BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFaiz ve ücret değişikliği önceden bildirilecek----

Faiz ve ücret değişikliği önceden bildirilecek

Faiz ve ücret değişikliği önceden bildirilecek
15 Mayıs 2013 - 08:44 www.finansgundem.com

Bankalar Birliği tarafından çıkarılan iki yeni tebliğle bankalar müşterilerine çeki düzen veriliyor

Bankalar Birliği tarafından çıkarılan iki yeni tebliğle bankaların müşterileriyle ilişkilerine çeki düzen veriliyor. Bankalar artık her ürün veya hizmet için müşterinin talebini almak zorunda. Sözleşmeler 12 punto ve siyah harfle yazılacak. Faiz ve ücret değişikliği 30 gün önce haber verilecek. Türkiye Banlalar Birliği (TBB), Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti'nin çalışma esasları ve bankacılık sözleşmeleriyle ilgili iki yeni tebliğ yayınladı. 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak tebliğler, müşteri lehine düzenlemeler içeriyor. Yeni tebliğde bankaların bireysel müşterileriyle yapacakları sözleşmelerin içeriği belirlenirken, tebliğde Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetinin çalışma esasları ile ilgili değişiklikler yapıldı. BDDK'nın rehberliğinde hazırlanan banka sözleşmeleriyle ilgili düzenlemede, bankaların bireysel müşterilerinin alacakları ürün ve hizmetler hakkında önceden açıkça ve doğru şekilde bilgilendirilmesi hedefleniyor. 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak "Bankaların Bireysel Müşterileriyle Yapacakları Sözleşmelerin Şekil ve İçeriğinde Yer Alması Gereken Asgari Hususlar ile Sözleşmelerin Uygulanacağı İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslar" hakkında Tebliğ'de bankaların müşterileriyle yapacakları sözleşmelerin şekil ve içeriğinde yer alması gereken asgari hususlar belirlendi. Yeni tebliğle, her bir ürün veya hizmet için ayrı ayrı olmak üzere müşterinin talebinin alınması zorunlu oluyor. Bankalar müşteri taleplerini alırken sundukları hizmet hakkında müşteriyi faiz ve ücretleri konusunda da bilgilendirecek.
SÖZLEŞME ŞARTI: 12 PUNTO
Tebli göre tüketici kredisi sözleşmeleri ve kredi kartı sözleşmeleri en az 12 punto ve koyu siyah harflerle yazılı olarak düzenlenecek. Ayrıca sözleşmeye ek olarak, müşterilere maddi yükümlülük doğuran hususların belirtildiği bir bilgi formu hazırlanarak müşteriye iletilecek.  Tebliğle faiz ve ücretlerdeki değişikliklerin müşteriye en az 30 gün önce etkin bir yolla bildirilmesi zorunluluğu getirildi. Bildirim üzerine müşterinin, yeni dönem başladıktan itibaren 10 gün sonrasına kadar hizmetin kullanımından vazgeçme hakkı olacak.
6 ay işlem görmeyen kapatılacak
En az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat ve özel cari hesaplardan ücret alınmadan önce, müşteriye 30 gün içinde ilave maliyete katlanmaksızın hesabı kapatma hakkının bulunduğu aksi takdirde bankanın ücret tahakkuk ettirebileceği ve/veya ürünü/hesabı/hizmeti kapatılabileceği hususunda bilgilendirme yapılacak.
Hakem Heyeti'ne başvuru süresi 1'den 2 yıla çıktı
Mevduat sahiplerinin Hakem Heyeti'ne başvuru süresi 30 günden 60 güne çıkarıldı. Başvurunun, şikayete konu olan işlem veya eylem gerçekleştiği tarihten itibaren Hakem Heyetine iletilme süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı. Mevduat sahiplerinin başvurularında artış olması dolayısıyla, Müşteri Hakem Heyeti'nin başvuruyu sonuçlandırma süresi ise 30 günden 90 güne çıkarılarak, ihtilaflı hususların sonuçlandırılması konusunda Hakem Heyeti'ne daha uzun süre verildi. (AKŞAM)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)