BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakFaiz artı konut talebi patladı----

Faiz artı konut talebi patladı

Faiz artı konut talebi patladı
09 Mart 2022 - 08:54 www.finansgundem.com

Pandemi sürecinde artan konut talebi ve fiyat yükselişi hız kesmeden devam ediyor. Faizleri yüzde 9.5’ten yüzde 20’ye çeken Rusya’da ise konut talebinde adeta patlama yaşandı

FİNANSGUNDEM.COM

Ukrayna’yı işgali nedeniyle ekonomik yaptırımlara maruz kalan Rusya, ilk etapta faizleri yüzde 9.5’ten yüzde 20’ye yükseltti. Uluslararası derecelendirme şirketleri Rusya’nın kredi notunu çöp seviyesine çekti. Yabancı yatırımcılar bir bir ülkeyi terk etmeye başladı. Ekonomide büyük bir çöküş başladı.

Faizlerin daha da hızlı artacağı beklentisiyle halk bankalardan kredi çekmeye yöneldi. Rusya’da faaliyet gösteren emlak şirketi Inkom-Nedvizhimost, Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 20’ye yükseltmesinden sonra başkent Moskova’da yeni konut taleplerinde yüzde 56 artış gösterdiğini açıkladı.

Batı tarafından ilan edilen yaptırımların uygulanmasından sonra Moskova’daki konut taleplerinin birden yüzde 18 arttığı ifade edilirken, Rusya Merkez Bankası tarafından politika faizlerinin yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkarılmasından sonra ise yeni konutlara olan talebin yüzde 56’ya ulaştığı vurgulandı.

Inkom uzmanları, taleplerdeki keskin artışın esas olarak eski şartlarda konut kredisi almak isteyenler tarafından sağlandığını belirtirken, ipotekli konut satın alma taleplerinin toplamda yüzde 70’lik paya sahip olduğunun altını çizdi.

Şirket ayrıca Moskova’da yeni konut piyasasındaki fiyat artışı gözlemlendiğini de bildirirken, açıklamasında, “ İnşaat firmalarının yarısından fazlası, konut fiyatlarının yüzde 10 ila 15 oranlarında artırmış, geri kalan firmalar da yakın gelecekte daire fiyatlarını artırmayı planlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Güncel verilere göre başkent Moskova’da bir metrekare başına ortalama daire fiyatı yüzde 3,2 artışla 335 bin 900 rubleden 346 bin 500 rubleye çıkarken, Moskova’nın dışındaki Novaya Moskova’da (Yeni Moskova) yüzde 1,6 artışla 217 bin 300 rubleden 220 bin 700 rubleye yükseldi.

10 milyon konutun deprem sigortası yok

 

Sahillerde konut fiyatları uçmuş!

 

Dev bankalar emlak sektöründe iyimserliği yükseltti

 

Emlak piyasası sigorta sektörünü nasıl etkiliyor?

 

5 ekonomistten emlak piyasası tahminleri

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)