BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz baskısının sonucu ne olacak?----

Faiz baskısının sonucu ne olacak?

Faiz baskısının sonucu ne olacak?
25 Nisan 2016 - 09:38 www.finansgundem.com

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, Merkez Bankası üzerinde yoğunlaşan siyasi baskıları eleştirdi

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, politika yapıcıların, verimliliği azaltan, tasarruf artışını engelleyen ve iç talebi körükleyen gevşek bir para ve faiz politikasına taraftar olmaması gerektiğini belirterek, "Para Kurulu üyelerinin değişimi esnasında Merkez Bankası üzerinde yoğunlaşan ve sonrasında da devam eden siyasi baskıların ve ekonomik gerekçelere dayalı olmayan yönlendirmelerin üreteceği tek sonuç, Merkez Bankası itibarının zayıflatılması ve para politikalarının başarısızlığı olacaktır" dedi.

 Yazılı bir açıklama yapan Ökmen, kredi faizlerinin düşürülmesinin verimsizliği artıracağını ifade ederek şunları söyledi:

 "Finans kesiminde verimsizliğin en yüksek seviyesine çıkmış olması kredi faizlerinin düşürülmesini, fiyat istikrarındaki başarısızlık ise mevduat faizlerinin düşürülmesini engellemektedir. Diğer taraftan mevduat faizlerinin düşürülmesi de bankacılığın yüksek dış bağımlılığını ve cari açığı biraz daha artırabilecektir.

 Yapısal sorunlar nedeniyle  kırılgan ve hassas bölgede kalmaya devam eden dış dengelenme düşük faiz politikalarının uygulanabilirliğini azaltmaktadır: Düşük enerji fiyatlarına bağlı olarak cari açık seviyesi bir miktar düşüş göstermiş olmakla birlikte, devam edegelen yapısal ve yapışkan tasarruf açığı Türkiye’nin dış kırılganlık riskini hep canlı tutmaktadır.  Ekonominin dış denge hassasiyeti önceliğini koruyan ana problem olarak hala devam etmektedir.  "

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)