BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEuro ikinci raundu bekliyor----

Euro ikinci raundu bekliyor

Euro ikinci raundu bekliyor
02 Mayıs 2017 - 05:47 www.finansgundem.com

Küresel piyasada yatırımcılar, Macron’un, seçimlerin ikinci raundunda Le Pen’i rahatça yenebileceğinden emin. Asıl sorun seçimlerin ilk turundan bu yana dolara karşı yüzde 2 değerlenen euronun ne yönde yol alacağı

Avrupa’nın üçüncü büyük ekonomisi Fransa’da, kritik seçimlerde son viraja girilirken Ulusal Cephe’nin popülist lideri Marine Le Pen’e karşı daha da güçlenmek isteyen En Marche (Yürüyüş) Hareketi’nin lideri Emmanuel Macron, memleketi Amiens’de işçiler tarafından pek hoş karşılanmadı. Ancak finansal piyasalar bu durumu görmezden geldi.

Son seçim anketlerine göre 7 Mayıs’ta yapılacak ikinci turdan merkez sağın adayı Macron’un rakibi aşırı sağcı Le Pen’e karşı ezici bir üstünlükle çıkacağı yönünde. Yatırımcılar, karar vermeden önce nihai seçim sonucu beklemek istemiyor gibi. Paris merkezli Amundi Asset Management’ın fon yöneticisi Isabelle Vic-Philippe, “Piyasalar, Fransa’da yapılan seçim anketlerinin doğru olduğunu onayladı. Bu durumda ikinci tur seçimi yapılmış gibi görünüyor ve Macron’un bir sonraki Fransa cumhurbaşkanı olma ihtimalini çok yüksek” ifadelerini kullanıyor. Yine de tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Deutsche Bank Ekonomisti Marc De-Muizon, “Le Pen’in başkanlık olasılığı azaldı ama tamamen bitmedi” diyor. 23 Nisan’da gerçekleştirilen seçimin İlk turundan beri euro, Amerikan Doları karşısında yüzde 2 yükseldi. Bu yükselişte Euro Bölgesi’nden cuma günü gelen güçlü enfl asyon rakamları etkili oldu. Euro Bölgesi enflasyonu nisanda yüzde 1.9 ile 2013’ten bu yana en üst seviyeye çıktı. ECB’nin orta vadede enfl asyon hedefi yüzde 2’nin hemen altında bulunuyor. İşlenmemiş gıda ve enerji fiyatları harici çekirdek enfl asyon da yüzde 1.2 yükseldi. Piyasaların beklentisi yüzde 1’di. Bu veriler euro/dolar paritesinin hafta başında beş buçuk ayın zirvesi olan 1.0950’nin hemen altında 1.0947’yi görmesini tetikledi. Euro/dolar 1.0896 seviyelerinde seyrediyor. Analistler, son enfl asyon rakamlarının ECB’yi haziran toplantısı sonrasında daha şahin ifadeler vermeye zorlayabileceğini belirtiyor.

Euro uzun vadede düşecek

Avrupa hisse senedi fonlarına girişler artıyor. Fransa’nın CAC 40 endeksi dokuz yılın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor. Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geçtiğimiz haftaki toplantısında, teşvik programında seçim sonrası bir gerilemeye gideceğini düşünmezken, parasal gevşemede el freninin bu yıl uygulanacağına dair beklentiler ise zayıfl amadı. Dünyanın en büyük fon yöneticilerinden Pimco’nun Münih ofisinden portföy yöneticisi Thomas Kressin, “Avrupa’da kısa vadede siyasi riskler azalıyor ve euronun düşeceğini düşünüyoruz. Yatırımcılar, euroya değerleme esasına göre geri dönecekler. Para biriminin temel adil değerinin uzun vadede 1.25 dolara yakın olacağını öngörüyoruz” dedi. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs ve İsviçreli UBS Group, euro/ dolar paritesinin uzun vadede 1.13 seviyesine gerileyebileceğini tahmin ediyor. Fransız bankası Crédit Agricole Stratejisti Valentin Marinov da siyasi risklerin azalacağını söylüyor. Ve “Euro aşırı gerileyebilir” diye ekliyor.

Macron ve Le Pen’e inanmıyorlar

Fransızların %42’si, cumhurbaşkanı adayları Yürüyüş Hareketi Lideri Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen’in ülkeyi birleştireceğine inanmıyor. IFOP araştırma şirketinin anketine göre, Fransızların %54’ü Le Pen’i “endişe verici” bulurken, bu oran Macron’da %25 düzeyinde oldu. Adaylardan beklenen terörle mücadele performansı konusunda ise Le Pen’den beklenti duyan Fransızların oranı %42, bu konuda Macron’a güvenenler ise %22 oranında. Her iki adayın da tam anlamıyla dürüst olmadığını belirtenlerin oranı %47, insanların gündelik ihtiyaçlarını anlamadıklarını değerlendirenlerin oranı %44, işsizliği düşürmekte başarısız olacaklarını düşünenlerin oranı ise %45 düzeyinde. Ankete göre, Macron ve Le Pen’in ülkeyi birleştireceğine inanmayanların oranı ise %42. (Dünya / Aydın Şahinalp)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)