BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz kararı öncesi sürpriz tweet----

Faiz kararı öncesi sürpriz tweet

Faiz kararı öncesi sürpriz tweet
19 Eylül 2021 - 12:51 www.finansgundem.com

Eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, görevden alınmadan önce 5 Mart’ta kaleme aldığı “Kalıcı fiyat istikrarı için kararlı ve öngörülebilir para politikasının önemi” başlıklı yazısını tweet attı

Eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, bu haftaki Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde bir tweet atarak başkanlığı dönemindeki bir yazısını paylaştı.

Merkez'in Güncesi'ndeki “Kalıcı fiyat istikrarı için kararlı ve öngörülebilir para politikasının önemi” başlıklı yazısını tweet atan Ağbal, yazıyı görevden alınmadan önce 5 Mart’ta kaleme almıştı.

Kalıcı fiyat istikrarının, ekonomiye inanan, güvenen insanları koruyacağını; TL’yi hak ettiği değere kavuşturacağını ve bunun sonucunda da herkesin geleceğe güvenle bakacağını kaleme alan Ağbal, hem attığı para politikası adımlarını gerekçelendirmiş hem de güven odaklı para politikası aracılığıyla fiyat istikrarına ulaşma yolunda emin adımlar atmaya devam edeceklerini vurgulamıştı.

İşte Ağbal'ın 5 Mart'ta kaleme aldığı yazı...
Toplumu bir arada tutan yegâne unsur olan güven; güçlü bir ekonominin de temelini oluşturur. Güven duyulan bir ekonomide beklentiler iyileşir, yatırım ve istihdam artar, toplum refaha kavuşur.

Güven, ekonomi yönetiminin temel kurumlarından biri olan merkez bankaları için de büyük önem taşır. Para politikasına güven duyulduğunda daha etkin olur, beklentileri iyileştirme gücü artar. Bu çerçevede, bir merkez bankasının amacına ulaşmak için atması gereken ilk adım ekonomik aktörlerin para politikasına güvenmesini sağlamaktır. Görevini başarıyla yerine getiren bir merkez bankası istikrarlı ve üretken bir ekonominin kapısını açar. Kısacası güven veren, fiyat istikrarına odaklanan bir para politikası uzun vadede toplumsal refahın anahtarlarından biridir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak bizim en önemli önceliğimiz, temel görevimiz olan fiyat istikrarını sağlamak ve bunu kalıcı hale getirmek. Güven veren bir para politikası uygulayarak bu amaca ulaşmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü kalıcı fiyat istikrarı; sürdürülebilir büyüme için, toplumun refahı için, daha adil gelir dağılımı için ve daha fazla istihdam için bir ön koşuldur. Amacımıza ulaştığımızda paramız hak ettiği değere kavuşacak; üretenler, emek verenler, ekonomiye can verenler kazanacak. Böylece, geleceğe güvenle baktığımız, daha çok ürettiğimiz, daha çok kazandığımız, güçlü ve istikrarlı ekonomiyi tam anlamıyla pekiştirmiş olacağız.

Güven veren bir para politikasının, kalıcı fiyat istikrarını ve uzun vadede müreffeh bir ekonomiyi beraberinde getireceğine inanarak yeni bir yola çıktık. Kasım ayı başından itibaren para politikasında güven inşa etmeyi amaçlayan bir paradigma değişimine gittik. Merkez Bankası Başkanlığına geldiğim günden bu yana attığımız tüm adımlar, para politikasındaki bu paradigma değişimini desteklemek ve güven tesis etmek amacıyla atıldı. Tüm bu adımlarla tek bir amaca ulaşmayı hedefliyoruz: Kalıcı fiyat istikrarı.

Bu hedef doğrultusunda bugüne kadar pek çok önemli adım attık.

Yolumuza öncelikle fiyat istikrarı amacına ve enflasyon hedeflemesi rejimine bağlılığımızı vurgulayarak başladık. Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişimi güçlendirme taahhüdü verdik.

Ardından Kasım1 ve Aralık2 ayında aldığımız kararlarla enflasyona yönelik riskler nedeniyle güçlü bir parasal sıkılaşma yaptık. Bunu yaparken, para politikasında daha sade bir operasyonel çerçeveye geçtik ve tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılacağını kamuoyuna duyurduk. Bununla beraber zorunlu karşılık sisteminde de daha sade bir yapıya geçtik3.

Ocak ayında sıkı parasal duruşumuzu korurken bu duruşun uzun bir müddet sürdürüleceğini ve gerekirse ilave faiz artışı yapılabileceğini belirterek sözle yönlendirmede bulunduk. Bu süreçte yaptığımız açıklamalarda ise mevcut enflasyon riskleri karşısında bu yıl içinde Faiz indirimini uzun bir süre gündeme almamızın mümkün görünmediğini belirterek sözle yönlendirmemizi belirgin bir şekilde güçlendirdik.

