BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa"Faiz artırımı Türkiye için olumsuz olur"----

"Faiz artırımı Türkiye için olumsuz olur"

Faiz artırımı Türkiye için olumsuz olur
07 Mart 2017 - 11:19 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Şimşek, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımı beklentisine ilişkin, "Eğer ABD'deki faiz artışı hızlanarak devam ederse, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için tabii ki olumsuz olur" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, CNN Türk'te katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Almanya'da referandum etkinliklerine izin verilmemesine yönelik bir soru üzerine Şimşek, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.

İktidarın, muhalefetin, toplumun tüm kesimlerinin kurallara uygun olarak söz konusu ülkede birtakım etkinlikler yapabilmeleri gerektiğini dile getiren Şimşek, "Türkiye'nin kendi tartışmalarını Almanya'nın gündemine taşıtmak istemiyor denilebilir ama zaten oradaki programlar genellikle kapalı ortamlarda, çok düzenli, derli toplu yapılıyor. Aynı tavrı Almanya'dan bölücü terör örgütüne yönelik de isteriz, arzularız." diye konuştu.

"Batı ile yaşanan gerginlik, Türkiye'ye yabancı sermaye girişini engeller mi Türkiye olumsuz etkilenir mi? " şeklindeki soru üzerine Şimşek, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı terör gibi yaşamsal tehditler ile kısa vadeli birtakım ekonomik çıkarların aynı düzeyde ele alınamayacağını söyledi.

"BATI'DAN KOPMUYORUZ, KOPMAYACAĞIZ"
Portföy yatırımının bu tür olaylara çok bakmadığına işaret eden Şimşek, ocak ve şubat aylarında portföy yatırımların yönünün küresel ve Türkiye'ye yönelik olarak pozitife döndüğünü bildirdi.

Daha uzun vadeli yatırım kararlarının ise o ülkenin potansiyeli ile ilişkili olduğunu anlatan Şimşek, dönemsel tartışmaların etkili olacağını düşünmediğini söyledi.

Şimşek, "Biz Batı'dan kopmuyoruz, kopmayacağız çünkü Batı ile iyi ilişkiler bizim menfaatimize ama bu ilişkilerin de belli bir düzeyde olması gerekiyor. Bizim menfaatlerimiz veya bize yönelik tehditler gündeme geldiği zaman bizim tavrımız çok nettir, çok açıktır." değerlendirmesinde bulundu.

"TERÖR TEHDİDİ AZALSIN, LİRA DEĞERLENİR"
Fed'in, bu ay ortasında faiz artıracağına yönelik bir beklenti olduğu hatırlatılarak, bunun Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, "Bugün itibarıyla piyasa beklentilerine bakarsanız, martta bir faiz artışı yüzde 90'ın üzerinde, yüzde 100'e yakın fiyatlanmış durumda. İlk Faiz artışı muhtemelen piyasada fiyatlandığı için dolar da küresel olarak son 7 haftanın zirvesinde. Bu anlamda zaten kısa vadede fiyatlandı. Ama orta vadede, eğer ABD'deki para politikasındaki normalleşme yani faiz artışı hızlanarak devam ederse, bu Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için tabii ki olumsuz olur." diye konuştu.

Risk iştahının küresel büyüme ile gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme performansıyla ilişkili olduğuna işaret eden Şimşek, "Piyasadaki fiyatlamayı söylüyorum, bu sene 2 veya 3, gelecek sene sonuna kadar da 4 veya 5 faiz artışı öngörülüyor. Bu aslında çok aşırı hızlı bir faiz artışı değil,yönetilebilir. Terör tehdidi azalsın, Suriye'de biraz normalleşme ki başlayacak, lira değerlenir. Çünkü o turizmi, ticareti, dış dengeyi olumlu etkiler ama en önemlisi bunlardan bağımsız Türkiye'nin risk primini olumlu etkiler. Mesela referandumda 'evet' çıksın, olumlu etkiler. Çünkü, Türkiye'nin önü açık, 'bir miktar belirsizlik vardı, aradan çıktı' denilir." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)