BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEvden çalışma bankacı anneleri işsiz bırakıyor----

Evden çalışma bankacı anneleri işsiz bırakıyor

Evden çalışma bankacı anneleri işsiz bırakıyor
14 Temmuz 2020 - 15:38 www.finansgundem.com

Korona virüs süreciyle beraber evden çalışma uygulamalarının yaygınlaşması çocuk bakım sorumluluğuyla baş başa kalan finans sektörü kadın çalışanlarının kariyerlerini zora sokuyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs krizinin iş ve aile hayatı arasında bir dengeleyici olması bekleniyordu. Evde çalışma uygulamaları finans firmalarının üst düzey rollerinde yer bulmalarına rağmen ve on yıllardır eşit ücretten uzak olan çalışan anneler için uzayan mesai saatleri ve hasta olduğu halde çalışmak zorunda olma kültüründen vazgeçilmesi için bir şans olarak görülüyordu.

Fakat süreç pek de beklenildiği gibi gerçekleşmedi. Financial News’in Londra finans merkezinde çalışan beş anneyle yaptığı röportaj salgın sürecinin çalışan annelerin kariyerlerini zora soktuğunu gösterdi. Finans sektöründe çalışan anneler çocuk bakımıyla işleri arasındaki dengeleme ihtiyacının, kadınları orantısız bir şekilde sarstığını söylüyor.

Pek çok çalışan, aşırı baskı altında oldukları bir dönemde performanslarının düşmesi halinde kenara atılmaktan korktuklarını söyledi.

Evde çalışırken ne anne ne de çalışan olmak mümkün

Londra Finans merkezinde çalışan bir uzman konuya ilişkin, “Şu anda kendimi çok kötü hissediyorum. Kendimi hem bir anne olarak hem de bir çalışan olarak başarısız olmuş hissediyorum” dedi.

İngiltere temmuz ayından itibaren kısıtlamaları kaldırmaya başladı. Ülke çapında barlar ve restoranlar kapılarını açtılar ve Londra’daki finansal hizmetler firmaları çalışanlarını ofise geri çağırmak için planlamalar yapmaya başladı. Çalışan anne babalar içinse aynı problem devam ediyor, çocuk bakımı halen mümkün değil. Okullar eylül ayına kadar açılacakmış gibi gözükmüyor ve bu durum çalışan aileler için seçeneklerin çok düşük olması ve önümüzdeki aylarda evde kalmak zorunda olmaları anlamına geliyor.

Korona virüs kilitlemeleri İngiltere’yi vurduğunda Londra’da bir yatırım bankasında danışmanlık görevini sürdüren “Mary” evde çalışmanın büyük değişimler getireceği anlamına geldiğini anladığını söylüyor.

Eşi rakip bir bankada yatırımcı pozisyonunda çalışan ve borsaların açık olduğu süre içerisinde çalışmak zorunda olan Mary, tüm günü farklı yatak odalarında günü geçirmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Bu, Mary'nin iki küçük çocuğuna bakması gerektiği anlamına geliyordu.

“Saat 17:00’da ile başlıyorum, gün boyunca e-postaları ve mesajları kontrol ederek iletişim halinde kalıyorum” ifadelerini kullanan Mary röportaj boyunca işini kaybetme tehlikesi nedeniyle gerçek ismini kullanmayı reddediyor. Mary evde çalışma uygulamalarına ilişkin, “Bu stresli bir düzenleme ve uzun vadede sürdürülebilir değil” ifadelerine yer verdi.

Avrupalı büyük bir firmanın sendika bankacılığı görevini yöneten başka bir kadın çalışan da benzeri sorunlardan bahsediyor. İşinin yanına ilkokul çağındaki çocuklarına bakma sorumluluğu eklenen bankacı, “Çocukları yatırdıktan sonra işe geri dönüyorum. Birçok kişi oturumlarını o saatte açıyor fakat tüm anneler aynı sürede oturum açıyor” ifadelerinde bulundu.

Evden çalışma sadece ayrıcalıklı konumdakilere avantaj

Kadın finans sektörü çalışanlarının ağı E2W’nin CEO’su Mark Freed sadece "ayrıcalıklı bir konumda" olan çalışanların korona virüs kısıtlamaları sırasında hem ev hem de çocuk bakımını yönetmelerinin mümkün olduğunu belirtiyor.

Freed konuya ilişkin, “Ayrıcalıklı olanlar kendilerini ayrı yatak odalarını ofise çevirerek kahvaltı sonrasında kendilerini buraya kilitleyip akşam yemeği için dışarıya çıkarak kariyer basamaklarını tırmanabiliyor. Bu endüstrinin doğasının büyük ölçüde erkek olduğunu gösteriyor” dedi.

E2W CEO’su, “Kariyerlerinin erken aşamalarındaki çocuklu kadınlar çocuk bakımlarının büyük bir kısmını üstlenirken işlerini de yönetmek zorunda kalıyorlar. Bu çalışanlar evden çalışmaya elverişli olmayan ve kesinlikle bu durumdan hoşnut olmayan bir konumdalar” ifadelerini kullandı.

Finans devlerine ırkçılık tehdidi

 

Finans çalışanlarına zorunlu izin şoku

 

Finans sektörü çalışanları evde daha rahat

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)