BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEY ‘süper’ bölünmeye hazır----

EY ‘süper’ bölünmeye hazır

EY ‘süper’ bölünmeye hazır
09 Ocak 2023 - 15:55 www.finansgundem.com

Big Four devi EY büyük bölünme planının sonrası için cephanesini doldurdu. Firma 2,5 milyar dolarlık kaynakla yeni oluşturulacak danışmanlık şirketini büyütmeyi hedefliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük dört mali denetim firmasından (Big Four) biri olan Ernst & Young denetim firmasında yeni satın alım işlemleri için 2,5 milyar dolarlık kaynak ayırdı. Big Four devi tarihi bir bölünme işlemine hazırlanıyor.

Financial Times’ın haberine göre, EY ayırdığı 2,5 milyar dolarlık servetle New York pazarında büyümeyi, diğer üç rakibinden ve bağımsız danışmanlık firmalarından pazar payı alarak sözleşme hızını iki katına çıkarmayı hedefliyor.

EY yöneticileri ayrıca danışmanlık işletmesinde yeni bir marka oluşturmak için 400 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Şirket bölünmenin ardından EY adını kullanmayacak.

EY'nin küresel liderleri, dünya çapındaki 13.000 ortağını danışmanlık kolundan ayrılan denetim işinin daha hızlı büyüyebileceğine ikna etmeye çalışıyor. EY liderlerine göre firma ikiye bölünerek muhasebelerini denetlediği şirketlere danışmanlık yapmalarını kısıtlayan çıkar çatışması kurallarından kurtulacak.

EY Müşteri Hizmetleri Küresel Yönetici Ortağı Andy Baldwin’e göre mali denetim ayağından kurtulmak, firmanın danışmanlık kolunu daha cazip hale getireceği öngörülebilir. Zira bu sayede satın alınan bir şirketin EY tarafından denetlenen müşterileriyle ilişkilerini nedeniyle ilişkilerini sonlandırması gibi bir gereklilik ortadan kalkacak.

Baldwin konuyla ilgili açıklamasında, “Her potansiyel satın almanın ikinci gününde elde edilen gelirin ortalama %25’ine veda etmek zorunda kalıyoruz. Zira bu şirketleri denetliyoruz. (Bölünme sonrasında) Bu tür bir anlaşmazlık yaşamayacağız” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Big Four şirketlerin federe ortaklık yapıları ve özkaynak finansmanını artıramaması geçmişte büyük satın alma işlemleri yapmak için yetkilerini sınırlamıştı. Ancak son zamanlarda şirketlerin danışmanlık kolları genişleme stratejilerinin çok daha büyük bir parçası haline geldi.

FT haberine göre son dokuz yılda EY 200 anlaşma gerçekleştirdi ve yıllık ortalama 1,5 milyar dolar gelir elde etti. Firma geçen mali yılda küresel çapta 45 milyar dolarlık gelir elde etti. EY bu yıl 400 milyon dolarlık yıllık gelire sahip şirketleri satın almayı hedefliyor. Bu şirketlerin kabaca dörtte üçünün danışmanlık alanında olması bekleniyor.

Bu yılın ilerleyen zamanlarında ortakların bölünme stratejisinin lehine oy kullanması ve piyasa koşullarının iyileşmesi halinde EY’nin danışmanlık işletmesi için finansal planları 2,5 milyar dolarlık kaynağı da içerecek. Habere göre, şirket bu kaynakla önümüzdeki iki yıl içerisinde yıllık gelirde 1,5 milyar dolardan fazladan gelir elde etmeyi hedefliyor. Şirket bu kaynağı satın alım işlemlerini finanse etmek için de kullanabilir. Ancak bölünmeden iki yıl sonrasına kadar bu tür bir işlemin yapılması planlanmıyor.

EY’nin satın almak için hedeflediği şirketler arasında kurumsal strateji, teknoloji veya çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) konularında danışmanlık yapan firmaların yanı sıra ABD dışında çalışan hukuk firmaları da bulunuyor.

EY’nin Küresel Hukuk Başkanı Cornelius Grossmann, “Bize katılmak isteyen hukuk firmalarıyla konuştuğumuzda, bağımsızlık kurallarımızı öğrendiklerinde konuşmalar duruyor, bu da işlerinin yüzde 20'sinin kesilmesi anlamına geliyordu. Artık bu tartışmaları gerçekleştirebiliriz” ifadelerine yer verdi.

Ayrılık sonrası diğer yatırım planları arasında üst düzey işe alımlarda bir artış ve vergi danışmanlığı işi için teknoloji yatırımlarına destek de yer alıyor.

Ortakların gerçekleştirmesi beklenen büyük oylama geçen yılın sonuna doğru ertelendi. FT haberine göre 13 bin ortaktan sadece 40’ı kendilerini ne danışmanlık ne de denetim kanadına göre konumlandırdı.

EY, geçen yılın sonundan önce en büyük pazarlarında başlaması beklenen bölünmeyle ilgili ortak oylarını ilk çeyreğin sonuna kadar geri çekerken, daha fazla finansal ayrıntı ortaya koydu. Yaklaşık 7.000 ortak kamu danışmanlık şirketinin bir parçası olmayı ve 6.000 ortaksa denetimin hakim olduğu alanda kalmayı değerlendiriyor. Buna göre iki kol arasındaki gelir dağılımı da paralel olarak kalacak.

EY İngiltere patronu bölünmeyi savundu

 

Mali denetim devinde kopya skandalı: 100 milyon dolar tazminat

 

EY’nin bölünme planı sonbahara sarktı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)