BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz indiriminde baskı artabilir----

Faiz indiriminde baskı artabilir

Faiz indiriminde baskı artabilir
10 Eylül 2014 - 16:20 www.finansgundem.com

Büyümenin ikinci çeyrekte yüzde 2,1'le yavaşlamasının ardından ekonomistler Merkez Bankası üzerinde faiz indirim baskısının artabileceğini belirtti

Ekonomistler ikinci çeyrekteki yüzde 2,1'lik büyümenin Merkez Bankası (TCMB) üzerinde faiz indirim baskısını artırabileceğini belirtiyor.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, yurtiçi tüketimin zayıflığını koruduğunu, büyümeyi ise dış talebin sürüklediğini belirterek, önceki çeyrekte olduğu gibi özel yatırımlar ve stok azalışının büyümeyi azaltan ana unsurlar olduğunu söyledi. Bürümcekçi, "İhracatın Temmuz-Ağustos döneminde Irak pazarındaki problemler ve Euro Bölgesi'ndeki yavaşlama nedeniyle ilk yarıya göre önemli boyutta hız kestiği izleniyor. Buna karşılık, TCMB faiz indirimleri öncülüğünde finansal koşullarda gözlenmeye başlanan gevşemenin gecikmeli olarak iç tüketim ve yatırım eğilimine destek vermesi beklenebilir. Yüzde 3 düzeyinde olan 2014 yılı tahminimiz için risklerin dengeli olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Finansbank ekonomisti Gökçe Çelik, "Daha yavaş büyüme TCMB üzerindeki Faiz indirme baskılarını artırabilir. Buna karşılık enflasyon görünümü, jeopolitik riskler ve global likidite koşulları net bir şekilde bunun tam tersi bir gereksinime işaret ediyor. Gelecek haftaki Fed açıklamaları piyasa algısını rahatlatmazsa TCMB daha fazla faiz indirimi için aradığı fırsatı bulamayacaktır" dedi.

TCMB siyasilerden gelen faiz indirim baskılarının sürmesine karşın enflasyonda beklenen düşüşün gelmemesinin ardından son üç ayda yaptığı politika faizi indirimlerine Ağustos'ta ara verirken, sigorta olarak nitelendirdiği koridorun üst bandında ise 75 baz puanlık indirime gitti.

TCMB'nin politika faizi yüzde 8.25 seviyesinde. UBS Stratejisti Manik Narain, GSYH verisinin "sıkıntılı" olduğunu belirterek, "Türkiye bütün gelişmekte olan piyasalar arasında en büyük kredi/GSYH büyümesini gördü ancak bunun büyümeye yansıması oldukça sınırlı ve yatırımlardaki büyümenin GSYH'ya katkısı gerilemeye devam ediyor. Manşet veri hayal kırıklığı yarattı. Alt kırılımlar da sağlıklı değil ve bu TCMB'nin para politikasını sıkılaştırmakta tereddüt etmesine neden olabilir" dedi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Marsh10 Eylül 2014 17:21

    Aksine faizler artacağı bir dönem yaklaşıyor.Enflasyon artarken , paranın maliyeti de artacak malesef.