Bu dönemde ayrıca, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde adımlar attık. Örneğin, Ocak ayının başından itibaren swap verilerini internet sitemizde yayımlamaya başladık. Şeffaflığı artırma yolundaki bu hamlemizi Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi tablosunu haftalık olarak yayımlamaya başlayarak devam ettirdik. Ayrıca, para politikasının tepki fonksiyonunu hangi koşullarda, ne yönde, hangi stratejik ölçütler ve göstergeleri esas alarak uygulayacağımızı da kamuoyu ile açık ve net bir şekilde paylaştık. Bu kapsamda yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşana kadar gerçekleşen/beklenen enflasyon oranı patikası ile para politikası faiz oranı patikası arasındaki düzeyi güçlü bir dezenflasyonist denge gözeterek oluşturacağımızı ve bu dengeyi sürekli koruyacağımızı ifade ettik4.

Serbest döviz kuru rejimine bağlılığımızı teyit ettik. Kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amaçlı döviz alım ya da satım işlemi yapmayacağımızı duyurduk5.

Önümüzdeki dönemde de güven odaklı para politikası aracılığıyla fiyat istikrarına ulaşma yolunda emin adımlar atmaya devam edeceğiz.

2021 yılı sonunda enflasyonun yüzde 9,4 seviyesine düşmesini hedefliyoruz; ancak bu konudaki risklerin de farkındayız. Bu nedenle sıkı para politikamızı sürdürürken bir yandan da tüm paydaşlarımızı içeren etkin bir iletişim yaklaşımı ile politikalarımızın etkisini artırmayı hedefleyeceğiz. Para politikasındaki sıkı duruşu, yüzde 5 hedefini elde edene kadar sürdüreceğiz. Hedefe ulaşmakla da yetinmeyecek, enflasyonda bu seviyenin kalıcılığını sağlamak için gerekeni yapacağız. Özetle, bu stratejimizin geçici değil, orta vadeli bir strateji olduğunu ve hedeflerimize ulaşana kadar kararlılıkla uygulanacağının altını çizmek isteriz.

Sermaye girişlerinin istikrarlı ve güçlü bir hale gelmesi, yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi ile birlikte döviz alım ihaleleri yoluyla rezervlerimizi artıracağız. Şartlar oluştuğunda, buna yönelik planımızı da açık ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız.

Merkez Bankası olarak her ne kadar kararlı olsak da bu konuda toplumun her kesiminin desteğine ihtiyacımız var. Bu zorlu yolculuğumuzda tüm paydaşlarla eş güdümlü çalışmak bize önemli katkı sağlayacaktır.

Mali disiplinin kararlı bir şekilde sürdürülmesi büyük önem taşırken, hukuk ve ekonomi alanındaki yapısal reformların da beklentiler yoluyla dezenflasyona destek vereceğini düşünüyoruz.

Diğer yandan, dezenflasyon sürecine genel kamuoyunun vereceği desteğin de önemli olduğunu düşünüyoruz. Toplumda fiyat istikrarı bilincinin oluşması bizim için çok kritik. İş dünyası temsilcileri, sivil toplum örgütleri, ekonomistler, akademisyenler gibi paydaşlarımızla iletişimimizi artırarak toplumda fiyat istikrarı bilinci oluşmasına gayret ediyoruz. Bu çerçevede, son dönemde iş dünyası temsilcilerinin yaptıkları destek açıklamalarını çok önemsiyoruz.

Yakın dönemde iletişim politikasının öncelikli hedeflerinden biri, fiyat istikrarının öneminin ve bu doğrultuda uygulanan politikaların tüm paydaşlara anlatılması ve enflasyonla mücadele konusunda toplumsal bir farkındalık yaratılması olacak. Bu kapsamda tüm iletişim araçlarını bütüncül bir yaklaşımla kullanacağımız ve tüm paydaşlara ulaşan kapsamlı bir iletişim planı hazırlıyoruz.

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023’te yüzde 5 enflasyon hedefimize ulaşmak için toplumun her bir ferdinin bizlere desteği çok önemli.

Bundan sonra da Merkez Bankası uygulamakta olduğu doğru politikaları devam ettirerek tüm ekonomik aktörlerin güvenini kazanmak için çalışacak, böylece kalıcı fiyat istikrarını sağlayarak toplumsal refaha eşsiz bir katkı sağlayacak.

Kalıcı fiyat istikrarı, ekonomimize inanan, güvenen insanları koruyacak; paramızı hak ettiği değere kavuşturacak ve bunun sonucunda da hepimiz geleceğe güvenle bakacağız. Bunu başaracağımıza inanıyorum.

