BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoring Kanunu'na onay----

Faktoring Kanunu'na onay

Faktoring Kanunu'na onay
12 Aralık 2012 - 20:24 www.finansgundem.com

"Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu"nu onayladı

Finansal kiralama sektörüne ivme kazandırması beklenen "Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu" bugünkü  Resmi Gazete’de yayımlanarak  yasalaştı.
Sektör açısından önemli yenilikler içeren yeni kanuna göre; finansal kiralama şirketlerinin faaliyet kiralaması (operasyonel kiralama) yapabilmeleri sağlandı.
Kanunla kapsamında finansal kiralama şirketleri satıp geri kiralama işlemi yapabilecek, ayrıca bilgisayar yazılımlarının çoğaltılmış nüshaları leasinge konu olabilecek.
Asli niteliğini koruyan her mal da bağımsız olarak leasinge konu edilebilecek. 
Finansal kiralama, faktoring veya finansman şirketi kurulması, bu şirketlerin yurtdışında şube açması, birleşme,  devir ve bölünmelerine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı kanuna göre; bütün ortakları Türkiye'de kurulu finansal kiralama şirketi olmak kaydıyla, kuruluş ve faaliyet izni almaksızın sadece bir gemi kiralamak üzere finansal kiralama şirketi kurulabilecek. Faaliyetleri kısmen veya tamamen hava taşıma araçlarının kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan şirketlere hava taşıma araçlarının, motorların ve bunların aksam, parçalarının 2 yıldan az olmayan süreyle yurt içinde veya yurt dışında kurulu finansal kiralama şirketleri tarafından kiralanması işlemleri, finansal kiralama sözleşmesine dayalı  olmak koşuluyla finansal kiralama kapsamında değerlendirilecek. 
Kanun, finansal kiralama şirketleri için yeni ürünler getirmesinin yanı sıra işlem sürecini ve hukuksal süreci basitleştiren yenilikler içeriyor.  Eski kanunda sözleşmeler dört yıldan, bazı mallarda ise iki yıldan kısa yapılamazken, yeni kanunda süre sınırlaması bulunmuyor.
Sözleşmelerin noterlerde düzenleme şeklinde yapılması zorunlu olan eski kanuna karşın; yeni kanunda sözleşmelerin yazılı şekilde yapılması yeterli olacak.
Ayrıca, eski kanunda sözleşmeler noterlerde özel sicile tescil edildiği ve tescilin kiracının ikametgahında bulunan bir noterlikte yapılması gerektiği için, malın finansal kiralamaya konu olup olmadığının sorgulanması fillen mümkün olamıyordu. Yeni kanuna göre, sözleşme tescilleri kurulacak olan Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği’nde tescil edilecek.
Tescil merkezi olduğu için ilgili büütün taraflar kolayca sorgulama yapıp bir malın leasinge konu edilmiş olup olmadığını öğrenebilecekler. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)