BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz kararı sonrası dolarda beklentiler çöktü!----

Faiz kararı sonrası dolarda beklentiler çöktü!

Faiz kararı sonrası dolarda beklentiler çöktü!
24 Ekim 2019 - 08:38 www.finansgundem.com

Analistler beklentilerin üzerinde gelen faiz indiriminin dövizde yukarı yönlü sert hareketlere neden olacağını ifade ediyordu. Merkez faizi beklentilerin üzerinde 250 baz puan indirdi. Bu durum dolarda sınırlı negatif etki gösterdi

Dolar, Türkiye'nin Suriye konusunda ABD'nin ardından Rusya ile de anlaşması ve ABD'nin yaptırımlarının kalkmasıyla güne 2 haftanın en düşük seviyelerinde başladı.

Dolar saat 18:05 itibariyle 5.7582 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7300 lira, en yüksek 5,7794 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3970 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1099 seviyesinde. Gram altın 277.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.25 seviyesinde.

Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği kritik faiz kararını açıkladı, Merkez faizi beklentilerin üzerinde 250 baz puan indirdi. Bu durum dolarda sınırlı negatif etki gösterdi. Dolar karar öncesindeki seviyelerine yakın seyrediyor.

TCMB kritik faiz kararını açıkladı!

TCMB enflasyondaki düşüş ve jeopolitik risklerin azalmasıyla TL'deki değer kazanımının ardından politika faizini Ekim'de 250 baz puan indirimle %14'e çekti. Böylece son üç toplantıda toplamda 1000 baz puan Faiz indirimi yapılmış oldu.

Reuters'ın 21 kurumun katılımıyla yaptığı ankette oluşan medyana göre TCMB'nin bugün 100 baz puan indirime gitmesi beklenirken, sadece bir katılımcı 200 baz puan indirim öngörüyordu. Buna karşılık işlemciler indirimin 150-200 baz puan civarında olacağını tahmin ediyor, bunun üzerinde bir miktar ise pek fiyatlanmıyordu.

Enflasyonun yılsonunda tahminlerin altında kalacağı beklentisi ve gelişmiş ülkelerde faizlerin düşük seyrinin desteğiyle bazı analistler faiz indirimlerinin Aralık'ta da sürmesini bekliyor ancak bu noktada gelecek hafta yılın son Enflasyon Raporu'nda verilecek mesajlar izlenecek.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "TCMB'nin kararı ilk etapta TL'yi baskı altında bıraktı. Ancak yaşanan baskı yapılan indirime kıyasla sınırlı kaldı. Küresel düşük faiz konjonktüre ve son dönemde jeopolitik risklerdeki azalma nedeniyle tepki sınırlı" dedi.

"Bugün tepkinin sınırlı kalması ileride sorun olmayacağı anlamına gelmez" diyen bankacı, şöyle devam etti:

"TCMB bu faiz kararı ile birlikte reel faizi %4'ün üzerinde tutuyor. Bu oran bugün için gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının üzerinde. Ekim'de enflasyondaki düşüşle reel faiz daha da yükselecek. Ancak bu Kasım ve Aralık itibarıyla baz etkisiyle ciddi gerileyecek. Eğer TCMB bizim hesapladığımızın çok ötesinde bir enflasyon düşüşü beklemiyor ise bu TL için önemli bir risk oluşturabilir. Ancak bu riski piyasa bugünden fiyatlamayı tercih etmiyor."

Dolar/TL Türkiye'nin Suriye konusunda ABD'nin ardından Rusya ile de anlaşması ve ABD'nin yaptırımlarının kalkmasıyla güne iki haftanın en düşük seviyelerinde başlamıştı. ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde ateşkesi kalıcı ilan ettiğini söyleyerek, ABD'nin operasyonun ardından Türkiye'ye getirdiği yaptırımları kaldırdı.

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde son aylarda belirginleşen düşüş sonrası TL'ye paralel düşüş yönlü seyir sürüyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %13.61, valörde son işlemde %13.56 seviyesindeydi. Böylece dün 10 yıllık gösterge tahvil 77 baz puan geriledi. Bugün ise spot kapanışta ortalama %13.33, valörde saat 1651'de son işlemde %13.45 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi.

Yeni iki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %14.05, valörde son işlem %13.81 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama %13.64, valörde saat 1651'de son işlemde %13.36 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)