Faiz kararı borsa ve dövizi nasıl etkiler?

Faiz kararları, piyasaları nasıl etkileyecek?

İlk faiz artıran hangi merkez bankası olacak?

Faiz artırımı 2022 sonunda

YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Serbest20 Eylül 2021 11:04

    Doktor dedi ne istersen ye serbest. Herşeye alıştık artık güven kalmadıktan sonra isterse faiz artırsınlar hiçbir işe yaramaz. Bu gün faiz artırsan yarın ne yapacağın belli değil, öbürsü gün görevde kalacağın belli değil. Enflasyon üstünde faiz verecem deyip sonra ben çekirdek enflasyona bakarım demek olmayan TCMB itibarını iyice yerler serdi. İş iyice ben küstüm oynamıyoruma döndü. Ülke ekonomi yönetimlerinin, TCMB itibarı olmadığı yerde sözününde artırdıı faizinde bir anlamı olmaz. Ha faiz düşürürse can çekişen ekonomiye bir kurşun daha sıkarlar. Dediğim gibi artık umrumdada değil ne yaparsa yapsınlar vatandaş olarak zaten alım gücü olarak perişan olduk.

  • yorum 19 Eylül 2021 23:45

    reis bu gidişle merkeze başkan bulamayacak en sonunda kendisi oturacak koltuğa

  • Delibey19 Eylül 2021 23:10

    Tek çare ortaçağ gerisindeki arap dogmalarından kurtulup günümüz uygar dünyanın ekonomik ilme bilime dayalı ğüncellemelerini uygulamaktır başka türlü mümkün değil iki yakan bir araya gelmez cehalet sefalet terör din ticareti ve halk olarak sömürülmekten asla kurtulamazsın

  • düzeni üzen19 Eylül 2021 19:34

    maşallah herkes ekonomist olmuş yabancı falan geldigi gözükmüyo verilerden bu kurdan da bu faizden de gelmeyecekler orası anlaşıldı şimdi yer degiştirme oyununu oynıcaz maksat piyasaya renk gelsin

  • düzeni üzen20 Eylül 2021 00:53

    herkes ekonomist olmuş derken dalga geçmiştim harbiden sapla samanı ayıramamışsınız ben yabancı olsam ya yuksek faizden paramı sokarım yada yuksek kurdan 

  • kubilayhan2319 Eylül 2021 18:45

    İmam da atasak Merkezin başına kurtuluşumuz zor.Liyakat ve Vazifesinin insanları bu işi düzeltir.Ahlaklı,mert ve dürüst olmalılar kamudakiler.

  • Bilal19 Eylül 2021 17:07

    Faz sebep , enflasyon sonuçtur bu kadar net.Faizi inerse dolar artarmış zaten arttı daha Ne kadar artacak.Bu sistem yabancıların tuzağı ne güzel 8,60 dan dolarını boz % 19'a bono tavhil al bu arada merkez bank. Faizleri yüksek tutsun ki dolar artmasın ülkeden çıkarken 8, küsürlere dolarını al Ne güzel. Avrupa'da Amerika'da sıfıra yakın faizler varken burda net % 19 faizi al git sonra tabi Merkez bank faiz indrmesin sizi gidi çakallar sizi.

  • yatırımcı20 Eylül 2021 10:30

    ABD nin doları, Avrupa nın ekonomisi bir şekilde güçlü ve döviz rezervleri var. Ve üretim yapıyorlar. Önce diğer ülkelerle biz doğru karşılaştırıp ondan sonra yorum yapın.

  • Dahi19 Eylül 2021 21:40

    Cahil, faizi %5e indir bakalım öyleyse görelim dolar kaç olacak

  • Emekci19 Eylül 2021 15:27

    Enflasyon niye yüksek? Siyasilerin ekonomiden anlamaması ve laf kalabalığı ile enflasyonu dusurebilecegini düşünmesi

  • Selami19 Eylül 2021 15:26

    Ekonomi şahlanıyor yersen tabi 😂

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU19 Eylül 2021 15:24

    Bu ülke çok çok kaliteli ekonomi prof.ları var iken nasıl oluyor da normal bir bürokratlar bu gibi hassas görevlere getiriliyor anlamıyorum.adama da bir görev verdiler.ağbalda faiz gazına bastıkca bastı .öyle basarsan gaza ekonomi bakanlığını ilkokul öğrenciside rahatca yönetir ve tabiki kurlar aşağıya gelir.iyi oldu görevden alınması.sanki cebindenmi veriyorsun bu faizleri daha sonra bunlar enflasyon olarak millet yansımayacak mı.bence bundan sonra kurlarda büyük bir değişim olacağını hiç zannetmiyorum.

