BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFahiş faturaya son----

Fahiş faturaya son

Fahiş faturaya son
26 Eylül 2013 - 08:57 www.finansgundem.com

Abonelere gelen sürpriz elektrik faturalarına Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu el koydu

Yüksek elektrik faturaları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu harekete geçirdi. Yeni hazırlanan yönetmelik taslağına göre dağıtım şirketleri, yüksek fatura gönderemeyecek. Zaman'ın haberine göre, anormal tutarda abone eski fatura miktarını ödeyecek. İhtilaf konusu farkın ispat sorumluluğu dağıtım şirketine ait olacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK),  elektrik abonelerine son aylarda gelen yüksek fatura sorununu çözmek için Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişikliğe gidiyor. Yeni hazırlanan taslağa göre, elektrik dağıtım şirketleri abonelerine önceki faturalarının çok üzerinde yüksek fatura gönderemeyecek. Abone yüksek faturaya itiraz ederse, sadece önceki fatura tutarını ödeyecek. İlgili dağıtım şirketi, fatura farkını ispat edecek. Ayrıca, yeni düzenlemeye göre aboneler geçmiş 1 yıla yönelik fatura tutarlarını, son faturalarında görebilecek.
Kamunun elindeki elektrik dağıtım şirketlerinin tamamı, özelleştirme yoluyla özel şirketlere devredildi. Geçen yıl, bazı dağıtım bölgelerinde, elektrik kesintisi, arıza, sokak aydınlatmaları konularındaki abone şikayetleri EPDK yönetimine ulaşmıştı. Bunun üzerine harekete geçen EPDK yönetimi, elektrik dağıtım şirketleriyle bir araya gelerek abone şikayetlerinin dikkate alınmasını ve hızlı çözülmesini istemişti. Son aylarda ise elektrik abonelerinin en çok şikayet ettiği konuların başında, yüksek faturalar geliyor.
EPDK, şikayetlerin artması üzerine ‘Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde kritik bazı düzenlemeler yapmak üzere harekete geçti. Yürürlükteki yönetmeliğe, yeni hazırlanan taslak ile önemli eklemeler yapıldı. Buna göre, abonelerin en çok şikayet ettiği ‘yüksek fatura’ sorunu çözüme kavuşturuluyor. EPDK kaynakları, yüksek fatura konusuna açıklık getirdi:
“Bir elektrik abonesinin, tüketimine göre (yazlık ve kışlık tüketimlerini ve faturasını artıracak kombi, klima gibi unsurlar da hesaba katılarak) ödemek zorunda olduğu aylık faturaları dikkate alınacak. Örneğin, abonenin, aylık faturası 100 TL. Aboneye, herhangi bir ay sıra dışı ve ‘fahiş’ sayılabilecek (örneğin 150-200 TL gibi yüzde 50 ya da yüzde 100 artışlık) bir fatura geldi. Abone, faturaya itiraz edecek. Aboneye hizmet veren elektrik dağıtım şirketi, en geç 1 ay içinde itirazı sonuçlandıracak. Tüketici, itirazı sonuçlanıncaya kadar yalnızca daha önceki düzenli faturasına konu olan tutarı ödeyecek. Abone, bu durumda 100 TL ödeyecek. Dağıtım şirketi tüketimi kanıtlarsa abone, (50 TL ya da 100 TL’lik) faturasından kalan farkı da elektrik dağıtım şirketine yatıracak.
EPDK, çalışmalarda son aşamaya gelinen ‘Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde, yüksek faturalar dışında, abonelere yönelik önemli değişikliklere de yer veriyor. Elektrik faturalarına getirilen iki önemli değişiklik şöyle:
Dağıtım şirketleri abonelerine hâlâ geriye dönük daha uzun süreli fatura gönderebiliyor. Elektrik dağıtım şirketleri, haklı gerekçe ile herhangi bir aboneye geriye dönük en fazla 1 yıllık fatura gönderebilecek.
Aboneler, geçmiş 1 yıllık elektrik tüketimlerini faturalarında görebilecek. Böylece aboneler, ‘serbest tüketici’ statüsüne kavuşup kavuşmadığını da faturası üzerinden anlık olarak takip edecek. Serbest tüketici, elektrik ihtiyacını bölge sınırlaması olmaksızın (bulunduğu il ya da ilçe dışındaki) herhangi bir tedarikçiden temin edebiliyor.
Yeni sayaç takılması veya daha hassas ölçüm nedeniyle faturalarda bir farklılık olabilir. Bu nedenle  faturasının yüksek geldiğini düşünen tüketiciler, sayaçlarını kontrol ettirmeli. Sayaç okumalarında yapılan yanlışlıklarla ilgili ise aboneler fatura geldiği anda incelemeli ve şüpheli durum var ise, fatura üzerindeki tüketim değeri ile sayaç üzerindeki tüketim değerini karşılaştırılmalı. Tüketiciler, farklımık tespiti durumunda ilgili dağıtım şirketine başvurabilirler. Ayrıca kurulun tüketici şikayetleri birimine de konu  iletilebilir.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • burak26 Eylül 2013 09:50

    resmen halkı soyuyorlar birim fiyat her faturada ayrı böyle fiyatlandırma ancak patagonyada ve bizde olur .sahte bal satmak serbest sahte cd sahte sigara yiyeceğin sahtesi devlet ne iş yapar denetler hani vatandaşı koruyan yok çumhurbaşkanı bu işe el atması lazım artık.