BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFaiz ile sigorta amaçlı ödeme arasındaki fark: Canikli'den 13 madde!----

Faiz ile sigorta amaçlı ödeme arasındaki fark: Canikli'den 13 madde!

Faiz ile sigorta amaçlı ödeme arasındaki fark: Canikli'den 13 madde!
29 Aralık 2021 - 15:10 www.finansgundem.com

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Ekonomi İşleri Başkanı ve İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatı Sistemi’ne dair sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu.


Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatı Sistemi’ndeki koruma kalkanının faiz değil, sigorta esaslı bir güvenlik mekanizması olduğunu ifade ettiklerini belirten Canikli, "Ancak bu konudaki tartışmalar bitmedi. Bir kesim bilimsel ve rasyonel bir analize dayandırmadan koruma kalkanının örtülü faiz olduğunda ısrar ediyor. Konunun biraz detaylandırılması, anlaşılmasını kolaylaştıracaktır" dedi.

Canikli'nin açıklamalarının tamamı şu şekilde:

"Faiz ödemesi garanti bir ödemedir. Sigorta ödemesi ise şarta bağlı bir ödemedir. Sigortaya konu edilen şart gerçekleşmez ise ödeme de yapılmaz. ‘Eğer’ ile başlayan bir cümle kuruluyorsa burada Faiz yoktur.

Sigorta muhtemel bir hasarın (zararın) karşılanması için dizayn edilir. Bir hasar yoksa sigorta amaçlı ödeme de söz konusu değildir.

Faiz ile sigorta amaçlı ödeme arasındaki temel fark şudur: Faiz ödemesi garanti bir ödemedir.

Sigorta ödemesi ise şarta bağlı bir ödemedir. Sigortaya konu edilen şart gerçekleşmez ise ödeme de yapılmaz. ‘Eğer’ ile başlayan bir cümle kuruluyorsa burada faiz yoktur.

Sigorta muhtemel bir hasarın (zararın) karşılanması için dizayn edilir. Bir hasar yoksa sigorta amaçlı ödeme de söz konusu değildir.

Eğer otomobilinizi herhangi bir hasara karşı sigortalatmış iseniz, sigorta ödemesi alabilmeniz otomobilinizin hasar görmesine bağlıdır. Hasar yoksa ödeme de yoktur. Faizde ise vade sonunda size garantili bir ödeme yapılır.

Şunu sorabilirsiniz: Otomobilin ya da fiziki malların hasar görmesini anlayabiliyoruz, peki, bu Sistem’de hasar nasıl oluşuyor? Bu Sistem’de oluşabilecek hasar ‘finansal hasar’dır.

Yani kurdaki artışın, elde edeceğiniz faiz tutarından büyük olması nedeniyle, vade başında TL’ye çevirip vadeli TL mevduat hesabına yatırdığınız dövizinizin ana para tutarının azalmasıdır.

1.000 Dolarınızı 12’lik Parite ile 12.000 TL’ye dönüştürdünüz ve 3 ay vade ve % 16’lık faiz oranı ile Sistem’e dahil ettiniz. Eğer Dolar kuru 3 ay sonra 13’e yükselirse, vade bitiminde 12.000 TL anapara ve 480 TL tutarındaki faiz ile ancak 960 Dolar alabilirsiniz.

Halbuki dönem başında 1.000 Dolarınız vardı. Bu örnekte oluşan ‘Finansal Hasar’ aradaki fark tutarı kadar, yani, 40 Dolar olmaktadır. Devlet, dövizin, belirlenmiş kurallar çerçevesinde TL’ye çevrilerek Sistem’e dahil edilmesi halinde işte bu hasarı karşılamaktadır.

Yani, açıkça bir sigorta işlemi ile karşı karşıya bulunmaktayız.

Şu soru da sorulabilir: Peki, bir sigorta işleminde bulunması gereken ‘prim’ nerededir?

Devlet, egemenliğinin sembollerinden birisi olan ulusal para birimi TL’ye değer kazandırmak istemektedir. Döviz olarak tutulan tasarrufların TL’ye dönüşümünü sağlayacak her işlem, TL’nin değer kazanmasına katkı sağlayacağı için Devlet açısından çok kıymetli bir primdir.

Devlet de elde ettiği bu son derece kıymetli prim karşılığında, dönüşümü gerçekleştiren mevduat sahibine döviz cinsinden ana para koruması sağlamaktadır.

Sözün özü, Sistem’in sağladığı koruma kalkanı ‘örtülü bir faiz’ değil, açık bir ‘sigorta’ işlemidir.
Tıpkı swap gibi, tıpkı opsiyon ve diğer vadeli işlemler gibi bir korunma ve güvenlik mekanizmasıdır."

'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat dolarizasyonu azaltacak'

 

Altın hesabını TL'ye çeviren ne kadar alacak? İşte örnek hesaplamalar!

