BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz artmazsa dolar 2.2880 TL' yi görür----

Faiz artmazsa dolar 2.2880 TL' yi görür

Faiz artmazsa dolar 2.2880 TL' yi görür
21 Ocak 2014 - 08:49 www.finansgundem.com

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde Merkez'in faizi artırmaması halinde doların 2.2880 TL seviyelerini görebileceğini yazdı


Bugün piyasada gözler saat 14.00'da gerçekleşecek olan PPK toplantısına kilitlendi. Merkez Bankası'nın bugün vereceği faiz kararı doların önümüzdeki günlerde kaderi açısından çok kritik.


Analistler Merkez Bankası'nın faizi değiştirmeyeceği yönünde öngörülerini belirttiler. Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu ise bugünkü köşesinde Merkez'in faizi artırmazsa doların 2.2880 TL seviyelerini görebileceğini kaleme aldı.

İşte Ağaoğlu'nun yazısı;


Ekonomi yönetiminin “yetkilileri” gün geçmiyor ki yaşananların ekonomiye etkilerinin “sınırlı” olacağı yönünde demeçler veriyor. Dün de Ekonomi Bakanı Zeybekçi “dolardaki tırmanışın ekonomiye kalıcı bir fatura yaratmayacağını belirterek, kurun 2.20 olması 2.25 olması 2.30 olması süreci yıla yayıldığında dış ticaretimiz anlamında tehlikeli görmüyorum hatta olumlu görüyorum” demiş. Kurlar, bakanı pek dikkate almadı ve dolar/TL kuru 2.2510’a kadar yükseldi.

Bugün Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var ve alınacak karar piyasalarca merakla bekleniyor. Dün de yazdığım üzere 100 baz puan ve altı “dostlar alışverişte görsün” misali gelecek bir artış kısa süreli bir gevşeme sağlasa da birkaç güne kalmaz havanın yeniden tersine dönmesi ihtimali oldukça yüksek!

Ekonomi Bakanı, ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı ve maliye bakanının, Merkez Bankası’nın faiz kararı konusunda “önalıcı” yorumları finansal piyasalardaki “kakofoniyi” daha da arttırıyor. Bunun, Merkez Bankası’nın karar alma sürecini zorlaştırmaktan öte bir faydası olmayacak.

Merkez Bankası’nın bugün alacağı (veya almayacağı) Faiz kararı “radikal olmadıkça” çok da fazla bir işe yaramayacak. Rezerv Opsiyon Katsayısı, zorunlu karşılık oran değişikliği gibi “şapkadan çıkan tavşan” misali “sürprizlerle” çözülecek aşamayı geçmiş durumdayız.

50-75 baz puanlık bir artış, Merkez Bankası’nın faiz arttırmaya meyilli olduğu izlenimin yaratacağından kurlarda 2.2090 seviyelerine kadar sınırlı bir gerileme yaşatabilir. Ancak sonrasında dolar/TL kurunda yeniden 2.2880 ihtimali güçlenecektir.

Hazır Ekonomi Bakanı da dolara “yol vermişken”...

Piyasada ortak beklenti yok

Merkez Bankası’nın yılın ilk para politikası toplantısında faiz koridorunun üst bandını oluşturan yüzde 7.75 olan gecelik borç verme ve yüzde 6.75’teki piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını artırmasının bir seçenek olarak değerlendirebileceği öngörülüyor. Reuters’ın anketine katılan 16 kurumdan 6’sı PY ve repo faizlerinde ve gecelik borç verme faizlerinde artış beklerken 10 katılımcı ise kısa vadeli bu faizlerin sabit tutulacağını öngörüyor.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mahir27 Ocak 2014 01:57

    başbakan hayal dünyasında yaşıyor milletvekilleride öyle ülke uçuruma gidiyor gözleri kapalı.

  • faize21 Ocak 2014 11:43

    faiz nasıl artmıyor anlayamadım. konut kredi faiz oranları 0.77lerden 1 küsürlere dayandı. bu da faiz?

  • ALİ ACUN21 Ocak 2014 10:06

    DEDEMİZ RAHMETLİ ERBAKAN TÜRKİYEDEKİ ÇOK ÖENEMLİ PETKİM,PETLAS,TÜMOSAN,TPAO V.S NİCE FABRİKALARI KURDU,HAYIRSIZ EVLATLAR SATTI VE SATILACAK BİŞEY KALMADI,BU SATILAN FABRİKALARLA İMF BORCU ÖDENDİ YOKSA PARA KAZANILARAK DEĞİL,SATACAK KALMAYINCA VERGİDE TOPLAYAMAYAN KAPİTALİST,VAMPİR DEVLET %100-145 LERE VARAN ÖTV Yİ KOYDU DAHA ÖTV NİN KDV Sİ VAR,DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BÖYLE VERGİ YOK,NE YAPTIĞINIZ ORTADA AZ GİTTİ UZ GİTTİ DEDESİNİN MALINI SATIP GERİ GİTTİ,ÖTV Yİ VE ÖTV NİN KDV SİNİ İCAT ETTİ,MAAŞALLAH NAZAR DEYMESİN İNŞALLAH,ERBAKAN OLSAYDI SİZE HADİ ORDAN HADİ ORDAN DERDİ,İŞİTTİNİZ AMMA ANLAMADINIZ,BAKTINIZ AMMA GÖRMEDİNİZ DERDİ,YERİCENNET OLSUN,MİRASINI HEDER EDENLERİNDE CEHENNEM OLSUN