BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiFacebook’un patentleri metaverse planlarını ortaya çıkardı----

Facebook’un patentleri metaverse planlarını ortaya çıkardı

Facebook’un patentleri metaverse planlarını ortaya çıkardı
18 Ocak 2022 - 18:03 www.finansgundem.com

Yakın zamanda ismini Meta olarak değiştiren Facebook’un aldığı patentler, sosyal medya devinin metaverse’e yönelik planlarını açığa çıkardı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Facebook’un yakın zamanda aldığı patentler, şirketin metaverse planlarına yönelik işaretler verdi. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, önümüzdeki 10 yıl içinde metaverse alanında yılda 10 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedeflediğini söyledi. Apple ve Microsoft gibi rakiplerin de benzer hedefleri var ve internetin geleceği olduğu düşünülen bu alana yatırım yapmayı planlıyorlar. Financial Times, Facebook’un ABD Patent Ofisi’ne yaptığı yüzlerce başvuruyu inceledi. Patentlerin birçoğu ise bu ay verildi.

Patentler, yakın zamanda ismini Meta olarak değiştiren Facebook’un, kullanıcıların biyometrik verilerini kullanan çeşitli teknolojiler için kullanım hakkı aldığını gösteriyor. Ancak aynı zamanda Silikon Vadisi devinin, metaverse için planlarına da ışık tutuyor. Bunlar arasında kullanıcıların dijital ürünler satın alabileceği bir “sanal mağaza” da bulunuyor. Meta’nın Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, “bizim için, metaverse’deki iş modeli ticaret odaklı” dedi ve reklamların burada önemli bir payı olduğunun altını çizdi.

Patentler, Meta’nın bu teknolojiyi inşa edeceği anlamına gelmese de, şirketin bu sanal evrende neleri hedeflediğini gösteriyor. Patentlerin bir kısmı göz ve yüz hareketlerini izleyen teknolojiler üzerine. Bunlar genellikle küçük kameralar ve sensörler aracılığıyla yapılıyor ve sanal gerçeklik başlıklarına yerleştiriliyor. Bu şekilde kullanıcıların sanal ya da artırılmış gerçeklik deneyimleri yükseltiliyor. Meta’nın 4 Ocak’ta aldığı bir patent ise kullanıcıların yüz ifadelerini takip eden bir sisteme ait.

Bununla birlikte vücut duruşunu takip eden ve bel çevresine takılan bir “giyilebilir manyetik sensör sistemi” de bulunuyor. Patent başvurusunda cihazı giyen bir kişinin çizimleri de bulunuyor. Bir başka patent ise avatar kişiselleştirme üzerine. Bu teknolojiyle kullanıcıların fotoğraflarından üç boyutlu avatarlar yaratılabiliyor, aynı zamanda insanların, eşyaların ve mekanların da üç boyutlu modelleri sanal evrene aktarılabiliyor. Bu proje sayesinde, son dönemde gizlilik konusunda skandallarla sarsılan şirket, Microsoft’tan bazı mühendisleri çekmeyi başardı.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ismini Meta olarak değiştirdiğinden bu yana şirketin hisse fiyatı yaklaşık %5 yükselişle 329,21’e yükseldi. Uzmanlar bu hamlelerin geçtiğimiz yıl ispiyoncu Frances Haugen’ın şirketi ihbar etmesinin ardından ortaya çıkan denetim dalgasını dağıtma amacı taşıdığını düşünüyor. Epic Games Kullanıcı Deneyimi Direktörü Celia Hodent, “daha fazla veri elde ederek ne yapacaklar, ya da bunların güvenliğini nasıl sağlayacaklar” dedi.

Bazı patentler de Meta’nın yeni gelir kaynakları bulma hedeflerine odaklanıyor. Bunun nedeni ise yeni neslin Facebook’a daha az ilgi göstermesi. Zuckerberg, şirketin sanal gerçeklik başlıklarının fiyatını düşük tutmayı planladığının işaretlerini verdi. Bu nedenle metaverse’deki gelir kaynağı reklamlar ve dijital ürünlerin satışları olacak. Bir patent, kullanıcılara artırılmış gerçeklikle kişiselleştirilmiş reklamlar sunulması üzerine. Bu teknolojide yaş, cinsiyet, ilgi alanları ve “kullanıcıların sosyal medya platformlarında nasıl etkileşim kurduğu”, beğendiği paylaşımlar ve yorumlar göz önünde bulunduruluyor.

Bir başkası ise fiziki mağazalarla benzerlik taşıyan bir sanal mağazada yer alan bir objenin sponsorluğunu üçüncü partilerin üstlenmesi üzerine. Bu da şirketin var olan reklam açık artırması sürecine benzer bir yöntemle gerçekleştirilecek. Patentler Meta’nın sanal evrende reklam uygulamalarının çok daha kişiselleştirilmiş olacağını gösteriyor. Örneğin bazı araştırmalar, kullanıcıların göz bebeği hareketlerinin ve baktığı yerlerin, kullanıcıların ilgileri ve duygusal durumlarıyla ilgili bilgi verebileceğini ortaya koyuyor.

Bir kullanıcının gözü bir obje üzerinde uzun bir süre geçirirse, bu beğeni anlamına gelebiliyor. Clegg, “elbette mevcut reklam sistemlerine benzer bir şey de metaverse’de yapılabilir, ancak kullanıcıların reklamlarla ilgilenip ilgilenmediğini görmek için veriye ihtiyaç var” dedi.

Foley Hoag Teknoloji Hukukçusu Brittan Heller, “istemsiz biyolojik reaksiyonları temel alan kişiselleştirilmiş reklamlar benim kabus senaryolarımdan bir tanesi” dedi. Devamında, “birçok kişi bunun ne kadar değerli olduğunun farkında değil. Şimdilik bunun önünde hukuki bir engel yok” dedi.

Meta’dan yapılan açıklamada, “patentlerimiz ve başvurularımız hakkında açıklama yapmıyoruz, ancak patentlerimizin ürün ve hizmetlerimizde kullanılan teknolojileri kapsaması gerekmiyor” dendi.

Dream Games’in değeri 2,75 milyar dolara ulaştı

 

İsrail polisi "Pegasus" yazılımıyla kendi vatandaşlarını izledi

 

Elon Musk'tan 'felaket' yorumu!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)