BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz kararı yabancı bankaları da üzdü----

Faiz kararı yabancı bankaları da üzdü

Faiz kararı yabancı bankaları da üzdü
23 Ekim 2020 - 09:11 www.finansgundem.com

JP Morgan, TCMB PPK kararını yorumlarken, "piyasalar için net bir hayal kırıklığı oldu" ifadesini kullandı

TCMB Para Politikası Kurulu'ndan çıkan politika faizinin değiştirilmemesi kararını değerlendiren JP Morgan, bunun piyasalar için net bir hayal kırıklığı olduğunu ve karar sonrasındaki fiyat hareketlerinin bunu gösterdiğini bildirdi.

"Geçen ay yapılan 200 baz puanlık politika faizi artırımı sonrası herkes şaşırmıştı. TCMB, bu kez de faizi örtme, gizleme yönündeki eski alışkanlığına geri dönerek piyasaları bir kez daha şaşırttı" ifadelerini kullandı.

TCMB'nin gösterge konumdaki haftalık repo faizini yüzde 10,25 seviyesinde tutarken, faiz koridorunun üst bandını oluşturan Geç Likidite Penceresi faiz oranını 150 baz puan artırarak yüzde 14,75'e çıkardığına işaret eden JP Morgan, "Efektif fonlama faizi bir kez daha para politikası duruşu için gerçek gösterge haline geldi" tespitinde bulundu.

Örtülü Faiz artırımının açık sözlü bir faiz artırımı ile aynı etkiyi gösteremeyeceğini savunan JP Morgan, "TCMB'nin kararı piyasalar için net bir hayal kırıklığı oldu ve fiyat hareketi bunu gösterdi. Piyasaların bundan sonra odak noktası Efektif Fonlama Faizi artış hızı ve bu faizin nerede istikrar kazanacağı olacak. Bizim görüşümüze göre TCMB'nin daha fazla faiz artırımı yapması gerekli olacak" dedi.

Geç Likidite Penceresi faiz oranının yüzde 15,25'e gideceğini ve enflasyonun yüzde 11-13 bandında kalması halinde bu faiz artırımının yeterince büyük reel faiz oranı sağlayacağını savunan JP Morgan, "Resmi politika faizinde bir artırım olmadığı takdirde, Türkiye'ni 100 baz puan ekstra risk primine ihtiyacı olabileceğini düşünüyoruz. Geç likidite penceresinde gelecek ay 100-150 baz puan daha fazla artırım bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

JP Morgan, çok destekleyici bir global ortamın oluşması veya pandemide yeni dalgayla ilişkili sınırlamaların politika sıkılaştırma için ihtiyacı geciktirebileceğini belirtirken, bunun tersi olarak da fiyatlar veya finansal istikrar konusunda risklerde keskin bir artışın ortaya çıkmasının 100 baz puan politika faizi artırımı şeklinde ortodoks sıkılaştırmayı daha gerekli hale getirebileceğini vurguladı.

'Merkez ana yoldan saptı'

TCMB faizlere dokunmadı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)