BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz artışları parasını nakde yatıranları güldürdü----

Faiz artışları parasını nakde yatıranları güldürdü

Faiz artışları parasını nakde yatıranları güldürdü
16 Eylül 2022 - 11:04 www.finansgundem.com

Merkez bankalarının faiz artışları, tasarruflarını nakit ve benzeri varlıklarda değerlendiren yatırımcıların getirenleri korumasını sağladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Hazine tahvili getirileri 15 yıldır ilk defa %4’e yaklaştı. Bazı para piyasası fonlarındaki oranlar %2'ye ulaştı ve bu daha da yükselme eğiliminde. Söz konusu getiriler 2022’nin başında ise sıfır civarındaydı.

Son on beş yıldır yüzde -1’lerdeki tasarruf sahiplerini zarara sokan kısa vadeli getiriler şimdilerde ise faiz artışlarından faydalanıyor. Barron’s’un haberine göre tasarruf sahipleri nihayet önümüzdeki yıl enflasyona göre düzeltilmiş pozitif getiriler elde edebilirler. Tüketici fiyatları son bir yılda %8,3 artarken, en son aylık göstergeler düzeltilmiş getirilerin sıfıra yakın olduğunu gösteriyor.

Para piyasası fonları havuzuna ve diğer kısa vadeli tahvil varlıklarına eklenen gelir de ABD ekonomisinde bir yükseliş sağlayabilir. Bu ticarette kaybelerden ise biri, tahvillerine daha fazla ödeme yapan ABD hükümeti olacak.

Düşük vadeli yüksek faiz oranlarından en çok faydalanacak şirketlerinse nakit birikimi yüksek olan Berkshire Hathaway, Apple ve Microsoft gibi devlerin olması bekleniyor.

Örneğin Berkshire, Haziran ayı sonunda yaklaşık 76 milyar doları Hazine bonosu da dahil olmak üzere 100 milyar dolardan fazla nakit ve eşdeğeri yatırımı elinde tutuyordu. Riskten kaçınan Berkshire CEO'su Warren Buffett, Berkshire'ın nakit parasının büyük kısmını ABD Hazinesi tahvil varlıklarında tutmayı tercih ediyor.

Berkshire'ın nakit varlıklarından elde edilen gelir, ABD Hazinesi tahvil getiri oranlarının 2021’de sıfırın hemen üzerinde dev yatırım firması nakit varlıklarından neredeyse hiçbir şeyden kazanamıyordu. Şimdiyse firmanın bu alandaki yıllık getirisi 3 milyar doların üzerinde. Apple'ın 30 Haziran'da 179 milyar dolar nakit ve eşdeğer birikimi bulunuyor. Bu rakam Microsoft'ta 105 milyar dolar ve Alphabet'te 125 milyar dolar.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre kısa vadeli menkul kıymetler ve fon getirilerindeki son artışlar, ABD Merkez Bankası’nın (FED) kritik politika faizi aralığını sıfıra yakın bir seviyeden bu yıl %2,25 ila %2,5 aralığına yükseltmesi sonrasında gerçekleşti. FED’in gelecek hafta gerçekleştireceği Faiz toplantısında 75 baz puan faiz artışı yapması bekleniyor. FED’in faiz kararlarına ilişkin piyasa tahminlerini izleyen CME FedWatch göstergesine göre tahvil piyasası katılımcıları FED’in politika faizinin bu yıl sonunda %4’ü geçebileceğini tahmin ediyor.

Bloomberg verilerine göre yatırımcılar üç aylık ABD Hazinesi tahvillerinden %3,18, altı aylık tahvillerden %3,78 ve yıllık tahvillerden %3,92 getiri elde edebiliyorlar. Örnek vermek gerekirse 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri %3,4 civarı getiri sağlıyor.

BlackRock’In ABD Tahvil ETF’leri Başkanı Steve Laipply konuyla ilgili açıklamasında, “Yatırımcılar FED’in faiz oranlarını artırmasıyla ETF portföylerinin kârını düşürebileceğini ve portföylere giren tahvillerin daha yüksek getiriler sağlayabileceğini kabul ediyorlar” ifadelerine yer verdi.

Dolar/TL 2022'nin zirvesinde

 

ABD’nin toplam borcu 31 trilyon dolara yaklaştı

 

Goldman Sachs: ABD'de faizler yükseldikçe yen düşebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)