  • ase5319 Eylül 2021 16:23

    progtan bi ... olmaz bunu bil yeter sana

  • olan bu19 Eylül 2021 15:16

    faiz falan inmez, inerse de numaradan 50 puan falan iner,, yine faizin haram olduğunu savunan parti bu memeleketin müslüman evlatlarına en fazla faizi yedirir..olan bu.. ha bana kalırsa ekonominin dinamikleri gereği faizin düşmesi sakıncalı o ayrı ama bu adamların retorikleri böyle, din iman siyaseyi yapıyorlar o zaman ona göre davranmaları gerekli, oy verenler de bu vebali alıp almayacağına karar vermeli

  • hehe ye cevap19 Eylül 2021 18:58

    evet haklısın, admalarda kendini aklama mekanizması var, oy veren kitle de sorgulamıyor aa öyle mi madem haram diilmiş bize, o zaman kul hakkı yiyebiliriz diyorlar.. bu kitlenin bir şekilde oy vermesi engellenmeli

  • Hehe19 Eylül 2021 17:04

    Senin haberin yokmu yaaa olara gunah olmuyormus diyanet memuru oyle diyor lutfen bir fetvaya bakar gunahkor nankor bizleriz

  • azılı solcu19 Eylül 2021 15:08

    türkiye bu yiğit adamı tekrar merkez bankası başkanı yaparsa enflasyon düşer,ekonomimiz sıçrama yapar.Dışardan borç para bulmamız kolaylaşır.yeter ki faizler yükselsin.doların düşmesi ,enflasyonun düşmesi faizler yükseltilirse olur.faiz %40 olursa dolar 4 tl.ye düşer.fAİZ %80 olursa ki benim de içimden geçen budur dolar 2 tl.olur.doların düşmesi için faizlerin yükselmesini destekliyorum.

  • kubilayhan2319 Eylül 2021 18:43

    Önce üretimi TÜRKİYE'de yapmalıyız.Her malda tarım dahil.Rüşvet ve yolsuzluk engellenmeli,dolarizasyon kamu dahil bırakılmalı,Kamu binalarını kendi yapmalı,Yani enflasyon düşmali.Laf kalabalığı  yaparak düşmüş göstermek nereye kadar gerçek enflasyon%60 larda bunu tüm dünya biliyor ve üzerimize oynuyor.Yerli üretimve enflasyonla mücadele edilmeli.Olmazssa Merkezin başına İmam ata gene kurtaramayız.YTD. (6) 

  • Hehe19 Eylül 2021 14:07

    Adama yakinda fazla konusursa feto pkk pyd dijj minnak derler olur biter yaa sec begen al yeni moda adam gittide ekonomi nasilda sahlandi ama

  • Oyun başladı, Testere filmi 19 Eylül 2021 13:29

    Pazar günü bi twit.. Ekonomi iyice esrarengiz bi hale gelmeye başladı.. :)) Fiyat istikrarı lafta kaldı, zamlarda istikrar oldu. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Hasan19 Eylül 2021 13:24

    Naci Ağbal Londra sermayesinin adamı olduğunu faizleri arttrıp gösterdi. Reis onu hemen işten aldı. Şimdiki başkanı bu toplantıda göreceğiz bu zamana kadar sadece konuşup faiz indirmedi. Yine indirmesin reis onunda fişini çeker. Hep bu başkanlar yüzünden enflasyon düşmüyor

  • fafa19 Eylül 2021 15:06

    Borç alıp kendi paran gibi yersen,AKP'li olanlara üçer beşer maaş verirsen,bütün varlıklarını satarsan,Gavur'a muhtaç olmağa mahkumsun.

  • Hehe19 Eylül 2021 14:08

    Kesin dijjj minnaklar ulkeyi bi yoneticilerim seviyor allah yoksa nankor cok ulkede

  • Berber Bekri 19 Eylül 2021 13:21

    MB. ve iştirakleri elbirliği ile dövize coşkuyu verecekler bu kadar beceriksiz bir araya gelince kaçınılmaz sonuç...Haydi Türkiye ileri...Durmak yok yola devam...

  • Naci bey19 Eylül 2021 13:15

    Naci ağbal görevden alınmadan dolar 7.20 idi. Faiz 19. Faiz halen 19 ama dolarda enflasyonda durmadan rekora gidiyor.

  • Yorum19 Eylül 2021 13:12

    Sayın Ağbal hala sizi neden görevden aldıklarını anlayamadım. Ama görevden alındığınızdan beri borsadaki Halkbank ve diger kamu hisseleri deger kaybetti. Güvensizlik oluşan ortamda ise hala fiyat istikrarını korumak için politika geliştirilemedi. Borsadaki kayıplar telafi edilemedi. Demek ki ekonomi benim işim demekle olmuyor. İyi analiz yapmak ve kaynakları doğru kullanmak gerekiyor.