 

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Özbir30 Aralık 2021 09:15

    1. Madde:Faiz haramdır 2. Madde:Faizli sistemi savunan Allah'a savaş açmış gibidir

  • Açık ve Net29 Aralık 2021 21:40

    Kardes kıvırmaya gerek yok devlete borcunu iki gün ödeme geciktir faiz var bankaya aynı faiz var faturanı ödeyemesen faiz var bankada faiz var devlet borçlanırken faiz var iyide sen neden söz edersin işimize gelince harm değil işimize gelmediği zaman haramdır mı diyeceğiz?????? Yüce Kuran açık bir şekilde belirtmiştir haramdır alamazsın veremezsin,zaten insanlar bankaya gitmemek için dolar alıp saklıyorlar gitmek isteselerdi çoktan gider faize yatırırlardı,hiç boşuna yorulma bu hesap TUTMAZ MÜSLÜMAN BANKAYA GİTMEZ.!!

  • İki dingil diyen dingile30 Aralık 2021 08:25

    Hstr arap sevici sahtekar ulen yediğin içtiğin faiz helal ulen helal

  • İki dingile30 Aralık 2021 07:23

    Kıvırtmayın la dansözler açık açık yazmış ama siz menfaat için etekde giyersiniz sonra ona etek değil forma vs diye isim bulursunuz fıtratınızda var kıvırmak ne güzelde kıvırmışsınız gericiymiş arapmış vs vs hadi lan ordan haramdır o kadar.

  • Kısa ve öz29 Aralık 2021 23:18

    Hadi lan ordan bankalar olmasa ülke batar yabancının parası döviz olmasa aç kalırsın sefalet içinde yaşamaya mahkum olursun çöl bedevileri gibi ne üretim olur nede yatırım senin gibi beyinsizlerin din ticareti ile geçinen cahillerin ülkelerin sonuna bak hepsi bu dünyada cehennemi yaşayan ölüler

  • Kesin ve kati29 Aralık 2021 23:08

    Tam sacmalamışsın ortacag gerisindeki arap tefeciligidir haram olan faiz bugün yediğinden içtiğine faiz ekonominin bilimsel geçerli Olan tek varlığıdır aslı paradır onu yönetebilmektir aslolan döviz de bir faizdir enflansyona karşın artması senin nemalanmandır getirisi işte faizi dövize karşı günah keçisi yapmak faize haram diyerek sahtekarlıktır

  • Bet29 Aralık 2021 18:37

    Tarih tekerrürden ibarettir

  • MAKYAVELLİTERSDÖNDÜ29 Aralık 2021 17:45

    Kendi internet ve televizyon kanallarınız faiz diyerek anlattı. Zaten mevduat hesabı olduğu için faizdir. Döviz ile arasında fark olmasa bile garanti yüz de 14 faiz alınıyor. Siz kimi kandırıyorsunuz? Hiç mi Allah korkunuz yok?

  • Kaçan Grup29 Aralık 2021 17:26

    harama haram deyip yaparsan, günah işlemiş olursun. eğer harama haram değil der isen, dinden çıkarsın.

  • Bekri bekir29 Aralık 2021 19:10

    Faiz haram değil dünya faizle dönüyor yediğin içtiğin aldığın zamlı maaş yatırım diye barndığınev taksitle aldığın araba koltuk takımı, haram deyip marketten zamlı aldığın gıda hacı hocanın faiz haram diye stokladıgı faiz karşılığı döviz neresi haram neresi bırakın bu sahtekarlığı helale haram denirmi asıl haram faize haram deyip yiyenler

  • Hehe29 Aralık 2021 17:00

    Bilim Bile yanyana gelmez sizle yaaa napcaz bilimi ayet hadis olmadi fetva ile halledersinjz ne yaparsaniz yapin milyon milyon inananiz var

  • fatih29 Aralık 2021 16:54

    sayın canikli yıllarca bu safsatayla avuttunuz milleti "garanti ödemeyse faiz değilse faiz yoktur" .katılım bankaları da bu sistem üzerine kuruldu net oran getiri garantisi yok vs ama vakala enstrümanlarıyla vade sonunda anlaşılan tutar üzerinden garanti getiri verdiler. Ya bu hazineden ödenen ek prim dediğiniz mevduatı bulunmayan vatandaşlardan alınan vergilerle ödenmiyor mu , bu vatandaşın parası değil mi? faiz olsun yada olmasın hangi kesmin parası bu kimden alıp kime veriyorsunuz farkında mısınız???

  • psiko29 Aralık 2021 16:53

    faiz değil ahirette odun olmak için hazırlık

  • Murtaza29 Aralık 2021 16:13

    Peki bunlara ne gerek var güven açıklamak zorunda kalarak insanlara kuşku aşılamanın güven duyulmamasına sebeb olan anlamsız uygulamalara arttırın faizleri enflansyon üstü verin TL ye yüksek getiriyi TL ile tasarruf yaptına dövizden daha fazla getiriyi görsün parasının döviz karşısında erimedigini parasının pul olmadıgına inansın hiçbir zaman dövizden asla TÜRK parasıyla kazanmamıştır herzaman çok büyük zarar etmişlerdir bunlara ne gerek vardı dünyada faizler yükselirken neden indirildi yükseltilmesi gerekirken TL yok oldu cevap

  • Ahmet Özbir29 Aralık 2021 15:56

    yolsuzluk hırsızlık değil diyorlardı, devletin ödediği faiz de haram değildir demeye başladılar. iyice zıvanadan çıktılar

  • Türkoğlutúrk29 Aralık 2021 18:05

    Noldu bu hesap calindimi