BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakFaiz indirimi gayrimenkul sektörüne canlılık getirdi----

Faiz indirimi gayrimenkul sektörüne canlılık getirdi

Faiz indirimi gayrimenkul sektörüne canlılık getirdi
07 Ağustos 2019 - 14:20 www.finansgundem.com

Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı faiz indirimi, konut piyasasında da heyecan yarattı. Gayrimenkul almak isteyenler için fırsat yaratan 425 baz puanlık indirimi, RE/MAX Türkiye ofislerindeki broker’lar yorumladı.

Merkez Bankası’nın faiz indirimi açıklamasının ardından gelen kamu bankalarındaki kredi faizlerindeki düşüş, emlak dünyasında da hareketlenmeye neden oldu. Faiz oranları her bankada değişse de şu an yüzde 0,99’lardan başlayan faizle, ev kredisi almak mümkün.

Satış oranlarında yükselme bekleniyor

2018 Haziran ayında Türkiye’de 119 bin 413 olan konut satımı, 2019’un Haziran ayında 61 bin 335’e düştü. Konut kredi kullanımda ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 84’lük bir düşüş oldu. Yüksek faiz oranları nedeniyle kimsenin ev kredisi almaya sıcak bakmaması, sadece nakit parası olanların ev almasıyla düşen satışları canlandırmak için gelen indirimden herkes umutlu.

Uzman broker’lar kredi Faiz oranlarının düşmesiyle ev fiyatlarında genel olarak bir yükselme beklemiyorlar. Piyasadaki sakinlik yüzünden uzun süredir artışta olan ev stoklarının da indirimle birlikte azalması, dolayısıyla uzun vadede inşaat sektöründe de hareketlenme olması bekleniyor. Mevcut mevduat faizlerinin yüzde 19,5 seviyesinde olması da ev fiyatlarının artmasını engelleyecek nedenlerden.

Ödemeler kolaylaşacak

Faiz indiriminin getirdiği ödeme rahatlığı rakamlar üzerinden şöyle tarif edilebilir: Yüzde 1,5’lik faiz rakamlarıyla 500 bin TL’lik bir evi 120 taksitle alındığında aylık ödenecek tutar 9 bin TL, geri ödenecek toplam para da 1 milyon 81 bin 111 TL oluyor. Aynı evi, aynı taksit sayısıyla yüzde 0,99 kredi faiziyle alınca, aylık geri ödenecek rakam 7 bin 138 TL, toplamda geri ödenecek de 856 bin 668 TL oluyor. Yani toplamda ödenen tutarda 225 bin TL’ye, aylık ödenende de 1.900 TL’ye yakın fark oluyor.

Yatırım yapmak için fırsat

Gayrimenkul uzmanlarına göre bu indirim yatırım yapmak için de güzel bir fırsat. Hem uzun hem de kısa vadede her zaman kazandıran yatırım olarak görülen gayrimenkulü, düşük faiz oranıyla taksitlendirerek almak için mükemmel zaman olarak görülüyor. Ev stokları eriyene kadar satış rakamlarının sabit kalacağını düşünen uzmanlar, fırsatın bir an önce değerlendirilmesini öneriyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)