BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'Faiz artışı istemiyoruz'----

'Faiz artışı istemiyoruz'

'Faiz artışı istemiyoruz'
06 Ağustos 2013 - 08:12 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın faiz artırımına iş dünyasından tepki geldi. MÜSİAD, "Karar erken alındı" mesajını verdi

Faizleri artırarak büyümeyi riske sokan Merkez Bankası'na Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nden (MÜSİAD) tepki geldi. Sabah'a konuşan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, ekonomi yönetiminin faiz artış kararını 'erken' verdiğini ifade etti. Olpak, "Mayıs ayından bu yana faizler yüzde 4.68'lerden 9.5'lere kadar çıktı. Neredeyse iki katı artış söz konusu. Bunun sanayicimize de maliyeti aynı seviyede oldu. Bu durum, yatırım yapma imkânımızı sınırlayacak" dedi.
"Piyasalar faiz artışı istiyordu, mecbur kalındı" yorumlarına da tepki gösteren Olpak, şöyle devam etti: "Bu yönde bir baskı olabilir, ama bu farklı şekilde bertaraf edilebilir miydi diye sormak lazım. Bunu sormak biz sanayicilerin en doğal hakkı. Ekonomi yönetimi, bunu daha fazla tartışmalıydı."
FAİZE 48 MİLYAR ÖDEDİK
Faiz artışının sanayicilerin üretim gücünü zayıflattığını söyleyen Nail Olpak, "Faizin artırılmasından hoşnut değiliz. Biz sanayiciyiz, işadamıyız. Üreterek para kazanıyoruz. Paradan para kazanmıyoruz. Faiz lobisi değil, üretim lobisiyiz. İşverenler olarak Faiz artırımından memnun değiliz" dedi. Olpak, sanayicinin düşük faizli ortamları tercih ettiğini anlattı. Geçen yıl faize bütçeden ayrılan kaynağın 48 milyar lirayı bulduğunu ifade eden MÜSİAD Başkanı, şöyle konuştu:
"2002'de toplam vergi gelirlerimizin yüzde 86'sını faize ödedik. 2003'e gelindiğinde bu oran yüzde 70'e indi. Daha sonraki yıllarda da faize ödenen para düştü. Bunun bütçeye de olumlu etkileri oldu. Faize ayrılan para yatırıma harcandı. Şimdi eskisi gibi bütçe gelirlerinin yüzde 70'ini faize ayırsak ne olurdu? Bunu hesaplamak lazım. Örneğin, geçen yıl ödediğimiz 48 milyara 150 milyar TL daha eklenecekti. İşadamları olarak tabii ki böyle bir sonucu istemeyiz."
BANKALARA DA UYARI
Finans ve reel sektörün ekonomik yapının ayrılmaz iki parçası olduğunu belirten Olpak "Bizim kimsenin kârlılığında gözümüz yok. Fakat, bankalar da elini taşın altına koymak zorunda" dedi.
PROJEYE FİNANSMANIN ÖNÜ AÇILMALI
Reel sektörün, riskin paylaşımı konusunda kendi başına bırakılmamaması gerektiğini söyleyen Olpak, bu durumun yatırımlara ve büyümeye fren etkisi yaptığını vurguladı. Olpak "Sadece teminata kredi veren sistemin değişmesi gerek. Böylelikle, KOBİ'lerin sağlıklı finanse edilebileceğine inanıyoruz" diye konuştu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Voltaire07 Ağustos 2013 01:31

    Teminata elbette ipotek isteyecek. şimdilerde herkes imza karşılığı kredi istiyor. Adeta bu moda oldu. Yatağından kalkan kefalet karşılığı kredi istiyor. Kardeşim verdiğin ipoteği bankalar 3 yıl da satamıyor. Avrupa bankaları 2 günde ipoteği satıp parayı alıyor. sen kaç dur, bankada peşinden koşsun. Öyle üç kuruşa beş köfte yok. koycan elini taşın altına üretici kardeşim.