BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFaizi kamu bankaları indirsin----

Faizi kamu bankaları indirsin

Faizi kamu bankaları indirsin
11 Mart 2015 - 04:26 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında kamu bankalarının faiz indirimi yapmasını önerdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Beştepe’de başkanlık ettiği ikinci Bakanlar Kurulu toplantısının ana gündem konularından birini ekonomi ve faiz politikası oluşturdu.

Nuray Babacan'ın Hürriyet'teki haberine göre Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kasım ayında Türkiye’de yapılacak G-20 zirvesiyle ilgili brifing verdi. Toplantı sırasında merkez bankası’nın faiz politikası gündeme geldiğinde Erdoğan, eleştirel bir dil kullanmazken, Merkez Bankası indirmediği için bankaların faizi yüksek tuttuğunu belirtti. Erdoğan kamu bankalarının Faiz indirimi yapmasını önerdi. 

Babacan, G-20 Ticaret Bakanları toplantısının da ekim ayında Ankara’da gerçekleştirileceğini söyledi. Toplantıda daha sonra konu dolardaki artış ve faiz oranlarına geldi. Babacan, dolardaki artış seyrinin Türkiye değil, Dünya konjonktürü ile ilgili olduğunu anlatarak, Türk lirasının euro karşısında değer kaybetmediğini, diğer ülkelerde de doların arttığını, Euro’nun, Japon Yeni karşısında da yükseldiğine ilişkin rakamları ve tabloları paylaştı.

Erdoğan, verilen brifingi dinledikten sonra Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesi gerektiğine bir kez daha vurgu yaparken, eleştirel bir tutum sergilemedi. Erdoğan, Merkez Bankası faiz düşürmediği için, diğer bankaların da faizleri yüksek tuttuğunu, bu nedenle paranın üretim yerine faizde bekletildiğini söyledi. Erdoğan, bankaların yüksek kâr etmek için faizleri yükselttiğini, ancak bunun kamu bankaları açısından geçerli olmaması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, “Kamu bankalarının tek amacı kar etmek olmamalı. Bu nedenle onların faizleri düşürmesi isabetli olur. İnsanların ucuz faizle kredi bulabilmesinin önü açılmalı. Paranın üretime ve yatırıma gitmesi, iş dünyasının canlanması için kamu bankaları ucuz kredi vermeli. Bunun için kamu bankaları faizleri düşürmeli. Kamu bankaları bu konuda inisiyatif almalı” dedi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • REALİST11 Mart 2015 10:49

    bu faiz olayını bırakın artık. ülkenin en büyük sorunu, hammade girdilerinin ve enerjini pahalılığı.kimse fabrika binası yapmıyor, kimse sgk ve vergi ödemleri için işci çalıştımıyor,onun yerine ev yapıp satıyor.ülkede tekstilcibile inşaatçı oldu. üretim durdu. ihracat yapıcak ülke kalmadı. faiz düşsede , müteşebbis ortama güvenmediğinden ve maliyetler yüksek olduğundna yatırım yapmıyor.anlayın şunu artık yaaa