BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEvini boş tutan fırsatçı ev sahiplerine ceza----

Evini boş tutan fırsatçı ev sahiplerine ceza

Evini boş tutan fırsatçı ev sahiplerine ceza
13 Şubat 2022 - 09:41 www.finansgundem.com

Kiralar sadece Türkiye’de değil tüm dünyada hızla yükseliyor. Bazı ev sahipleri ise bu durumu fırsata çevirmeye çalışıyor. Ancak bu duruma karşı otoriteler yeni tedbirler alıyor.

Emlak fiyatları, kiralar en az enerji fiyatları kadar hızla yükseliyor. Özellikle dar gelirli aileler son yılların en sıkıntılı dönemini yaşıyor. Türkiye’de artan fiyatları kiraya yansıtmak isteyen ev sahipleri, “Almanya’dan oğlum gelecek, oğlum evlenecek, kendi evime geçeceğim! Gibi gerekçeler ya da “Evi satıyorum boşalt” diyerek kiracıyı çıkarıp daha yüksek fiyata kiraya vermek istiyor. Evi boşaltmak istemeyen kiracı ile yeniden pazarlık yapılıyor ve enflasyonun çok üzerinde bir kira artışı yapılıyor.

Avrupa’da da benzer bir durum söz konusu hatta Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da boşalan evlerini en yüksek fiyattan kiraya vermek için ev sahiplerinin aylarca konutu boş tuttuğu orta çıktı. Bu durum fark eden belediye ise yeni tedbirleri hayata geçiriyor. Belediye tarafından belirlenen süre içerisinde kiraya vermeyen ev sahipleri, para cezasına çarptırılacak.

Amsterdam Belediye Meclisi, bu uygulama ile konut sıkıntısı yaşanan kentte, yüksek kira beklentisi ya da uzun süren tadilatlar nedeniyle evlerin boş kalmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Kent yönetimi, 2017'den bu yana konut ve boş evler sorunu üzerinde çalışıyor. Özellikle İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkması (Brexit) sonrası çok sayıda şirket ve kurumun Londra'dan Amsterdam'a taşınması, konut sorununu artmasına katkıda bulundu.

Son 2 yılda Amsterdam'daki 10 bin ev, sahibi tarafından kullanılmak yerine, yüksek fiyattan kiralandı. Amsterdam'da aylık ev kiraları ortalama bin 500 euro civarında.

Kentteki ev sahiplerinin önemli bir kısmı, yüksek kira beklentisi nedeniyle evlerini uzun süre boş tutuyor. Hollanda İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre, Amsterdam'daki evlerin yaklaşık yüzde 6'sı uzun süredir boş.

Tokyo'da kiralardaki düşüş devam ediyor

 

ABD'nin bazı eyaletlerinde ev kiraları yüzde 40'a yakın arttı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir Bilen 14 Şubat 2022 02:41

    Bu endoktrine edilmiş terbiyeli Batı vatandaşları hep brüt maaştan konuşur. 3000 Avro alıyorum der, cbine 1500-1650 Avro girer. İşte ev kiraları da ortada. Halen Türkiye'den oralara gitmeye çalışan ya salaktır, ya da gerçekten vasıfsızdır. Aman gitmek isteyenlere mani olmayalım da! Gidin ki Türkiye'de de biraz yer açılsın, bakalım burada aldığınız sağlık hizmetininbeşte birini Almanya'da Hollanda'da ödediğiniz aşırı yüksek vergilere rağmen alabilecek misiniz.