BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz artışı başarılı olmayacak mı?----

Faiz artışı başarılı olmayacak mı?

Faiz artışı başarılı olmayacak mı?
13 Haziran 2018 - 09:45 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın faiz artışına JCR Başkanı Orhan Ökmen farklı açıdan yorum getirdi

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, para politikasının kontrol kaybına dayalı olarak, Türkiye ekonomisi'nin, 2018 Mayıs ayı içerisinde ortaya çıkan döviz krizi eşiğinden dönerek yeniden dengelenme sürecine girdiğini belirterek, "Ancak faiz artışı ve mali disiplin eş zamanlı yürütülemeyecekse yeniden dengelenme başarılı olamayacaktır. " diye konuştu.

Yüksek döviz borcu olan özel sektörün zayıflayan likidite olanaklarını yeniden düzeltmek için yapılan faiz artışının, ekonomide devam eden yavaşlamayı daha da hızlandıracağını ifade eden Ökmen,
"Yeniden dengelenme süreci, ekonominin döviz ihtiyacını çözemez ise ikinci yarıdan sonra yüksek enflasyona rağmen, imalat sanayi başta olmak üzere genel ekonomik döngü daralmaya dönüşecektir. Faiz artışı ve mali disiplin eş zamanlı yürütülemeyecekse yeniden dengelenme başarılı olamayacaktır." diye konuştu.

Orhan Ökmen değerlendirmesinde şunları söyledi:

"Mevcut konjonktürün temel zorluğu, siyasi risklere dayalı olarak, finansal İstikrar ve fiyat istikrarının birbirlerini aksi istikametlere doğru itmesidir. Uygulamada bulunan büyüme politikası mevcut konjonktürün dinamiklerine uygun değildir: Nominal faizlerin düşük, TL’nin değerli kalabildiği 2002 ve 2013 yılları arasındaki küresel konjonktüre yönelik dizayn edilen ekonomi politikaları mevcut konjonktüre yanıt veremeyecektir.
Global iş birliğindeki bozulmaların ve abartılı teşvik sistemlerinin etkisiyle Türkiye ekonomisi ilave zorluklar içerisine girmiş durumdadır. Yeniden yapılandırma talepleri bankacılık sektörünün istikrarı
için önemli bir risktir: Güncel konjonktürün en temel özelliği, özel sektörün döviz borçlarının çevrimlerinde karşılaştığı sorunların bankacılık sistemine yansıması önemli bir risk unsuru olarak öne
çıkmış olmasıdır.
Türkiye ekonomisinde artan Faiz oranlarının sebep olacağı yavaşlama ve daralma, ABD ekonomisinin canlılığı ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile kuracağı ilişkileri tarafından yumuşatılabilir. Kullanım yaygınlığı geniş olan bazı mal ve hizmetlerin fiyatlarının suni olarak düşük tutulması fiyat istikrarına makro düzeyde kalıcı olarak bir yarar sağlamayacağı gibi mevduat ve kredilerin yeniden fiyatlanmasının geciktirilmesi de ekonomik daralmayı önlemekte anlamsız bir çaba olmaktadır."

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • munci13 Haziran 2018 13:47

    25 haziranda eşşek gibi doları da faizi de düşürmenin derdine düşeceksiniz. erdoğan kazansa bükemediğiniz eli öpeceksiniz. kazanmasa kendi adayınız başarılı gözüksün diye ekonomiye övgüler düzeceksiniz. kısacası her türlü mokokoyu yaşayacaksınız.

  • demirkan 13 Haziran 2018 11:51

    FAİZİ 0/8 ZE ÇEK GELEN GELSİN. GELMEYEN DEFOLUP GİTSİN. APTAL GİBİ FAİZ VERİP DURMA. YOKSA HEM FAİZ.HEM DÖVİZ İKİLİ KISKACA GİRERSİN.

  • erol g.13 Haziran 2018 11:24

    MERKEZ BANKASI SADECE BORÇ VERME FAİZİNİ ARTIRINCA ZATEN KENDİSİ PARAMIZIN DEĞER KAYBETMESİNE NEDEN OLUYOR BORÇ ALMA FAİZİNİ DE BİRKAÇ PUAN ARTIRSA PARAMIZIN DEĞER KAYBETMESİ DURUP DEĞERLENME SÜRECİ BAŞLAR

  • Okie Dokie13 Haziran 2018 11:04

    Bir israil vatandaşı olarak tüm dolarlarımı ülkeye getirip bozdurdum. Faizler tatmin etmiyor. En az %25 olması lazım. Yoksa valla çeker dolarlarımı anavatanıma geri dönerim haaaa.

  • biri13 Haziran 2018 15:20

    :) :) :) süper

  • mehmet yılmaz13 Haziran 2018 10:57

    kalkınma 7,4 boru gibi geldi TÜRKİYE düşmanlarına,paramızla silahımızla önce afrin şimdi kandile mum söndürmeye gidiyoruz.

  • Hüseyin Sözer13 Haziran 2018 10:41

    Dolar 4.63, Faiz 19. Enflasyon ÜFE 20, TÜFE 12.5 Ufe nin Tüfe'ye ilerleyen günlerde yansıması kaçınılmaz. Özetle akp 16 yılın sonunda Türkiye'yi ekonomik krize soktu. Seçimde kaybetmeden de bu krşz artarak devam eder.

  • munci13 Haziran 2018 13:36

    yersen!!!