas ve temerrüt riskine karşı garanti altına alınması, eğer istenirse de finansmanın sağlanması, finansman sağlandığı takdirde ise ihracatçılarımızın bu alacaklarının bilanço dışına çıkarma imkanı sağlayan bir faktoring türü. Türkiye’nin 140 milyar dolar olan ihracat kapasitesinde, mal mukabili satışların 95 milyar dolar olduğunu düşünürsek, ihracat faktoringi ciddi bir ürün ve Türkiye’nin de ihtiyacı var. 95 milyar doların sadece 15 milyar doları garanti altında. Bu da gösteriyor ki, ciddi bir potansiyel var. Yeni pazarlara girilmesi konusunda da önemli bir ürün. Örneğin, Etiyopya’dan bir ithalatçı geldi, sizden açık hesapla mal almak istiyor. Tahmin ederseniz ki buna kimse kolay kolay cesaret edemez. Müşteriyi tanımanız lazım. Faktoring sektörü verdiği bu garanti ile yeni pazarlara girme imkanı yaratıyor. Türkiye’nin özellikle 2023 projesine ve ciddi ihracat hedeflerinin olduğu noktada bence çok önemli bir ürün diye düşünüyorum.”

750 BİN KOBİ'YE DOKUNUYORUZ

FİNANSAL Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Osman Zeki Özger, Birlik çatısı altındaki sektörlerin 100 milyar liralık aktif büyüklüğe ulaştığını belirterek, şu açıklamaları yaptı: “85 milyar liralık kredi imkanı yarattık ve GSMH içindeki payımız, yüzde 8.1. Kullandırılan kredilerde de yüzde 5.5 payımız var. Temsil ettiğimiz sektörlerin olmazsa olmaz partnerleri KOBİ’ler. Bugün faktoring, leasing ve finansman şirketleri 750 bine yakın KOBİ ile temas halinde. Biz bu işletmelere daha yakın olmak için KOBİ stratejisi Eylem Planı çerçevesinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, BDDK, Eximbank, TİM ve KOSGEB işbirliği ile beraber bir sorumluluk üstlendik. Faktoring sektörünün öncülüğünde ‘KOBİ’ler Sınırları Faktoring İle Aşıyor’ başlığı ile bir dizi Anadolu programları yapıyoruz. Amacımız KOBİ’lerimizin finansmana erişiminde farkındalık yaratmak, onlara özkaynak yetersizlikleri konusunda destek olabilmek. Ayrıca, ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin arttırılmasına, ihracat, üretim, planlama ve benzeri konularda bilgilerinin derinleştirilmesine katkı sunmak istiyoruz.”

EXIMBANK'TAN İHRACATA 30 MİLYAR DOLAR

TÜRK Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Necati Yeniaras, bankanın kullandırdığı kredilerin yüzde 35’inin orta ve uzun vadeli kredilerden oluştuğunu belirterek, şunları söyledi: “Yeni bir uygulamamız, son yıllarda ihracatçılarımızın katma değerli üretim yapmak amacıyla yurtdışında bir marka satın almalarını desteklemek için düşük faizli 10 yıla kadar kredi sunuyoruz. Aynı şekilde bir başka uygulamamız da ihracatçılarımızın yurtdışında sattıkları malın bedelinde tahsilat sorunu yaşamamaları için Eximbank olarak sigorta kapsamına alıyoruz. 2015’de ihracatçılara nakdi kredi ve sigorta olarak 30 milyar dolar destek sağladık. Bu, Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 21’ine tekabül eder. Bursa ise Eximbank desteklerinden en çok yararlanan illerden biri. 2015’de Bursa’ya 1 milyar 50 bin dolar nakdi kredi kullandırdık, yaklaşık 504 firmaya kredi sağladık. Kredi müşterimizin yüzde 76’sını da KOBİ’ler oluşturuyor. Nakdi kredi ve sigorta olarak Bursa’da, Eximbank, 1.4 milyar dolarlık destek sağladı.”

AR-GE YASASI YENİ AÇILIM GETİRECEK

BURSA Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Bursa’nın özellikle sanayi ve ticaret anlamında Türkiye’nin öncelikli illerinden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bunu gerek ihracat rakamlarında gerek üretim rakamlarında görmemiz mümkün. Mart ayında yürürlüğe giren Ar-Ge yasası ile Bursa’daki işletmeler yeni bir boyut kanacaktır. Ar-Ge yasası, destekler ile beraber tasarım ve buna benzer yeni açılımları da beraberinden getirecek.”

BURSA YATIRIMCI İÇİN CAZİBEMERKEZİ

BURSA Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, ilde 13 tane faal organize sanayi bölgesi bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Toplam 25 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahibiz. KOBİ’lere, büyükşehir belediyesi olarak tüm destekleri veriyoruz. İmalat ve yan sanayi çok gelişmiş durumda. Hemen hemen imal edemeyeceğimiz hiçbir konu yok. Buraya gelen yatırımcı için Bursa cazibe merkezi. Çünkü her aradığını buluyor. Yan sanayinin gelişmiş olması da yeni yatırımcılar için büyük fırsat sunmuş oluyor.”

İHRACATTA HEDEF KİLO BAŞINA 8 DOLAR

BURSA Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, ‘Bursa büyürse Türkiye büyük’ sloganını benimsediklerini belirterek, şunları söyledi: “Bu anlamda da Türkiye 2023’te 500 milyar dolar hedefi koydu. Bizler de 75 milyar dolar ihracat hedefi koyduk. Bununla ilgili de 16 tane makro proje hayata geçirdik. Bu çerçevede üç yıl içinde her 10 üyemizden bir tanesini yurtdışına fuarlara gönderdik. Bin lira maddi desteğin yanı sıra KOSGEB’den ciddi destek sağladık. Şu anda ortalama 4 dolar civarında kilogram ihracat hedefini yakalamış durumdayız. Türkiye ortalamasının kilogram başına 2 dolar olduğunu düşündüğünüz zaman, biz Bursa olarak şimdiden 7-8 dolar hedefi koyduk.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)