BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz indirimi yıl sonuna doğru----

Faiz indirimi yıl sonuna doğru

Faiz indirimi yıl sonuna doğru
14 Temmuz 2021 - 16:36 www.finansgundem.com

Ekonomist ve stratejistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yıl sonuna doğru politika faizinde indirime gidebileceğini öngörüyor.

TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19 düzeyinde sabit tuttu.

Ekonomist ve stratejistler, TL'deki iyileşme ve enflasyondaki düşüşün gerekliliğine dikkati çekerek, TCMB'nin yıl sonuna doğru politika faizinde indirime gidebileceğini öngörüyor.

TCMB faiz kararı açıklandı

"Gelecek aylarda para politikası öngörülenden daha sıkı tutulmak durumunda kalabilir"

Gedik Yatırım Ekonomisti Serkan Gönençler ise önceki açıklama metnine göre çok küçük farklar olduğunu belirterek, PPK karar metninde genel tonun aynı olduğunu söyledi.

TCMB’nin cari dengeye ilişkin olarak, ihracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılama sonrası turizmdeki canlanma ile yılın kalanında cari fazla verilmesi yönündeki beklentisine dikkati çeken Gönençler, "TCMB’nin önümüzdeki dönemde cari fazlaya bağlı olarak TL’nin performansında iyileşme ve bunun neticesinde de enflasyonda yılın son çeyreğinde belirgin bir düşüş beklediği sonucunu çıkarabiliriz. TCMB’nin enflasyonda belirgin düşüş beklediği eylül ya da ekim aylarından itibaren politika faizinde kademeli bir indirim süreci başlatma eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyonun TL'de ek değer kayıpları görülmese dahi kasıma kadar yüzde 18 civarlarında seyrettikten sonra yılı yüzde 16,2 civarında tamamlayabileceği yönündeki beklentisinin devam ettiğini kaydeden Gönençler, TCMB'nin gelecek aylarda para politikasını öngörülenden daha sıkı tutmak durumunda kalabileceğini sözlerine ekledi.

"İndirim son çeyrekte"

Garanti BBVA Türkiye Başekonomisti Seda Güler Mert, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, TCMB'nin beklentilere paralel politika faizini yüzde 19 seviyesinde koruduğunu belirtti.

Para Politikası Kurulu, metninde enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelere dikkati çekilerek sıkı duruşun gerekliliği mesajının tekrar edildiğini aktaran Mert, "Sözlü yönlendirme noktasında da nisan enflasyon raporunda verilen tahmin patikasına referans verilmeye devam edilmesi, hala enflasyonda beklenen belirgin iyileşmenin üçüncü çeyrek sonu ya da dördüncü çeyrek başı gibi gerçekleşebileceği düşüncesinin korunduğunu gösteriyor.Bu da, bizim de piyasanın da şu an son çeyrek için çok kısıtlı da olsa öngördüğü Faiz indirim beklentileriyle örtüşüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yabancı ekonomistler: TCMB, faiz indirimi konusunda acele etmiyor

TD Securities Gelişen Piyasalar Strateji Başkanı Cristian Maggio, kararın beklentiler dahilinde gerçekleştiğini belirterek Para Politikası Kurulu metninin önceki şahin ifadeleri teyit ettiğini dile getirdi.

Metinde pek fazla değişiklik olmadığını söyleyen Maggio, bankanın enflasyonla ilgili önceki endişelerini tekrar ettiğini kaydetti.

Maggio, TCMB'nin para politikası konusunda da duruşunu değiştirmediğini belirtti.

"TL iyi bir performans gösterirse TCMB daha rahat hissedecektir" değerlendirmesinde bulunan Maggio, TL'nin güçlü performans göstermemesi ve enflasyonun yüksek seyretmesi durumunda ilk faiz indiriminin ağustos değil ekim ayında gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu.

Maggio, bu yıl 250 baz puanlık bir faiz indirimi olabileceğini belirtti.

Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey ise TCMB'nin faiz indirimi konusunda acele etmediğini ifade etti.

Yükselen enflasyonun TCMB'nin faiz indirmesini engellemede önemli bir rol olmadığını aktaran Tuvey, yüzde 17,5 seviyesinde olan enflasyonun enerji fiyatlarına yapılan zamla birlikte yüzde 19,00 seviyelerine çıkabileceğini dile getirdi.

Bir gevşeme döngüsünün, TL'deki düşüşlerin etkilerinin azalmaya başlaması ve enflasyonun keskin bir şekilde düşmesiyle olabileceğini kaydeden Tuvey, faiz indiriminin bu yılın sonundan önce başlama ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Tuvey, "Tahminimiz, politika faizinin bu yılı yüzde 17,00'de 2022 sonuna kadar da yüzde 12,00'ye indirilmesi yönünde" ifadelerini kullandı.

Powell: Tahvil alımının azaltımına hala çok uzaktayız

Dolarda gerileme: 8.60’ın altında

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)