BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakEv almak giderek imkansızlaşıyor----

Ev almak giderek imkansızlaşıyor

Ev almak giderek imkansızlaşıyor
22 Eylül 2022 - 17:52 www.finansgundem.com

Fed, enflasyonu dizginlemek amacıyla rekor faiz artırımlarına gidiyor. Bu da ev almayı planlayanların sadece hayal kurabilmesine neden oluyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İlk kez ev alacak olanlar hızla artan konut fiyatları, düşük bulunabilirlik, şiddetli rekabet ve sürekli artan faiz oranları arasında, hayallerindeki eve sahip olmak için her şeye rağmen çalışıyor.

Fed, enflasyonu dindirmek amacıyla bu yıl beşinci kez olmak üzere gösterge faiz oranını yüzde 0,75 oranında artırdı. Bu, ayarlanabilir oranlı ipotekleri ve konut kredisi kredi limitlerini etkileyecek ve potansiyel olarak 15 ve 30 yıllık sabit krediler için ipotek oranlarını dolaylı olarak artıracak. Bankrate Baş Finansal Analisti Greg McBride yaptığı açıklamada, “Enflasyon hala sıcak ve beklendiği kadar hızlı gevşemiyor” diyor.

İpotek oranları artmaya devam ediyor

Fortune’dan Kaitlyn Koterbski’nin haberine göre, ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranı bu hafta itibariyle yüzde 6.47'ye yükseldi. Bu, 2008'den bu yana görülen en yüksek oran ve bir yıl öncesine kıyasla ortalamanın iki katından fazlaya karşılık geliyor.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, konut, özellikle de kira, Ağustos ayında bir yıl öncesine göre yüzde 8.3'e ulaşan enflasyon artışının en büyük itici güçlerinden biri konumunda bulunuyor. Benzin ve uçak biletinde fiyat artışları yavaşlarken, konut maliyetleri ise hızlanan bir oranda artıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu, özellikle ev almak isteyenler için kötü haber anlamına geliyor çünkü enflasyon ve yüksek ipotek oranları satın alma güçlerini azaltıyor. Güney Carolina'da sertifikalı finansal planlayıcı olan John Cooper, oranlar yükseldiğinde, aynı evin alıcılara daha düşük bir Faiz oranından daha pahalıya mal olacağını ve ilk kez alıcıları bütçelerini yeniden düzenlemeye zorladığını söylüyor.

Yine de ev almak için doğru zaman olabilir

Peki bu şartlar, piyasadan çekilen alıcıların yerine sınırlı envanterden ev almaya kararlı alıcılar için bir fırsat olabilir mi? Konut fiyatlarında bu ay yaşanan düşüşler, birçok potansiyel alıcıyı şimdi satın almayı denemeli mi yoksa daha düşük fiyatları mı beklemeli sorusuyla baş başa bırakıyor. Kimse en düşük fiyatın ne zaman olacağını bilemiyor ancak artan kiraları karşılayabilen alıcılar için durum bir fırsat anlamına geliyor olabilir.

Cooper, “İnancım, ipotek oranlarının 12 ila 24 ay içinde daha düşük olacağı” diyor. Cooper, “Bir ev alıcısı beklemeye istekliyse, ipotek ortamı büyük olasılıkla iyileşecek. Bu da bu süre zarfında daha düşük faiz oranları anlamına geliyor” şeklinde ekliyor.

Ön onay, ev almak isteyenlerin işlerini kolaylaştırabilir

İlk kez ev alacaklar, diğer alıcılarla rekabet etmek için bir ev satışından kaynaklı öz sermayeye sahip olmadıklarından, bu zamanı daha büyük bir peşinattan tasarruf etmek için bir fırsat olarak kullanabilir. Cooper, satın alma tutarının yüzde 20'sini tasarruf edebilirlerse, alıcıların her ay yüzlerce dolar tasarruf etmesini sağlayabilecek özel ipotek sigortası yaptırmaktan kaçınabileceklerini söylüyor.

Wells Fargo tüketici kredilerinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Tom Goyda da “Bugünün haberleri, zaten stresli bir piyasada ilk kez ev alacaklar için cesaret kırıcı gibi görünse de, hala hayallerindeki evi satın almaya kararlı olanlar ciddi ve hazırlıklı bir alıcı olduklarını göstermek için ipotek ön onayına başvurmayı düşünmeliler” diyor. Ön onay, alıcıya potansiyel kredi tutarı, aylık ödemesi ve faiz oranı hakkında daha doğru bir fikir verebiliyor. Böylece alıcılar, aylık harcamaları için daha kolay şekilde bütçe oluşturabiliyor. Alıcılar için en genel tavsiye ise, aylık ipotek ödemelerini rahatça karşılayabileceklerinden emin olmak gibi gözüküyor.

ABD'de 2. el konut satışları 7 aydır düşüyor

 

ABD'de konut başlangıçları beklentilerin üzerinde arttı

 

ABD konut piyasasında çöküş ikinci aşamasında: Bilmeniz gereken 3 şey

 

Ev almak için doğru zaman mı?

 

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g 22 Eylül 2022 18:35

    ŞEHİRLERDE DÜŞÜK GELİRLİLERİN KONUT SATIN ALMAYI BIRAKIN KİRALAYABİLMELERİ DAHİ İMKANSIZLAŞTI

  • Temaşacı23 Eylül 2022 13:22

    Herkes köyüne dönsün. Tarıma ve hayvancılığa devam etsin. Şehir hayatı bitti.