BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFaizsiz bankacılık akademi konusu oldu----

Faizsiz bankacılık akademi konusu oldu

Faizsiz bankacılık akademi konusu oldu
29 Haziran 2013 - 07:57 www.finansgundem.com

Katılım bankacılığı ve sektörün geleceği İstanbul'da masaya yatırıldı

Türkiye'de son dönemlerde gündemde olan katılım bankacılığı ile ilgili tartışmalar akademik düzeye taşındı. Geçen hafta akademisyenler İstanbul TBMM Milli Saraylar Müzesi'nde bu sistemi masaya yatırdı. Sabah'ın haberine göre, akademisyenler, faizin kullanılmadığı sistemin, özellikle faize sıcak bakmayan kesimlerin de finans dünyasına katılımını sağlaması açısından önemli görüyor. Osmanlı iktisat tarihçisi Mehmet Genç, faizsiz bankacılığın Osmanlı'da çok uzun yıllar önce keşfedildiğini vurgulayarak, sukuk uygulamalarından bahsetti. Genç'e göre sukuk, para vakıfları ve esham olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Para vakıfları, "kiralanmak üzere satmak" amaçlı çalışan kurumdan oluşuyor. Esham ise senetler anlamına geliyor.
1500 YILDIR VAR
Kuala Lumpur Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Çizakça, İslami finansın temel işleyişinin esas riskin paylaşılması olarak açıkladı. Buna göre kâr da zarar da banka arasında paylaşılıyor. Modern İslam finansının yaşadığı problemlerinin 1500 yıldır var olduğunu, çözümün sukuk olduğunu iddia eden Çizikça'nın en büyük şikâyeti ise finansçıların tarih bilmemesi.
KAPİTALİST SİSTEM ENGEL
Albaraka Türk Bankası Kredi Departmanı yöneticisi Hüseyin Tunç ise insanların kapitalist sistem yüzünden faizsiz bankacılık düşünemediğini söyledi. Tunç, katılım bankacılığının reel ekonomik düzeni destekleyen ve içinde değer üreten kurumlar olduğunu belirtti.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bbb30 Haziran 2013 13:59

    Devletin acilen 3 tane katılım bankasını hemde yüzlerce şubeye ulaşacak şekilde aktif etmesi ve Ortadoğunun zenginlerini ciddi ortaklığa davet etmesi bu ülkeye çok büyük bir ivme kazandıracaktır. Bu yıl sonuna kadar bu ortaklıklar ve üç büyük katılım bankasının faaliyete geçirilmesi çok büyük önem arz etmektedir.