BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFaiz artışı Avrupa bankalarında altın çağı başlatacak----

Faiz artışı Avrupa bankalarında altın çağı başlatacak

Faiz artışı Avrupa bankalarında altın çağı başlatacak
01 Nisan 2021 - 17:03 www.finansgundem.com

Faiz oranlarında artışın, ekonomik aktivitenin yükselmesinin ve daha fazla kredi talebinin Avrupa bankalarında altın çağı başlatması bekleniyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar zaman zaman, analistlerin trendleri belirlemesini beklemeden, bu trendleri hisse fiyatlarına yansıtır. Bunun bir örneği de Avrupa bankaları. Geçtiğimiz yıla kadar hiç dostları olmasa da geçtiğimiz altı ayda MSCI Avrupa bankaları endeksi %45 yükseldi.

Avrupa bankalarının hisselerinde görülen ralliyi düşük değerlemeler ve kredi kurumlarının artan enflasyonun faiz oranlarını baskılamasından göreceği fayda beklentisi tetikledi. Yüksek miktarda mevduata sahip ve büyük ölçekli kredi kapasitesi olan bankalar odak noktasında.

Avrupa’da enflasyon beklentileri yükseldi. Sabit getirili piyasası şimdi beş yıl içinde %1,5 enflasyonu fiyatlıyor. Bu rakam ise beş yıllık ortalamanın küçük bir miktar üzerinde. Bu beklenti aşırı olmasa da, geçtiğimiz yıl bu oranın yarısı seviyesindeydi.

Bu durum piyasaların daha fazla ekonomik aktivite ve krediye yönelik talepte artış beklediğini gösteriyor. Bu durum ise “sonsuza kadar” düşük kalması beklenen faiz oranlarından, “daha uzun süre düşük” kalması beklentisine dönüşe işaret ediyor.

Financial Times’ın haberine göre, birikim yapanların finanse edebileceği kredi kurumları bu durumdan fayda görecek. Kredi/mevduat oranları daha düşük bankaların Faiz marjları genellikle daha geniş oluyor. Bu bankalar ise pahalı üçüncü parti finansmanına çok daha az ihtiyaç duyuyor.

Avrupa endekslerinde listelenen düşük oranlı bankalar arasında %66 seviyeyle HSBC ve %83’le ING yer alıyor. Asya’ya odaklanan HSBC, diğer bankalara kıyasla perakende kredilerine üç kat daha fazla maruz kalıyor. Perakende kredileri ise bankanın kredilerinin %60’ını oluşturuyor.

Hem ING hem de Sabdadell’in net faiz marjları %1,5 seviyesinde. Bu ise finansgundem.com'un derlemesine göre, yerel bankalar için oldukça uç bir nokta. İspanya bankası Sabadell’in hisse fiyatı, yıl başından bu yana neredeyse üçte bir oranında ralli gördü. Bankanın kredileri, piyasa değerinin 55 kat üzerinde. Böylelikle banka Avrupa’nın en yüksek çarpanlarına sahip bankalarından biri.

Net faiz geliri, Sabadell’in net gelirinin %70’ini oluşturuyor. Bu nedenle daha yüksek net faiz marjının büyük bir fark yaratması bekleniyor. Merkez bankaları henüz faiz oranlarını artırma konusunda çekimser olsa da, piyasalar enflasyonun yükselmesinden endişe duyuyor.

Bu senaryoda ise yüksek mevduatlara ve çok sayıda bireysel ve küçük işletme müşterisine sahip olan bankaların güçlü özellikleri olacak. Uzun yıllardır ilk kez perakende bankaları, altın çağlarını yaşamaya başlayabilir.

Yeşil enerji yatırımları ekonomileri dünya liderliğine taşıyacak

 

Fintek şirketlerinde risk yönetimi zamanı yaklaşıyor

 

Dev İsviçre bankası sigortasız fona ‘güvenli’ dedi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)