BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatFaizsiz sigorta sistemi yenileniyor----

Faizsiz sigorta sistemi yenileniyor

Faizsiz sigorta sistemi yenileniyor
19 Aralık 2020 - 12:03 www.finansgundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu yeni katılım sigortacılığı sisteminin detayları ortaya çıktı

Faize hassas kesim için sigortacılığa yeni düzen geliyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) katılım esaslı sigortacılıkla ilgili yeni yönetmelik taslağını hazırladı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın önceki gün Cumhurbaşkanlığı'na sunulduğunu söylediği taslak çalışmayı Sabah’tan Dilek Güngör köşesine taşıdı. Yönetmelik taslağıyla, ayrı tüzel kişilikle katılım esaslı sigorta şirketleri kurulmasının önü açılacak. Normal sigorta şirketi olup, içinde katılım esaslı sigorta da satan firmalara geçiş süresi verilecek. Şirketler 2021 yılının sonuna kadar katılım esaslı faaliyetlerini ayrı bir firma üzerinden yapabilecek.

Katılım esaslı sigorta şirketleri bünyelerinde sadece dinen meşru olan konuları sigortalayacak. TARSİM, DASK, Güvence Hesabı, Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu, Türk Re havuzları da kapsama alınarak katılım finans konusunda bir ekosistem yaratılacak. Yeni taslakla, 2017'de yayımlanan yönetmelikteki Malezya modeli yerine Türkiye modeli esas alınacak.

Katılım sigortacılığında faaliyet gösteren şirketler bünyelerinde danışma komitesi oluşturacak. Şirketin sunacağı ürün ve hizmetler ile düzenlenecek form, sözleşme, poliçe ve bilgilendirme metinleri danışma komitesinin onayına tabi olacak. Danışma komitesince uygun görülmeyen ürün ve hizmetler satılamayacak, konu ve riskler teminat altına alınamayacak ve bu konu ve risklerden fayda temin edilemeyecek. Danışma komitesi asgari üç üyeden oluşacak. Üyeler azami üç yıl görev yapacak. Danışma komitesi üyelerinin asgari üçte ikisi, İslami ilimler veya dengi alanlarda en az lisans düzeyinde öğrenim görmüş kişiler arasından seçilecek. Danışma komitesi faaliyetlerinin etkin bir şekilde yerine getirilmesi için de katılım uyum birimi oluşturulacak. Katılım uyum birimi genel müdüre bağlı olarak görev yapacak.

Hâlihazırda pencere usulüyle (normal sigorta şirketi içinde katılım esaslı ürünler satan firmalar) faaliyet gösteren sigorta şirketlerine 31 Aralık 2021 tarihine kadar süre verilecek. Tek işi katılım esaslı sigortacılık olmayan şirketler, bu süreye kadar aksiyon almazsa, ellerindeki katılım esaslı sigorta portföyü diğer sigorta şirketlerine devredilecek. Türkiye'de 6 tane pencere usulüyle çalışan katılım esaslı sigorta şirketi bulunuyor. Bunlar arasında Türkiye Hayat Emeklilik, Groupama Sigorta, Doğa Sigorta, Unico sigorta ve HDİ bulunuyor.

Sigorta şirketleri ilk pandemi sınavını veriyor

Acemoğlu: Türkiye'de banka ve şirketlerin bilançoları kötü durumda

Borsa için kritik bir hafta!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)